Admiterea in invatamantul superior prin intermediul UCAS

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 16 noiembrie 2009

Exista sase pasi pe care trebuie sa-i urmati daca doriti sa obtineti un loc la colegiu sau la universitate prin intermediul UCAS.

 

Primul pas – aplicarea

Puteti aplica la UCAS pentru un curs care va incepe din septembrie 2010.

In general, trebuie sa aplicati cu un an academic inainte de a merge la colegiu sau la universitate. Cel mai devreme puteti aplica in septembrie, cu un an inainte ca respectivul curs sa inceapa (exceptand cazul in care aplicati pentru amanarea inceperii cursurilor cu un an).

Daca nu ati luat toate examenele pana la momentul depunerii dosarului, aplicarea se va baza pe notele pe care profesorii si lectorii dumneavoastra anticipeaza ca le veti lua.

Pentru a afla cum sa aplicati si care sunt termenele-limita existente, puteti accesa www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/ApplyingForAHigherEducationCourse/DG_10013229.

 

Pasul al doilea – interviurile

Dupa ce ati aplicat la UCAS, cererea va fi trimisa institutiilor pe care le-ati ales. Universitatile si colegiile dispun de metode proprii de aplicare. Unele va vor cere sa mergeti la un interviu, in timp ce altele va vor solicita chiar sa treceti printr-un test. Altele va pot oferi direct un loc, pe baza informatiilor existente in aplicatia respectiva.

 

Pasul al treilea – solicitarea de ajutor financiar

Pentru ajutorul financiar este bine sa aplicati cat mai devreme cu putinta.

Dupa ce ati facut cererea necesara la UCAS, puteti solicita un ajutor financiar imediat ce aplicarile financiare pentru studenti au fost deschise. Nu trebuie sa asteptati o oferta.

Pentru a afla cat de mult puteti obtine si cum sa aplicati on-line, va puteti adresa la „Student finance”, la www.direct.gov.uk/en/educationandlearning/universityandhighereducation/studentfinance/index.htm.

 

Pasul al patrulea – obtinerea unei oferte

Daca ati aplicat la UCAS in cadrul termenului limita, in mod normal veti primi oferte de la universitatile sau colegiile alese pana la sfarsitul lunii martie, desi daca este vorba de unele cursuri populare s-ar putea sa nu primiti niciun semn pana prin luna mai.

Daca primiti o oferta din partea unei institutii pe care nu ati vizitat-o, atunci va puteti interesa care este ziua oficiala de vizite (open day), pentru a merge sa vedeti daca v-ar placea sa studiati acolo. Informatiile de care aveti nevoie pentru a face acest lucru se gasesc la adresa http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/DecidingWhereToStudy/DG_4017086.

Daca nu ati primit o oferta de la universitatea sau colegiile aflate pe lista, ori daca ati refuzat sau modificat alegerile dumneavoastra, serviciul UCAS Extra va poate ajuta sa beneficiati de o a doua sansa pentru a va asigura un loc. Daca nu obtineti o oferta prin intermediul Extra, atunci puteti merge prin sistemul Clearing, unde universitatile si colegiile fac reclama pentru a ocupa ultimele locuri pe care le mai au in cadrul cursurilor existente.

Pentru UCAS Extra (a doua sansa de a gasi un loc) va puteti adresa la http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/ApplyingForAHigherEducationCourse/DG_10013274, in timp ce pentru UCAS Clearing (locuri ramase neocupate) trebuie sa apelati la http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/ApplyingForAHigherEducationCourse/DG_10013340.

 

Pasul al cincilea – acceptarea unei oferte

Ofertele sunt fie conditionate (adica vor depinde de anumite note obtinute la cursurile pe care le urmati la momentul respectiv), fie neconditionate (in cazul in care dispuneti deja de calificarile necesare pentru a fi acceptat).

Daca nu v-ati sustinut inca examenele, puteti accepta o oferta ferma si una ca metoda de siguranta in cazul in care apar probleme.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/ApplyingForAHigherEducationCourse/DG_10013307.

 

Pasul al saselea – obtinerea rezultatelor

Daca obtineti notele de care aveti nevoie pentru o oferta conditionata, universitatea sau colegiul vor confirma locul dumneavoastra. UCAS va va trimite imediat o scrisoare formala de confirmare.

Daca ati depasit conditiile initiale impuse, puteti sa va folositi de optiunea „Adjustment” pentru a cauta alte variante, superioare celor la care v-ati gandit in prima instanta.

Acest servicu este nou si va va permite pentru o perioada scurta de timp sa cautati alte locuri in timp ce pastrati optiunea initiala, care va va fi asigurata. Pentru acest serviciu va puteti inregistra folosind Track service, iar mai multe amanunte puteti afla de la www.ucas.com/students/nextsteps/adjustment.

Daca nu ati obtinut notele necesare pentru oferta conditionata, universitatea sau colegiul vor fi puse in situatia de a va refuza admiterea. Daca se va intampla asa ceva, oferta de siguranta va poate aduce locul dorit in invatamantul superior. In cazul in care nu sunteti acceptat nici de universitatea de rezerva, atunci puteti capata un loc prin sistemul Clearing. Pentru mai multe lamuriri, puteti apela la http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/14To19/Courseworkandexams/DG_066316.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!