UN COPIL, UN GHIOZDAN, O SCOALA

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 24 februarie 2013

Diaspora romaneasca_Un copil, un ghiozdan, o scoala1

 

Elevi romano-britanici

 

Inscrierea unui copil la o gradinita ori intr-o scoala britanica nu intra in atributiile conducerii institutiilor de invatamant, ci revine functionarilor publici din cadrul consiliului local. O aplicatie in acest sens poate fi trimisa oricand si va fi luata in considerare imediat, dar este preferabil ca formularul de inscriere completat sa ajunga la destinatie in termenele stabilite de autoritatea publica locala.

Procesul de admitere demareaza de obicei la inceputul fiecarei toamne pentru anul scolar care va incepe in septembrie urmator. Dar sansele de ocupare a unui loc intr-o anumita scoala devin mai mici odata ce termenele limita fixate pentru inscrieri au fost depasite.

Pasaportul copilului sau certificatul de nastere, pasaportul unuia din parinti si o dovada de adresa sunt, in general, singurele documente solicitate de autoritati pentru parcurgerea procesului de inscriere intr-o scoala britanica.

Pe formularul de inscriere se solicita indicarea a patru sau cinci scoli preferate pentru scoala primara si cel putin trei pentru scoala secundara. Aplicatia poate fi completata online, accesand sectiunea pentru educatie de pe https://www.gov.uk/ si urmand pasii mentionati dupa simpla introducere a codului postal al zonei de resedinta a solicitantului.

Practic, admiterea la scolile primare sau secundare nu este automata. Toate scolile au criterii de admitere pe care le aplica daca au mai multe solicitari decat locuri disponibile.

Detaliile legate de criteriile de admitere, precum si informatii despre numarul de aplicatii primite anul anterior, sunt listate in prezentarea scolii. Informatia este accesibila si in pliantul oferit gratuit de fiecare autoritate publica locala.

In general, pentru scolile secundare, autoritatile din comitetul de admitere trimit scrisorile cu rezultatele aplicatiilor la 1 martie ale fiecarui an, in cazul in care formularele au fost completate si depuse in termenele anuntate. Pentru scolile primare, nu exista o data prestabilita de raspuns, aceasta putand sa fie diferita de la o autoritate publica locala la alta.

 

Gradinita gratuita cu program redus

In urma cu patru ani, Annie si-a adus fetita din Romania pentru a putea incepe gradinita in cadrul sistemului de invatamant britanic. „Am inscris-o la gradinita pentru ca am considerat ca era momentul sa inceapa sa se integreze in sistemul de viata din Anglia. Am fost la consiliu si mi-am anuntat intentia si am primit formulare de inscriere de la mai multe gradinite. A trebuit sa prezint certificatul de nastere al fetitei si dovada de adresa. Dintre cele sase gradinite la care am aplicat, a trebuit sa alegem doar din doua, pentru ca in celelalte nu mai erau locuri. Ulterior, am primit raspunsul ca fetita mea a fost acceptata si am fost invitata sa vizitez gradinita pentru a-mi da acordul, daca imi convin conditiile. Am fost incantata de ceea ce am vazut si mi s-a spus ca pot sa o aduc in regim gratuit ori de dimineata intre orele 9:30 si 12:00 ori dupa-amiaza de la 13:00 pana la 15:30. De asemenea, am aflat ca in primele saptamani va trebui sa stau cu copilul pana se obisnuieste. Am acceptat aceste conditii si ni s-a mai spus ca putem solicita si program suplimentar de supraveghere contra cost. Am fost de acord, mai ales dupa ce am aflat ca la o gradinita privata se plateste in jur de 800 de lire/luna”, isi aminteste Annie, din experienta ei de mamica romanca in Marea Britanie.

 

Intalnire cu… limba engleza

Maria, o romanca in varsta de 9 ani, este singura fetita blonda din anul patru de studiu al unei scoli primare din nordul Londrei. Ea se simte apreciata si se intelege bine cu toti colegii ei, cei mai multi fiind turci, imigranti din Africa sau britanici cu origini afro. Si aproape nici nu isi mai aduce aminte cat de greu i-a fost in primele zile de scoala.

„Maria a plans zilnic, timp de cateva saptamani, in momentul in care intra in scoala. Era singura din clasa care nu stia deloc limba engleza”, isi aduce aminte mama fetitei.

Parintii Mariei s-au stabilit la Londra in august 2008. Tot atunci au depus si formularul de inscriere a fetei in clasa pregatitoare (reception class) la consiliul local. Procedura a durat destul de mult. Majoritatea copiilor de varsta ei erau deja inscrisi la scoli. „Imi amintesc ca nu mai erau locuri in niciuna din scolile pe care le-am trecut pe formularul de inscriere. Totusi, pe la sfarsitul lunii septembrie, la vreo trei saptamani dupa ce alti copii au inceput scoala, un functionar ne-a indicat o scoala foarte aproape de casa in care stateam. Ne-am prezentat imediat la scoala, am facut cunostinta cu profesoara ei si de ziua urmatoare, fetita mea a inceput scoala”, ne-a povestit mama Mariei.

„S-a acomodat mai greu la inceput, dar in circa sase luni si-a dat drumul si ne-a surprins, pentru ca vorbea o engleza impecabila. Iar cand s-a sfarsit Reception Class, Maria a primit chiar si o diploma pentru progresele pe care le-a facut in vorbirea limbii engleze”, mai spune romanca al carei copil incepea scoala in Marea Britanie in 2008, cand inca nu implinise cinci ani.

 

Examene de sfarsit de… scoala primara

Trecerea de la scoala primara la scoala secundara in Marea Britanie este un proces care poate dura mai bine de un an si presupune unul sau doua examene dificile.

Cristina este mama unei fetite de 11 ani, care va termina in vara scoala primara. Copilul ei a inceput pregatirile pentru scoala secundara din anul cinci de studiu. „Pe tot parcursul anului cinci de studiu, fetita mea s-a pregatit pentru testele pe care urma sa le dea in clasa a sasea. Pe baza rezultatelor acestora, speram ca ea sa fie acceptata la o scoala secundara buna. Procedura de inscriere a inceput in luna octombrie, la inceputul ultimului an scolar din ciclul primar, deci aproape cu un an inaintea inceperii primului an de studiu aferent scolii secundare. Iar raspunsul final referitor la reusita demersului il vom afla doar in luna aprilie sau mai, cu putin inaintea vacantei de vara”, ne-a marturisit Cristina.

„Inscrierile la scoala secundara se fac prin intermediul consiliului local, ca si la scoala primara. Aplicatia se face online la inceputul toamnei, in ultimul an de studiu din scoala primara. Pe formular, fiecare aplicant poate trece trei optiuni, incluzand asa-numitele Grammar Schools sau alte scoli secundare de cartier. Noi am trecut o scoala de tip Grammar School, dar si alte doua scoli secundare.

Apoi, la foarte putin timp dupa completarea formularului, s-a organizat in cadrul scolii primare sustinerea examinarii pentru copiii care au optat pentru o Grammar School. Ulterior, toti copiii au inceput sa participe la pregatirile organizate pentru testele nationale care se sustin in primavara ultimului an de studiu din scoala primara. Rezultatele obtinute conteaza pentru admiterea in scolile secundare. Practic, fiecare scoala secundara isi alege elevii consultand rezultatele la invatatura din timpul anului ale candidatilor, dar si rezultatul obtinut la testul national”, ne-a informat tanara mama.

„Acum asteptam sa primim rezultatele finale, in care sa ni se dea raspuns daca fetita a fost acceptata la Grammar School sau la una din celelalte doua scoli pentru care am optat. Am inteles ca vom primi o scrisoare in acest sens de la consiliu, candva in luna aprilie”, adauga aceasta fara a-si ascunde emotiile.

——————————————

Recomandari pentru parinti

 

 • Parintilor care sunt in cautarea unei scoli bune le recomand sa se uite la raportul OFSTED care poate fi gasit online pentru fiecare scoala; de asemenea, pot fi consultate rezultatele din anii anteriori la examenele GCSE. Cele mai bune scolile au ca rezultate la raportul OFSTED „outstanding” sau „good with outstanding features”. O scoala trebuie aleasa in functie de factorii mentionati mai sus, si nu neaparat in functie de distanta fata de casa.
 • Sunt avantajati copiii care in momentul sosirii in Marea Britanie sunt de varsta prescolara sau de varsta scolii primare, deoarece invatarea limbii engleze are loc mai usor. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 11-16  sau 16-18 ani va fi putin mai dificil… Ei vor avea de recuperat mai mult, iar cerintele impuse la nivel de scoala generala (secondary school) sau colegiu sunt mai mari.
 • Ideal ar fi ca in scoala unde vor fi inscrisi copiii sa existe un departament EAL (English as an Additional Language), in care exista cadre didactice specializate, care ofera sprijin si ore suplimentare de limba engleza nou-venitilor.

Luminita Voiviciuc, profesor roman la o scoala secundara din Marea Britanie

——————————————

 

 

Acceptati dupa criteriul… varstei

 

Copiii care se transfera din Romania la o scoala britanica vor fi acceptati in scolile britanice fara dificultate. Nimeni nu urmareste in ce clasa a fost elevul in Romania si nu se incearca o echivalare a nivelului de studiu in Romania cu cel de aici.

„Eu chiar sunt profesorul care are atributiuni in acest sens la scoala unde lucrez si va pot spune ca in momentul in care vine un nou copil tot ce conteaza este varsta acestuia. El va intra in sistemul de invatamant britanic in functie de varsta si nu dupa cunostintele dobandite in alt sistem de invatamant”, ne-a declarat Luminita Voiviciuc, un profesor roman care lucreaza de peste patru ani in sistemul de invatamant din Marea Britanie

„Copilului i se dau teste la matematica, engleza si stiinte, dar acestea contin doar intrebari foarte generale. Ele au scopul de a determina nivelul de cunoastere la care se afla copilul. Elevul va fi transferat in aceeasi clasa si in cazul in care este prea bine pregatit pentru respectivul nivel, dar si daca cunostintele sale lasa de dorit.

Din experienta mea personala, am remarcat ca elevii care vin din Europa de Est sunt in cele mai multe cazuri mult mai avansati la matematica si stiinte, comparativ cu nivelul de invatare practicat in Marea Britanie. In acelasi timp, ei sunt deficitari la limba engleza, dar problema invatarii limbii se recupereaza rapid.

Am mai intalnit si situatii in care au ajuns in scoli britanice copii din Romania proveniti din familii mai dezorganizate sau care au avut frecventa extrem de redusa in satele romanesti in care au trait. Ei nu stiau prea multe, fiind la un nivel inferior chiar si pentru nivelul de studiu practicat in Marea Britanie. Totusi, cei mai multi dintre ei au fost copii inteligenti, care, in momentul in care li s-a dat sansa sa invete, au avansat foarte bine, ajungandu-si din urma colegii britanici”, ne-a povestit Luminita Voiviciuc din experienta proprie de cadru didactic in scolile din Regatul Unit.

——————————————

Sfaturi pentru copii

 

 • Sa ceara ajutorul profesorului, al tutorului (dirigintelui) sau „learning mentor”-ului  cand se ivesc probleme
 • Sa invete de la bun inceput ca in Marea Britanie vor intra in contact cu oameni care provin din diverse culturi, cu diverse valori morale, care pot fi interpretate gresit uneori si devin cauza neintelegerilor sau a agresiunilor verbale si fizice in scoli
 • Sa citeasca foarte mult in limba engleza, pentru a face progrese cat mai rapide
 • Sa aiba incredere in ei si sa ia parte la diverse activitati, chiar daca limba engleza este uneori o bariera. Sunt suficiente obiecte de studiu la care se pot obtine rezultate extraordinare, fara ca nivelul de engleza sa fie foarte ridicat. Asa sunt: matematica, stiinte, educatie fizica, muzica, arta, limbile straine etc.

Luminita Voiviciuc, profesor roman la o scoala secundara din Marea Britanie

——————————————

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “UN COPIL, UN GHIOZDAN, O SCOALA”

 1. Daniela Spune:

  Buna ziua,

  Am tot citit pe multe site-uri si forumuri informatii utile legate de scoala din UK. Insa n-am regasit nicaieri modalitatea de evaluare a copiilor. Fiica mea e in anul 7 la o scoala din zona Cambridgeshire, recent am primit o scrisoare precum ca a acumulat punctajul de 219 din evaluarile profesorilor (scoala zice ca e un punctaj foarte mare, dar nu mi-au comunicat si un punct de referinta, macar sa imi dau seama ce inseamna acest punctaj). E adevarat ca fiecare copil are potentialul lui dar ceea ce am eu nevoie este sa inteleg ce repr acest punctaj.

  Daca sunt parinti care stiu astfel de amanunte, ii rog sa imi comunice si mie.

  Fiica mea mi-a zis ca asa zisele „note” sunt de fapt litere, din ce a inteles ea pt fiecare an scolar ar exista anumite litere (E, F, G, de ex.) pt evaluarea cunostintelor – asa cum sunt calificativele la clasele I-IV din Romania.
  Am incercat sa obtin aceste informatii de la scoala dar e posibil sa fie „secrete de stat” pt ca nu mi-au comunicat nimic concret.

  Va multumesc.

  O zi frumoasa in continuare.

  Cu respect,
  Daniela S.

 2. diana Spune:

  buna ziua, daca am un baietel de 7 ani si 6 luni si in romania la toamna va fi in clasa I, in Marea britanie va fi in cl III? el inca nu stie sa scrie si sa citeasca
  multumesc

Spune-ti si tu parerea!