Un festival de nota 10

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente britanice pe data 9 decembrie 2013

Adrian Sitaru (regizor), Ramona Mitrica (director festival), Victor Rebengiuc si Dorian Boguta (actor)

Aflat la cea de-a zecea editie, Festivalul de Film Romanesc de la Londra, cunoscut si sub numele „Punct si de la capat”, a prezentat cele mai noi, mai captivante si mai relevante productii ale efervescentei industrii de film romanesti.

Filmele au fost prezentate in perioada 28 noiembrie – 2 decembrie la un cinematograf londonez de top, Curzon Soho, pentru prima data in Marea Britanie.

Actori mari si foarte cunoscuti, dar si regizori extrem de talentati, au fost prezenti la proiectii si au raspuns intrebarilor publicului.

In rolurile principale ale festivalului au fost: maestrul, dar si prietenul vechi al festivalului, Victor Rebengiuc, cu filmul „Cainele japonez”, actorul si regizorul Horatiu Malaele, „Funeralii fericite!”, actorul Bogdan Dumitrache, „Cand se lasa seara peste Bucuresti” sau Metabolism”, actorii Dragos Bucur, Alexandru

Papadopol si Dorian Boguta, „Love Building”, regizorul Stere Gulea, „Sunt o baba comunista”, si regizorul Adrian Sitaru, „Domestic”. Acestia au fost 

Ramona Mitrica, directorul Festivalului de Film Romanesc de la Londra, alaturi de maestrul Victor Rebengiuc, „Câinele japonez”

aplaudati de toti cei care iubesc filmul romanesc. Diaspora Romaneasca a stat de vorba cu toti acesti cunoscuti si talentati actori, dar si regizori.

————————————

„Pentru mine, acest festival inseamna sansa de a arata ceea ce fac, ceea ce muncesc, ceea ce imi place sa fac in general, si celor care ne iubesc, pe noi actorii, si care se afla in Anglia in prezent.”

Victor Rebengiuc, actor „Cainele japonez”

 

Dorian Boguta, „Love Building”

„Acest festival este… un covor rosu pentru mine la ceea ce am facut eu anul acesta, ca producator si ca actor. Sa ma refer la «Love Building», pentru ca noi, cu acest film, suntem in festival. Chiar daca se mai schimba polurile filmului in Europa, cel central ramane in Londra.

Cele mai multe filme au premiera aici, casele de productie cele mai importante sunt aici, iar in momentul in care ajunge un film in care am jucat, pe care l-am produs aici, in Londra, care a fost vazut de londonezi si de romanii din diaspora, este un lucru care pe mine ma implineste.”

Dorian Boguta, actor „Cand se lasa seara peste Bucuresti” sau Metabolism”

 

Adrian Sitaru, regizor „Domestic”

„Este foarte frumos cand se intampla lucruri de acest gen in orase mari din lume si sunt proiectate filme romanesti. Este foarte frumoasa initiativa si ar trebui multiplicata.”

Adrian Sitaru, regizor „Domestic”

——————————

 

Festivalul de Film Romanesc de la Londra a fost organizat de Profusion International Creative Consultancy, in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din Romania si cinematografele Curzon. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Evenimentul a fost sustinut de Ambasada Romaniei in Marea Britanie. Festivalul de Film Romanesc de la Londra (FFR) prezinta in fiecare an, la un cinematograf londonez de top, o selectie a celor mai incitante si mai premiate titluri. Ramona Mitrica, directorul festivalului, ne-a vorbit despre tot ce a insemnat „Turning the Page”.

Londra_Festivalul de Film 2013_Ramona Mitrica si Ion Jinga_1

—————————–

„Festivalul de Film Romanesc de la Londra a fost intitulat «Turning the Page», si anume «Punct si de la capat». Au trecut 10 ani, am inceput o alta etapa, iar filmele pe care le-am adus anul acesta au fost diferite de cele pe care le-am prezentat in anii anteriori. Ne-am bucurat ca am avut ocazia sa le aducem la Londra pentru publicul de aici. Am avut sustinere pe toate fronturile. Sustinere financiara de la firmele romanesti de aici, sustinere media de la principalele ziare, portaluri ale romanilor din Marea Britanie si, bineinteles, sustinere prin prezenta romanilor la filme.”

Ramona Mitrica, directorul Festivalului de Film Romanesc de la Londra

————————–

 

FFR este o veriga prin care romanii se pot angaja intr-un dialog cu compatriotii, reflectand, de asemenea, asupra sensului si importantei istoriei lor personale, redescoperindu-si propriul rol, spune directorul festivalului, Ramona Mitrica. Romanii din Londra au fost prezenti in numar mare in salile de cinematograf.

——————————

„Anul acesta, cerinta a fost foarte mare. S-au vandut toate biletele. De aceea, ne gandim pe viitor ca filmele sa poata rula de mai multe ori. Este greu, este costisitor, echipa noastra este mica, este un festival independent care a ajuns, intr-adevar, la cea de zecea editie si care are vizibilitate acum in peisajul cultural britanic. Aceste lucruri ne-au determinat sa ne gandim serios si sa extindem zonele in care prezentam aceste filme, orasele si poate chiar si cinematografele. Si astfel toata lumea sa poata vedea filmele extraordinare care vin din Romania.”

Ramona Mitrica

————————–

 

Londra_Festivalul de Film 2013_1

Chiar daca primii pasi ai festivalului au fost unii modesti, festivalul a obtinut de-a lungul timpului o reputatie internationala si s-a transformat intr-un eveniment important in agenda cinefililor londonezi. Desi este o initiativa non-profit, care functioneaza cu ajutorul sponsorizarilor din partea numerosilor prieteni si sustinatori, numele festivalului este sonor in lumea cinematografiei. Festivalul a adus primul pe marele ecran, in Marea Britanie, scurtmetrajele si lungmetrajul de debut al multipremiatului regizor Cristian Mungiu. In anii urmatori, un lung sir de actori si regizori – deveniti ulterior nume cunoscute – au fost prezenti la FFR. In 2004, de exemplu, punctul forte al festivalului a fost retrospectiva Lucian Pintilie, la care a fost prezent si marele regizor.

———————————

„Am inceput intr-un cinematograf foarte mic, undeva in centrul Londrei, care avea 60 de locuri. Totul era greu, dar noi am fost persistenti, si anul acesta, toate salile au fost pline si acest lucru ne-a facut sa ne gandim si la alte programe, sa lansam si o bursa de studii in domeniul cinematografiei. Astfel fiind inspirati si motivati, putem realiza mult mai multe lucruri pentru comunitatea romaneasca din Londra.”

Ramona Mitrica

—————————

 

Londra_Festivalul de Film 2013_Ion Jinga

Istoria si succesul sau fac din Festivalul de Film Romanesc de la Londra unul dintre evenimentele culturale romanesti majore ale anului in Marea Britanie. FFR a inceput modest, in 2003, la un mic cinematograf de arta din centrul Londrei si a crescut constant, avand in program un spectru larg de filme in limba romana: succese incontestabile, productii semnate de regizori de ultima ora si retrospective. FFR isi propune sa atraga un public numeros, dornic sa aplaude realizarile romanesti.
Drept urmare, festivalul a fost intotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre Romania si despre Europa Centrala si de Est. In contrast cu obisnuita acoperire mediatica, filmele aduse pe marele ecran sunt printre putinele contributii pozitive la imaginea vietii est europene. Desi regizorii Noului Val au fost printre cei mai acizi si mai constanti critici ai societatii post-revolutionare din Romania, acest lucru n-a insemnat, ca o ironie, nici pe departe promovarea unei imagini negative a tarii. Din contra, la Londra, Berlin, Cannes si New York, filmele lor au fost privite ca interogatii asupra stereotipurilor, oferind publicului o intelegere profunda a vietii obisnuite a romanilor, similara cu a lor.

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!