Un cont bancar se deschide greu? Nu și online!

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 6 aprilie 2015

Natwest and RBS

Ceea ce era, nu cu multă vreme în urmă, un adevărat stres pentru românii care ajungeau în Marea Britanie s-a transformat de curând, cel puțin pentru doi conaționali, într-o nimica toată. Deschiderea unui cont bancar a fost și poate încă mai este un adevărat chin. Fără celebra dovadă de adresă, neapărat de pe o factură emisă de o autoritate sau de o companie britanică importantă, șansele ca românii să își vadă numele pe un card bancar erau aproape imposibile.

De-a lungului timpului, Diaspora Românească, a prezentat interviurile unor oameni care se plângeau că nici după ce au trecut pragul a zeci de bănci, (chiar 30) nu au reușit să își deschidă un cont bancar. Toate acestea par acum de domeniul trecutului după ce doi români au reușit ceea ce părea fără reușită: și-au deschis conturi bancare la una din cele mai apreciate bănci din Marea Britanie. Dar nu mergând cu dovezi și documente din bancă în bancă, ci direct din fața calculatorului! Online!

 

„Un sfert de oră… și-am primit cardul”

Tiberiu este acum și liniștit, și fericit. Dar și norocos, am spune noi. Însă nu era deloc la fel în urmă cu o săptămână, când se gândea îngrozit cum și în ce fel să procedeze să își poată deschide un cont bancar. Știa din poveștile românilor că aceasta este una din misiunile aproape imposibile ale celor ajunși pe tărâmuri britanice. Tânărul de 30 de ani din București ne spune că ar fi acceptat chiar să meargă din bancă în bancă numai ca una singură să îl accepte. Și totuși, înainte să plece pe teren, și-a încercat norocul chiar din fotoliul de acasă.

„Sincer, nu aveam ce să pierd, și-așa îmi petrec multe ore în fața laptop-ului. Așa că, fără niciun gând de reușită, am încercat. Ce a urmat? Am fost super surprins să văd cât de repede mi-au deschis cont bancar. Foarte repede. Nu mă așteptam… Mai ales că totul a fost online, nu m-am dus la bancă, nu am stat la coadă, nu am discutat cu vreun reprezentant, fără documente, fără hârtii, totul a decurs rapid. Cred că aproximativ un sfert de oră, să spun că a durat să introduc datele pe care mi le-au cerut, iar per total, pentru că am stat să citesc de câteva ori fiecare întrebare și fiecare informație de pe site, cred că în jumătate de oră mi-au deschis contul”, povetește tânărul de 30 de ani din București.

 

Varianta online, varianta cu reușită

Natwest a fost banca ce i-a oferit lui Tiberiu cardul bancar pe care și-l dorea încă de acum un an de zile. Deși a încercat la acea vreme să îl obțină cu documentele pe care le deținea, nu a avut nicio șansă.

„Eu am mai încercat în urmă cu an de zile să îmi deschid cont la Natwest și atunci m-am dus la bancă cu dovezi de adresă, cu ID-uri și nu m-au acceptat pe motiv că am nevoie de o dovadă de adresă de la o factură importantă, cum ar fi gaz, curent, Council Tax. Eu am avut doar statement bancar, o factură de la contractul telefonului și cam atât. Și nu a fost suficient. Am încercat și la Santander la acea vreme și la fel… m-au respins. În urmă cu an de zile mi-am dorit să îmi deschid cont bancar pentru că eram la HSBC, cu acel card pe care, dacă nu îl au, cu sigurnață îl cunosc mai toți românii: Passport Account. Și nu prea ai deloc beneficii. De fapt, chiar nu ai niciun avantaj. Plăteam și 8 lire pe lună dar nu aveam nicio asigurare, nu aveam Overdraft și nici măcar nu puteam aplica pentru Credit Card. Cam de pe atunci mi-am dorit eu să schimb banca… însă nu am avut nicio șansă. Acum, pur și simplu fără să aud la cineva, fără să știu că aș avea această posibilitate, am încercat online. Mă uitam pe internet și am văzut o reclamă la o bancă și așa am ajuns inițial pe site-ul celor de la Santander. Am aplicat pentru deschiderea unui cont bancar, online, și m-au respins. Apoi parcă m-am ambiționat și mai tare, așa că am încercat și la Halifax și, la fel, m-au respins. Din curiozitate, am zis să încerc și la Natwest. Mă gândeam că, fiind o bancă mai bună, o să primesc același răspuns. Însă, am încercat. Cei de la Natwest m-au acceptat și mi-au dat să aleg și trei variante de cont. Adică cu mai multe facilități: overdraft, asigurare la telefon, asigurare de sănătate, asigurare de călătorie, asigurare a mașinii”, povestește Tiberiu despre cum și-a deschis cont bancar.

Tânărul nu poate să își dea seama dacă a fost pur și simplu noroc sau dacă varianta online este mult mai permisivă.

————————————–

„Nu aș putea spune ce a contat, pentru că aceleași detalii personale le-am completat și la celelalte bănci unde am fost respins. Nu știu să spun ce criterii au cântărit mai mult.”

————————————–

 

Ce i s-a cerut?

Nimic ieșit din comun nu i s-a cerut să dovedească, într-un fel sau altul, în timpul aplicației și al completării formularului de obținere a cardului bancar, ne spune Tiberiu. Iată și pașii cei mai importanți pe care i-a avut de parcurs, online.

„După ce am dat detaliile mele: nume, prenume, unde am stat, cât am stat, unde locuiesc în prezent, data nașterii, ce venit anual am, pentru cine lucrez, de când lucrez, dacă sunt angajat sau self-employed și așa mai departe, mi-au făcut o scurtă verificare. Au un sistem automat de verificare și mi-au spus: Felicitări, te înscrii la una din aceste trei categorii: un cont care nu avea nicio taxa lunară, un alt cont care avea o taxa lunară de zece lire și care avea câteva avantaje (Sylver) și încă unul (Platinum) care avea o taxă de 16 lire pe lună și cu mult mai mai multe facilități, care nu mă interesau prea mult, așa că l-am ales pe cel de mijloc, Sylver”, spune Tiberiu.

———————————————–

„La sfârșitul aplicației, mi-au cerit să mă identific într-un fel. Aveam trei variante: 1. să fac câteva copii ale documentelor personale, cum ar fi permis de conducere, pașaport sau buletin. Deci să fac copii și apoi să le încarc la ei pe site, iar aplicația ar fi durat două-trei zile până le verifica cineva. 2. Să mă prezint la o bancă, la o sucursală de-a lor, cu documentele, și de atunci ar fi început operațiunea de deschidere a contului sau 3. – varianta online – îmi arătau un model, cu permisul de conducere sau cu pașaportul. Introduceai seria unui document din cele două. Am pus seria permisului de conducere și, după cinci secunde, mi-au spus: Felicitări, în 48 de ore îți poți folosi contul. Ca să vă faceți o idée: am aplicat marți seara, iar până sâmbătă dimineață am avut și PIN-ul dar și cardul. Știți că le trimit separat, în două scrisori diferite.”

Tiberiu, 30 de ani, despre modalitatea online prin care și-a deschis cont bancar

———————————————–

 

Alt român, alt cont, alt succes!

O fi fost pur noroc? Sau varianta online este mult mai ușoară? Nu se știe, cert este că Tiberiu nu este singurul român care a reușit să își deschidă un cont bancat apelând la această variantă. Mihai, un alt tânăr de 34 de ani din Oradea, i-a urmat exemplul și… a primit cardul bancar la fel de repede. Dar și la fel de ușor ne spune acesta.

„Sincer, nu credeam că îmi voi putea deschide cont bancar atât de repede și atât de ușor. Am fost surprins, efectiv surprins că m-au acceptat. Chiar îmi făceam griji că voi rămâne fără cont și fără card. Și în Anglia asta chiar este o problemă, mai ales că salariul meu săptămânal este virat direct în cont. Am avut o problemă cu vechea bancă și am fost nevoit să renunț și astfel să caut o noua bancă. Și am încercat la Lloyds, la Santander și la Natwest. Primele două m-au respins, iar cea de-a treia m-a acceptat. Culmea a fost că aplicația am făcut-o online, deci nu am mai pierdut timp, cu hârtii și documente, pe la bancă. Am fost chiar uimit de rapiditate… Nu credeam, având în vedere trecutul românilor în încercarea de a-și deschide conturi bancare. Am tot auzit și eu de-a lungul timpului, dar și în prezent, tot felul de povești, despre cât de imposibil este să deschizi un cont. Acum nu știu ce să apun, habar nu am dacă lucrurile s-au mai liniștit și deschiderea unui cont a devenit ceva banal pentru români, sau dacă eu sunt un caz rar și fericit. Ce vă pot spune este că am văzut în ultima vreme tot felul de reclame pe stradă, pe autobuze, la metrou, cred că există și o oarecare concurență între bănci și fiecare vrea să atragă cât mai mulți clienți. Și toate se întrec în oferte, care mai de care vine cu o ofertă”, ne povestește tânărul de 34 de ani din Oradea.

———————————————–

„Chiar am auzit vorbindu-se printre români despre bănci care oferă bani, 100 de lire, doar ca să devii clientul lor, adică să îți deschizi cont bancar. Pe lângă acest lucru am auzit că îți oferă și bani lunar, acum nu vă gândiți la sume mari, ci 5-7 lire. Pe lângă acest fapt, unele bănci au contracte cu anumite companii, cu anumite magazine, cum este Marks and Spencer sau Sainsbury’s, cu anumite stații de benzinărie: plătești cu cardul și îți dau tot felul de bonusuri. De exemplu, la stațiile peco un client cumpără motorină doar de la acea firmă. Ei bine, la sfârșitul lunii poate primi gratuit un voucher în valoare de 10 sau de 20 de lire pentru motorină. Ceea ce mi se pare foarte ok!”

Mihai, 34 de ani

———————————————–

 

Permisul de UK. O șansă reală?

Și Viorel se poate încadra în categoria românilor care nu au pierdut prea mult timp, dar nici prea mult stres prin fața ghișeelor în încercarea de a-și deschide contul bancar. Fratele său, care se află în Anglia de cinci ani de zile, l-a sfătuit ca primul lucru pe care să îl facă imediat ce a ajuns aici este să își schimbe permisul de conducere românesc cu cel britanic. Dovada de adresă primită de la DVLA – Driver and Vehicle Licensing Agency a fost mai mult decât suficientă, ne spune tânărul de 28 de ani din Iași.

„Chiar din prima zi în care am ajuns în Londra, fratele meu mi-a completat formularul acela către DVLA și l-a trimis. Se cere și un ID original. Eu am trimis pașaportul, iar un prieten cu care am venit în Anglia a trimis buletinul. Permisul meu, cel nou, de UK a venit în aproximativ două săptămâni, iar al prietenului meu care trimisese aplicația cu buletinul a durat ceva mai mult, cred că peste trei săptămâni, că deja începuse să îți facă griji, mai ales că eu îl primisem deja. Apoi, cu hârtia și cu permisul în mână m-am dus la Barclays și le-am spus că vreau să îmi deschid un cont bancar. Mi-au cerut dovadă de adresă, ID și 50 de lire, bani pe care să îi pot pune pe card, ca să îl activez. Le-am arătat scrisoarea de la DVLA, permisul și între timp mă programasem și la interviul pentru National Insurance Number. Primisem o scrisoare de confirmare a interviului și de acolo, așa că am arătat-o și pe aceea. Și asta a fost tot, mi-au deschis fără nicio problemă contul. Acum, din ce mi-au spus cei cu experiență pe aici, cel mai mult a contat pemisul de conducere, care este și ID dar și o dovadă de adresă foarte bună. Eu spun că și doamna de la bancă a fost extrem de drăguță… poate a contat și acest aspect. Cred că 30-40% din succesul unei aplicații îl are și reprezentantul băncii… fie vrea să te ajute, fie nu prea are chef”, este de părere tânărul din Oradea.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

14 pareri la “Un cont bancar se deschide greu? Nu și online!”

 1. Farkas Spune:

  Da, online este varianta cea mai simpla, dar cum zicea si Tiberiu sa ai si noroc sau un frate la fel ca Viorel.
  Fara frate si noroc ce faci. Iti ofer eu sprijin. Sunt de ceva tinp in Anglia dupa ce am lucrat 20 de ani in banci in Romania. fvasile@rdslink.ro
  P.S. nu da datele personale nimanui. In Anglia peste 4 milioane de persoane au fost afectate de furtul de identitate.

 2. rodica Spune:

  ok… suna bine . imi trimite-ti , va rog , un link cu adresa bancii p.u aplicare online ? ms mult

 3. Dan M Spune:

  E o mare vrajeala cu deschisul online fara sa te prezinti la banca cu id original si factura de la utilitati sau dovada adresa in original. Am incercat chiar acum la Natwest si totul bine si frumos pana la dovada identitatii si a adresei care le cer in original( nu copii, nu introdus date in formulare etc..)

 4. Loren Spune:

  La fel. Nu se poate face online fara sa te prezinti cu dovada de adresa la ei..

 5. Robert Spune:

  Buna ziua. Stie cineva o banca care sa nu practice comision OP ? va multumesc

 6. lucian Spune:

  cine iti aproba fromularul D1 pt permisul de conducere uk in prima zi /sapt cand ai ajuns aici???
  In formularul D1 scrie f. clar ”To be normally resident you must usually live in the UK for 185 days in each calendar year” deci trebuie sa ai 185 de zile traite pe teritoriu regatului, sa pot primi permisul. ”acel tanar de 28 de ani din iasi”

 7. Robert Spune:

  Daca citesti bine, Lucian, scrie „usually”! Deci nu obligatoriu! Eu am obtinut permisul de uk in 12 zile de cand am aterizat!

 8. lucian ovidiu Spune:

  buna la toti asi vrea sa va spun ca am fost la a doua banca care ma refuzat ,PROBLEMA MARE E CA AM PRIMIT CARDUL ACASA ,si scrisoarea de refuzare de ce ???? nu inteleg la prima banca am primit cardul si pinul si scrisoarea de la iei ca ma respins ce se intmpla? care e motivul ma pune pe ginduri poate stie cine de ce sunt respins astept un raspuns mersi frumos

 9. Romeo Spune:

  Azi o saptamana mi-am description si eu cont bancar.
  Actele necesare au fost:
  Id (in cazul meu pasaportul)
  Nino (se poate merge si cu numarul de referinta de la Jobcentreplus)
  Refference letter de la agentia angajatoare (este o adeverinta prin care confirma ca lucrezi pentru ei)

 10. joe Spune:

  monese ..aplicatie pe telefon,cont si card in 4 zile

 11. cutarescu Spune:

  Salut, m-am gindit sa va povestesc cum am rezolvat eu cu contul bancar si nu numai.
  Mi-am trimis carnetul de conducere romanesc cu tot cu cartea de identitate unui prieten care mi l-a trimis la DLVA pt preschimbare. A primit dupa vreo 2 saptamini carnetul meu nou pe adresa lui din Leeds. Asa am obtinut dovada de adresa ceruta de banca. Apoi mi-am trimis prin cineva in tara carnetul nou englezesc si cartea de identitate. Nu verifica nimeni daca esti de 185 de zile pe teritoriul UK, eu nici nu am iesit din tara.
  Ajuns in UK am sunat pt programare NIN si m-a programat peste 2 zile. Am fost la interviu iar NIN-ul a venit prin posta dupa 2 saptamini. Intre timp insa am trimis iar carnetul cu adresa de Leeds la preschimbat pt ca stau in Crawley. Carnetul a venit in 9 zile preschimbat cu noua adresa. Facusem deja contul bancar online la Halifax, aveam deja rezervat nr de cont si sort number, asa ca dupa ce mi-a venit carnetul de conducere am mers la Halifax doar sa mi-l activeze prezentindu-le pasaportul si carnetul de conducere pe adresa din Crawley. Totul a durat 3 minute cit a verificat un tip extrem de amabil de la suport desk existenta contului si a facut copie dupa carnetul de conducere iar la pasaport doar s-a uitat fara sa ii faca copie. Cardul vine in 5-7 zile lucratoare iar extras de cont (bank statement) necesar la agentie de consultanta pt job, se poate printa dupa 5 zile din aplicatia de mobile banking. Avantajul meu este ca vorbesc foarte bine engleza iar a aplica online pt job uri sau deschidere cont curent online pt mine a fost firesc pt ca lucrez in IT. Succes.

 12. mada Spune:

  la hsbc se face inca pe baza de nino si buletin.
  daca vrei neaparat la lloyds,barclays,etc…completeaza formularul pentru inregisrare la vot (dureaza vreo 3 min) iar in 4 – 7 zile primesti plic precum esti inregistrat si etc…continutul plicului il poti utiliza ca dovada de adresa. de la posta iei plicul pe care scrie dlva,completezi formularul,platesti taxa de 32lire aproxim si trimiti plicul cu tot cu buletin….in 3 sapt ai permisul de conducere provizional care te ajuta la obtinerea de conturi si etc…nu iti trebuie prea multa engleza … folosesti translate unde nu sti si gata…

 13. Teodor Spune:

  Accesul la un cont bancar s-a usurat foarte mult. Daca te afli in oricare tara din UE, poti sa-ti deschizi la Monese, online, in maximum 15-20 de minute. Descarci aplicatia de pe siteul lor, alegi limba romana si apoi urmezi pasii mentionati. Vei avea nevoie de doua acte de identitate, CI si la alegere, pasaport sau permis de conducere. Daca vrei sa primesti o bonificatie de 5 lire sau euro (depinde de moneda in care iti deschizi contul)atunci introduci codul N8NBH3EM.Succes!

 14. Max Spune:

  Card/Cont bancar FARA Proof of ADDRESS !!!!
  Mi-am deschis recent un cont la Monese , dureaza 10 minute. Aplici online trebuie sa ai doar PASAPORTUL (buletinul nu merge) .
  In 5-7 zile primesti cardul la adresa indicata !!!!
  Cardul este identic cu cel al altor banci din UK (il poti folosi unde doresti,primesti bani achiti , pastrezi etc.)

  NU E NEVOIE de Proof of ADDRESS !!!!
  La inregistrare folositi BONUS CODE : UU3TAEE4 (primiti 5 £ bonus)
  https://monese.com/

  //// SUCCES /////

Spune-ti si tu parerea!