Un englez, în apărarea românilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 27 aprilie 2015

Ian_Brockwell.jpg

Românii din Regatul Unit vor fi acceptați fără rezerve în comunitatea britanică, iar mass-media din această țară va renunța în scurt timp să îi mai prezinte tendențios pe migranții veniți din estul Europei. Așa crede Ian Brockwell, un britanic care predă limba engleză și și-a petrecut mai mulți ani din viață trăind în Rusia și Belarus.

„Sunt destul de vârstnic ca să îmi amintesc că aceeași reacție a existat și față de primii locuitori din Indiile de Vest (regiune din Bazinul Caraibelor și Oceanul Atlantic – n.r.), care au început să se stabilească în Marea Britanie”, susține englezul. Acesta ne-a dezvăluit înțelegerea sa față de situația românilor din regat și a scris și un articol pe această temă. Textul a fost publicat în 4 aprilie, cu titlul „The Romanians are coming… the facts” (Adevărul despre migrația românilor în Regatul Unit), pe website-ul www.profindsearch.com, unde Ian Brockwell scrie materiale de opinie despre realitățile din țara sa.

 

Istoria se repetă…

„Teama inițială față de «străini» este poate o caracteristică a britanicilor. Ei văd mai întâi tot ce poate fi mai rău, atunci când sunt pe punctul de a intra în contact cu acești oameni veniți din afara granițelor Regatului Unit”, spune Ian Brockwell. Englezul își amintește sosirea primilor imigranți în Marea Britanie, în anii 50 ai secolului trecut, din insulele situate în zona cunoscută ca Indiile de Vest, din care fac parte țări ca Jamaica, Puerto Rico, Republica Dominicană sau Haiti. „Practic, noi i-am invitat să vină aici, nu erau niște musafiri nepoftiți. Și, împotriva tuturor temerilor care au existat în societatea britanică, acești oameni și familiile lor au adoptat un stil de viață britanic, împărtășind totodată modul lor de trai cu localnicii. Iar acum, aceștia sunt considerați unul dintre câștigurile importante ale culturii britanice”, subliniază autorul articolului.

Imigranții erau o prezență rară în societatea britanică înainte de mijlocul secolului trecut, a mai povestit Ian Brockwell pentru Diaspora Românească. „Când eu eram elev, foarte rar întâlneai câte un copil de origine africană în școlile din Marea Britanie”, își amintește britanicul. Acesta a mai explicat că, în acea perioadă, Regatul Unit se refăcea după anii foarte grei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Tot atunci, britanicii au trebuit să accepte destrămarea Imperiului Britanic, iar imigranții au început să devină din ce în ce mai mult o necesitate pe piața muncii din regat, ne-a mai explicat englezul Ian Brockwell.

 

Elogiu românilor

Autorul articolului „The Romanians are coming… the facts” încearcă să aducă în atenția cititorilor săi britanici mai multe elemente pozitive despre români și România. El atrage atenția că până și legenda contelui Dracula din Transilvania, care îi sperie pe mulți dintre locuitorii regatului Unit, este scrisă de un irlandez, Abraham Stoker, care a trăit din 1847 până în 1912.

Românii sunt oameni foarte atașați de valorile familiei, iar în România, tinerii sunt foarte grijulii în raport cu persoanele în vârstă. Locuitorii României sunt foarte religioși, fiind, de asemenea, renumiți pentru ospitalitatea lor ce îi caracterizează, rezultă din descrierea făcută de englezul Ian Brockwell cu privire la locuitorii țării de la Carpați și Dunăre. Acesta apreciază totodată creativitatea românilor, calitate ce poate fi exploatată pozitiv de țările europene dezvoltate care îi găzduiesc.

„Poate ați auzit deja de unii dintre cei mai faimoși români, cum ar fi tenismenul Ilie Năstase (numărul 1 mondial în clasamentul din 1973 și 1974) sau de gimnasta Nadia Comăneci. Dar puțini au aflat că și Edward G. Robinson (o vedetă din Generația de Aur de la Hollywood – n.r.) s-a născut în România. (…) Prințul Charles consideră țara din estul Europei ca fiind deosebit de frumoasă și locuită de oameni minunați. Iar aceste afirmații sunt greu de contrazis”, continuă elogiile lui Brockwell la adresa românilor și a României.

 

„Nu există pădure fără uscături…”

„Credeți că toți românii sunt hoți și cerșetori, așa cum scriu ziarele britanice? Cu siguranță că nu este așa. Fiecare țară își are propriul procent de infractori, lucru valabil și pentru Marea Britanie”, atrage atenția englezul Ian Brockwell. Acesta le propune apoi un exercițiu de imaginație: „Închipuiți-vă doar un moment că economia Regatului Unit ar fi la fel de neperformantă ca cea din România, unde se muncește foarte greu, iar salariile sunt incredibil de mici (se câștigă circa o liră sterlină pe oră). Oare nu ar migra atunci și britanicii, la fel de mult, în alte state, în căutarea unei vieți mai bune?”

Numărul infractorilor români din regat este mic în comparație cu cifra oficială a prezenței românești în Marea Britanie, care depășește doar puțin cifra de 100.000, atenționează profesorul de limba engleză. Acesta mai informează că doar 2.500 de români au solicitat și obținut beneficii sociale în Marea Britanie. „În același timp, există atât de mulți britanici care profită de sistemul foarte darnic de ajutoare sociale oferite de către stat, pentru ca apoi să cheltuie banii pe băutură, droguri și «junk food»”, își critică Ian Brockwelll conaționalii.

————————————–

„Cea mai potrivită modalitate de a evita ostilitatea localnicilor și de a deveni pe placul britanicilor este să învățați cât mai bine limba engleză (…)”

Unul dintre sfaturile englezului Ian Brockwell pentru românii din Marea Britanie

————————————–

 

Apel la bun-simț

Românii nu ar trebui să fie deloc îngrijorați de atitudinea actuală a britanicilor față de prezența est-europenilor pe aceste meleaguri. „Nu est-europenii sunt adevărata problemă a Regatului Unit în acest moment. Ei sunt mult mai puțini din punct de vedere numeric decât imigranții non-europeni care sosesc în regat”, insistă Brockwell. Acesta este convins că românii se vor integra în comunitatea britanică chiar dacă locuitorii Regatului Unit nu acceptă Uniunea Europeană și regulile acesteia. „Mass-media este singura care întreține în prezent imaginea negativă a românilor în Marea Britanie”, ne-a mai declarat Ian Brockwell.

„Cred că Marea Britanie nu are de ce să se teamă când vine vorba de români sau de alți locuitori ai unor alte state europene. Nu ar trebui să permiteți ziarelor și televiziunilor să vă umbrească judecata. Acestea sunt interesate doar să vândă știri. Și reușesc să facă foarte bine acest lucru inflamând temerile oamenilor. Nu uitați, însă, că bunul simț reprezintă întotdeauna soluția cea mai bună”, este îndemnul adresat de Ian Brockwell cititorilor săi, în finalul articolului scris și publicat de autorul englez, în favoarea românilor.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!