Un bucătar român, la un restaurant elitist din Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 6 martie 2016

uk-alex-craciun-bucatar-restaurant-japonez-londra

Portalul de ştiri bloomberg.com scrie despre Alex Crăciun, un bucătar român ajuns în UK în urmă cu zece ani, care a fost ales de vestitul artist culinar Jason Atherton pentru a prelua frâiele bucătăriei de la Sosharu, cel mai nou restaurant cu specific japonez din Londra, cu pretenţii.

„Este un lucru mare. Atherton este un chef respectat care a adăugat un nou restaurant în Sydney la un imperiu internaţional clădit în domeniul gastronomiei din care fac acum parte unităţi în New York, Dubai, Shanghai, Singapore şi Hong Kong”, scriu junaliştii de la Bloomberg. În Londra, acesta deţine cinci restaurante, printre care şi „Pollen Street Social” şi „Berners Tavern”. Restaurantul „Sosharu” va fi, astfel, cel de-al şaselea său local din Londra, iar Atherton îşi face deja planuri pentru deschiderea celui de-al şaptelea restaurant.

Dacă mentorul lui face parte din elita bucătăriei „haute cuisine” de 15 ani, Alex Crăciun, de 30 de ani, este abia la început de drum. Românul era de meserie inginer mecanic, însă s-a reprofilat pe bucătărie. A luat-o de la zero, dobândind experienţă în bucătăriile din ţară, unde a fost ajutor de bucătar.  În urmă cu aproape zece ani, el s-a mutat din Braşov în Newcastle, unde s-a angajat ca şi bucătar la un pub britanic.

—————————————

„A fost îngrozitor. A fost destul de greu, iar eu nu vorbeam nici limba, nu o înţelegeam foarte bine. Am făcut tot ce am putut, deşi a fost greu, aşa că m-au promovat. După cinci luni eram responsabil de întreaga bucătărie. M-a motivat foarte tare faptul că eram într-o ţară nouă şi voiam să învăţ cât mai multe, iar aşa a început totul. Dacă mergeam în altă parte, la un restaurant cu stele Michelin, poate nu aş fi ajuns aici, pentru că aş fi fost descurajat şi speriat. Dar aici am fost foarte încrezător.”

Alex Crăciun

—————————————

 

Aromele nipone aveau să-l ducă în Japonia, unde a devenit maestru

Crăciun a lucrat apoi la restaurantul „Maze” din Londra, unde, de altfel, l-a cunoscut şi pe Jason Atherton, acesta realizând un meniu eclectic în care a folosit ingrediente asiatice. Aromele japoneze l-au cucerit pe român, astfel că s-a hotărât să meargă în Japonia: „A fost un lucru foarte special pentru mine. Lucram deja la Maze de circa 3-4 ani când mi-am spus: Asta este. Mă duc să lucrez în Japonia să văd cu ochii mei ce se întâmplă acolo.” Fără a cunoaşte limba japoneză, braşoveanul a reuşit să se angajeze ca şi bucătar la Tokyo şi la Osaka.

În cazul celebrului restaurant „RyuGin”, din Tokyo, povesteşte Alex Crăciun pentru Bloomberg, a mers şi a stat în faţa uşii, timp de trei zile, până când a fost primit în bucătărie. Dornic de a învăţa, românul a muncit în Japonia oriunde i s-a permis, de la restaurante mici, în care se serveau tăiţei, la temple ale gastronomiei decorate chiar şi cu trei stele Michelin.

 

trimiteri-sus-4

10 români, bucătari pentru Casa Regală britanică

Tot ce trebuie să știi pentru a deveni ASISTENT ÎN BUCĂTĂRIE în Marea Britanie

Din experienţele unui bucătar român la Londra

O româncă de 60 de ani a pornit în aventura vieţii

trimiteri-jos-4

 

Pentru a se pregăti de conducerea restaurantului „Sosharu”, Crăciun s-a mutat în Japonia şi a urmat timp de un an cursurile Şcolii Culinare din Kyoto, unde a şi lucrat la două restaurante de marcă „Kikunoi” şi „RyuGin”, sub îndrumarea unor chefi de prestigiu.

Jurnaliştii de la Bloomberg l-au întrebat dacă îi este dor de România: „Când am plecat de acasă, mi-am spus că nu voi sta departe mai mult de un an. Îmi lipsesc părinţii, fratele, familia şi încerc să-i văd în fiecare an, mai ales de Crăciun, dar nu vreau să mă întorc.”

 

O meserie făcută BINE

Preluarea restaurantului „Sosharu”, care se va deschide pe 7 martie în Clerkenwell, Londra, este o responsabilitate imensă pentru român dar şi o confirmare pentru abilităţile sale. Iată, deci, cazul unui român, care n-a alergat după salarii mari, după cum a bătut vântul, ci, după ce s-a setat pe o specializare, a făcut tot ce a putut pentru a deveni foarte bun, iar, în final, job-ul pe bani mulţi a venit singur la el.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!