Un consul al României, asasinat

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 15 iulie 2016

Ricardo Emanuel Salume_asasinat

Consulul onorific al României în El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, a fost găsit mort în locuința sa din capitala țării, au anunțat autoritățile, citate de agenția Reuters.

Victima a fost găsită legată cu un căluș la gură în locuința sa dintr-o zonă selectă a orașului, iar investigațiile continuă, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Biroul procurorului general a anunțat pe Twitter că decesul este investigat drept crimă, fără a oferi alte detalii, potrivit Mediafax.

Ministerul de Externe din El Salvador a anunțat că Salume, un cetățean salvadorian, era singurul reprezentant diplomatic al României din țară, iar ambasada României din Mexic a confirmat acest lucru. Este pentru a doua oară în acest an când un diplomat este asasinat în El Salvador. Pe data de 26 mai, consulul onorific al Panama în El Salvador a fost găsit mort în mașina sa.

O creștere bruscă a nivelului de violență criminală în El Salvador în ultimii doi ani a ridicat rata omuciderilor pentru această țară deasupra celei din Honduras, care era statul unde erau comise cele mai multe crime din lume.

 

MAE trimite condoleanțe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis condoleanțe familiei consulului onorific al României în Republica El Salvador, Emanuel Ricardo Salume Barake, precizând că acesta a fost numit în 1994, fiind cunoscut în cercurile economice și financiare ca o personalitate integră și onestă.

—————————————

„Activitatea sa, în calitate de consul onorific al României, s-a concretizat mai ales prin acordarea de sprijin cetățenilor români în raport cu autoritățile salvadoriene.”

Comunicat MAE

—————————————

Potrivit sursei citate, detaliile referitoare la împrejurările în care a survenit decesul consulului onorific urmează a fi clarificate în cadrul investigațiilor judiciare întreprinse de autoritățile locale, cu care se menține legătura.

Ministerul mai explică faptul că propunerea de numire a lui Barake a fost formulată în anul 1992 de către Ambasada României la San Jose (Costa Rica), care la data respectivă asigura reprezentarea diplomatică a României și în El Salvador. În conformitate cu normele de drept internațional și cu prevederile aplicabile din legislația internă, portofoliul consulilor onorifici ai României vizează, cu precădere, promovarea intereselor și a imaginii țării noastre în statul acreditar și dezvoltarea relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul economic, politico-administrativ, social și cultural.

De asemenea, consulii onorifici își aduc, după caz, contribuții importante în cadrul acțiunilor de protecție consulară în beneficiul cetățenilor români aflați în situații deosebite în statul de reședință, însă nu îndeplinesc atribuții care implică exercitarea autorității de stat, precum prestarea de servicii consulare în materie de cetățenie, stare civilă, documente de călătorie, acte notariale sau vize.

De altfel, consulii onorifici nu sunt angajați ai statului român și nu sunt retribuiți pentru activitatea prestată, fiind aleși din rândul cetățenilor români sau străini cu domiciliul în statul acreditar. Salume Barake nu era cetățean român, ci doar al statului El Salvador, mai spune Ministerul de Externe.

România a stabilit relații diplomatice cu Republica El Salvador în anul 1979. În prezent, relațiile diplomatice ale României cu Republica El Salvador sunt gestionate de Ambasada României la Ciudad de Mexico.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!