UN COPIL, UN GHIOZDAN, O SCOALA

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 24 februarie 2013

Diaspora romaneasca_Un copil, un ghiozdan, o scoala

Orice copil cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani, stabilit in Marea Britanie, este obligat prin lege sa frecventeze o scoala.

Romanii din aceasta tara inteleg cu greu sistemul de invatamant britanic, unde copiii lor parca mai mult se joaca decat invata. In plus, sistemul de evaluare este total diferit in scoli, unde nu prea se dau note si nici nu exista ideea de a ramane repetent, mai descopera contrariati unii romani stabiliti impreuna cu copiii lor in Marea Britanie.

Totusi, micutii romani din scolile de pe intinsul Regatului Unit isi surprind parintii vorbind impecabil in engleza, dupa doar cateva luni de scoala. Ei invata sa scrie si sa citeasca in aceasta limba incepand de la 4-5 ani. Apoi acumuleaza si alte cunostinte, in ciuda neincrederii parintilor intr-un model de studiu strain si diferit.

Si in felul acesta, copiii romanilor din Marea Britanie se pregatesc pentru o alta viata… Iar unii dintre ei vor putea in final sa practice meseria pentru care s-au pregatit oriunde isi vor dori sau vor fi capabili sa urmeze studii superioare in una din marile universitati ale lumii…

 

 

Sistemul de invatamant britanic

 

Toti copiii care traiesc in Marea Britanie si au varste cuprinse intre 5 si 16 ani au dreptul la un loc gratuit intr-o scoala de stat din sistemul national de invatamant. Ei invata pe baza unei programe scolare riguroase si echilibrate, in cadrul unui plan educational apreciat si recunoscut in intreaga lume.

In acelasi timp, scoala britanica ramane o institutie greu de inteles pentru romanii stabiliti in aceasta tara. In ciuda renumelui modelului britanic, parintii sositi din Romania accepta cu dificultate pentru copiii lor sistemul britanic de „a face carte”…

Sistemul de invatamant din Marea Britanie este unul „complicat”, deoarece este format din structuri de invatamant diferite, sustin romanii care au ajuns sa profeseze ca si cadre didactice in Regatul Unit.

In Regatul Unit, functioneaza in paralel scolile primare, care nu au gradinite pentru copiii pre-scolari, cu cele care includ si anii de gradinita. Pe de alta parte, aceleasi institutii de invatamant sunt organizate separat pentru „Infants” (copiii de pana la opt ani) si „Juniors” (elevii cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani). Departajarea este valabila numai in Londra si in sudul Angliei. In nordul Marii Britanii in schimb, impartirea scolii primare se face in „First School” sau „Lower School” (pana in clasa a patra) si „Middle School” (anii 5 si 6 de studiu).

In fine, in sistemul de invatamant britanic, sunt acceptate in acelasi timp scoli de stat, academii conduse independent, colegii tehnologice, scoli speciale comunitare, scoli religioase, scoli cu internat, dar si scoli private…

 

11 clase

Pentru orice copil de pe teritoriul Regatului Unit, educatia in scoala incepe la varsta de cinci ani. Pana la aceasta varsta, celor mici li se recomanda frecventarea asa-numitelor „nurseries” sau „playgroups”, echivalentul gradinitelor din Romania, dar si a perioadei de „reception class”, sub forma unui an pregatitor sustinut in cele mai multe cazuri in cadrul scolilor.

Practic, prima treapta a sistemului de invatamant britanic este cea pentru copiii intre 3 si 5 ani, numita „foundation stage”. Ea dureaza de la inceputul gradinitei si pana la terminarea anului de receptie.

Cel de-al doilea stagiu va fi parcurs intre varsta de 5 si 11 ani si este considerat scoala primara. Acesta are in componenta doua etape denumite in terminologia specifica britanica „key stages”. Anul 1 si anul 2 de studiu formeaza „Key Stage 1”, iar anii urmatori, de la 3 la 6, marcheaza „Key Stage 2”. Urmeaza scoala secundara, compusa din „Key Stage 3” (anii de studiu 7, 8 si 9) si ultimii doi ani (10 si 11), adica „Key Stage 4”.

 

Examene periodice

La sfarsitul Key Stage 1, elevii sunt testati in ceea ce priveste cunostintele pe care le-au dobandit la limba engleza si matematica. Aceste evaluari vor fi sub forma unor teste si lucrari care vor avea un caracter informal. Pe baza acestora, cadrele didactice vor putea aprecia progresul inregistrat de copil dupa primii doi ani de studiu. Rezultatele acestor evaluari vor fi trecute intr-un raport redactat individual pentru fiecare elev la sfarsitul perioadei primului stagiu.

Si la finele Key Stage 2, copiii vor fi supusi testarilor la engleza, matematica si stiinte. Acestea sunt teste nationale la care sunt supusi toti copiii din sistemul de invatamant de stat, dar si din alte scoli cu regim special, ce respecta insa programa nationala de studiu.

La implinirea varstei de 14 ani si incheierea Key Stage 3, elevii nu vor mai fi evaluati pe baza unor examene nationale. Ei vor trebui in ultimul an de studiu din cadrul acestei etape sa aleaga care sunt materiile pe care isi doresc sa le aprofundeze in stagiul final, Key Stage 4. Dupa terminarea anilor 10 si 11 de studiu, la 16 ani, ei vor trebui sa sustina examene cunoscute sub prescurtarea GCSE. Pe baza rezultatelor obtinute, acestia vor dobandi certificate de studii medii sau, dupa caz, calificari profesionale.

Tinerii isi pot continua studiile in cadrul colegiilor care dureaza alti doi ani si se finalizeaza cu obtinerea unor certificate de tip A-Levels (echivalentul bacalaureatului romanesc), care vor conta pentru admiterea ulterioara la universitate.

 

Vacante scurte si dese

Intreaga structura a unui an scolar britanic se stabileste de la nivelul administratiei publice locale. In cele mai multe cazuri, anul scolar britanic este impartit in trei trimestre. Vacantele scolare pentru scolile de stat sunt hotarate de consiliile formate din alesii locali. Sunt prevazute in general doua saptamani de repaus intre trimestre si cate o saptamana de vacanta pentru elevi la mijlocul fiecarui trimestru. Vacanta de vara este mult redusa comparativ cu cea corespunzatoare anului de invatamant scolar romanesc. In general, in perioada verii, elevii sunt liberi intre a doua jumatate a lunii iulie si inceputul lunii septembrie.

Conducerea fiecarei unitati de invatamant ia deciziile referitoare la uniforma scolara si la alte reguli de ordine interna care trebuie respectate de toti participantii la procesul de invatamant. Uniformele se pot achizitiona de la magazine specializate, date privind amplasarea acestora fiind furnizate parintilor direct de cadrele didactice sau conducerile unitatilor de invatamant.

 

 

Scolile britanice,

clasificate de un profesor roman

 

O tipologie detaliata a institutiilor de invatamant ce functioneaza in sistemul scolar britanic ne-a fost pusa la dispozitie de Luminita Voiviciuc, o romanca aflata de noua ani in Regatul Unit, ce preda de peste patru ani intr-o scoala din Londra.

Ea a impartit scolile britanice pe categorii, dupa cum urmeaza:

1. Pre school (nursery scool) – gradinita, pentru copiii intre 3-5 ani

2. Primary schools (scolile primare) pentru copiii cu varste intre 5-11 ani

 • Scoli de stat, gratuite, unde admiterea se face in functie de zona unde locuiti. Acestea pot fi mixte sau single sex (acelasi sex). Unele selecteaza elevii in functie de religie („church” – biserica sau „faith” – credinta schools). In acest caz, trebuie dovedit faptul ca apartineti/mergeti la o anumita biserica/moschee pentru a avea un loc asigurat pentru copilul dvs.
 • Prep schools/private primaries sunt scolile particulare, cu taxe de obicei foarte mari, care pot ajunge pana la 20.000 de lire sterline pe an. Avantajul lor este acela ca numarul de copii admisi in fiecare clasa este mai mic. Acceptarea elevilor se face, de obicei, pe baza de interviu. Ele ii pregatesc pe copii pentru admiterea in scolile generale (secondary schools) private.

3. Secondary schools (scolile generale), pentru copiii cu varste intre 11-16 ani

 • Comprehensive schools. Acestea sunt scolile gratuite, de stat, care, de obicei, admit copiii in functie de zona in care locuiesc. Unele scoli fac totusi o selectie si accepta si elevi din alte zone, in functie de rezultatele testului pe care il dau in ultimul an la scoala primara.
 • Academiile sunt foste „Comprehensive Schools”, care au devenit independente (nu particulare!), fiind finantate din sponsorizari si care respecta aceleasi criterii de admitere ca si scolile de stat.
 • „Faith” schools – scoli religioase
 • Grammar schools – La aceasta categorie de scoli se intra mai greu, pe baza unui examen de admitere cu un grad de dificultate relativ mare. Ele sunt gratuite, iar in timpul anului se face scoala la modul cel mai serios. De aceea, pentru un loc in Grammar Schools, concurenta este foarte mare. Estimativ pot spune ca, de exemplu, daca o asemenea scoala are 150 de locuri disponibile, vor intra in competitie pentru aceste locuri circa 1.500 de elevi.
 • Scolile private secundare (la fel ca si cele primare, foarte scumpe) accepta elevii pe baza unui interviu si a unui examen de admitere.
 • Public schools – sunt scoli cu vechime si reputatie, extrem de scumpe. Parintii pot alege sa isi trimita copiii la aceste scoli cu internat si sa ii ia acasa doar la sfarsit de saptamana si in vacante.

„Scolile particulare si cele publice ofera de obicei burse, bazate pe merite academice, muzicale sau sportive pentru a inlesni plata taxelor”, mai precizeaza Luminita Voiviciuc, la sfarsitul clasificarii sale.

 

 

Studiu obligatoriu si materii „optionale”

 

Toate cunostintele pe care tinerii urmeaza sa le deprinda in scoli pe parcursul anilor de studiu sunt in conformitate cu asa-numitul „Curriculum National britanic”. Acesta stabileste materiile predate, cunostintele, aptitudinile si capacitatea de intelegere solicitata pentru fiecare materie, obiectivele care trebuie atinse prin procesul de studiu, dar si progresul inregistrat de scolari prin examinari.

Textul integral al acestuia poate fi consultat pe website-ul guvernamental http://curriculum.qcda.gov.uk. In plus, fiecare materie de studiu se preda conform unei programe scolare.

In primele doua stagii ale procesului de invatamant, copii vor parcurge, conform curriculumului national, urmatoarele materii de studiu: arta si design, comunicare tehnologica si tehnologie, engleza, geografie, istorie, informatica, matematica, muzica, educatie fizica si stiinte. Educatia religioasa face, de asemenea, parte din materiile predate in cele mai multe cazuri in timpul scolii primare.

Intre 11 si 14 ani, elevii din Marea Britanie vor continua, conform programelor scolare nationale, studiul englezei, matematicii, stiintelor, designului si tehnologiei, informaticii, istoriei si geografiei, a artei, muzicii si a educatiei fizice. Acestora li se mai adauga alte doua materii de studiu: limbile straine moderne si educatia civica. Scolile introduc in aceasta etapa scolara lectii de religie, educatie sexuala si planificarea carierei.

In fine, in anul noua de studiu, tinerii din scolile britanice pot opta pentru materiile pe care urmeaza sa le aprofundeze in ultimul stagiu, cel de-al patrulea. Scolile ofera informatii detaliate pentru acest proces de selectie. In consecinta, pe parcursul Key Stage 4, Curriculumul National britanic stabileste studiul mai multor materii, dintre care unele vor fi obligatorii, in timp ce altele devin optionale. Toti scolarii cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani vor trebui sa continue sa invete engleza, matematica, stiintele, informatica, educatia fizica si educatia civica. In plus, elevii pot alege aprofundarea uneia din urmatoarele discipline: arta, design si tehnologie, stiinte umaniste, limbi moderne sau o calificare profesionala.

 

 

Drepturi europene pentru elevii romani

 

Copiii de nationalitate romana, ca cetateni ai unei tari membre a Uniunii Europene, au drepturi depline la educatie in Marea Britanie, similar oricarui cetatean britanic.

 „Conform normelor Uniunii Europene, cetatenii proveniti din Spatiul Economic European si copiii lor de orice varsta stabiliti in Marea Britanie au dreptul de a deveni rezidenti ai acestei tari atat timp cat muncesc legal si respecta legile statului britanic. In acest context, ei se bucura de aceleasi drepturi la educatie ca orice cetatean britanic”, se precizeaza in Codul de admitere in scoli cu referire la copiii proveniti dintr-o tara membra a Uniunii Europene.

Conform aceluiasi Cod elaborat de autoritatile britanice, aplicatiile de inscriere in scolile britanice ale copiilor proveniti din afara granitelor UE si care nu locuiesc inca in Marea Britanie sunt acceptate doar in baza unei solicitari scrise in acest sens din partea parintilor. In urma unui asemenea demers, decizia va fi luata numai dupa analiza concreta a cazului, inclusiv a dreptului parintelui de a deveni rezident al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

——————————————

Structura sistemului de invatamant britanic

 

Scoala primara

 1. 4-5 ani: an pregatitor;
 2. 5-7 ani: Key Stage 1 – studiul limbii engleze, matematicii, stiintele naturii;
 3. 7-11 ani: Key Stage 2 – se trece la studiul unor materii suplimentare de cultura generala.

 

Scoala secundara

 1. 11-14 ani: Key Stage 3 – copiii continua studiul materiilor de cultura generala, iar la sfarsitul perioadei vor opta pentru materiile pe care le vor aprofunda in stagiul urmator;
 2. 14-16 ani: Key Stage 4 – la finele acestei perioade se obtin in urma examinarii certificatele de studii medii GCSE.

 

Colegiu

 1. 16-18 ani: colegiu – pregatire pentru examenele numite A-level pentru cei care doresc sa isi continue studiile in institutii universitare.

——————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “UN COPIL, UN GHIOZDAN, O SCOALA”

 1. Daniela Spune:

  Buna ziua,

  Am tot citit pe multe site-uri si forumuri informatii utile legate de scoala din UK. Insa n-am regasit nicaieri modalitatea de evaluare a copiilor. Fiica mea e in anul 7 la o scoala din zona Cambridgeshire, recent am primit o scrisoare precum ca a acumulat punctajul de 219 din evaluarile profesorilor (scoala zice ca e un punctaj foarte mare, dar nu mi-au comunicat si un punct de referinta, macar sa imi dau seama ce inseamna acest punctaj). E adevarat ca fiecare copil are potentialul lui dar ceea ce am eu nevoie este sa inteleg ce repr acest punctaj.

  Daca sunt parinti care stiu astfel de amanunte, ii rog sa imi comunice si mie.

  Fiica mea mi-a zis ca asa zisele „note” sunt de fapt litere, din ce a inteles ea pt fiecare an scolar ar exista anumite litere (E, F, G, de ex.) pt evaluarea cunostintelor – asa cum sunt calificativele la clasele I-IV din Romania.
  Am incercat sa obtin aceste informatii de la scoala dar e posibil sa fie „secrete de stat” pt ca nu mi-au comunicat nimic concret.

  Va multumesc.

  O zi frumoasa in continuare.

  Cu respect,
  Daniela S.

 2. diana Spune:

  buna ziua, daca am un baietel de 7 ani si 6 luni si in romania la toamna va fi in clasa I, in Marea britanie va fi in cl III? el inca nu stie sa scrie si sa citeasca
  multumesc

Spune-ti si tu parerea!