Un job full-time, visul românului din UK

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 24 noiembrie 2015

uk_logistica

Full-time sau part-time?! Prima variantă, ar răspunde 10 din 10 români plecați la muncă în străinătate. De ce? Pentru că au crescut cu această mentalitate. Numai că, aflați la mii de kilometri de casă, pretențiile nu mai sunt așa de mari. Cei mai mulți sunt mulțumiți dacă ajung să lucreze printr-o agenție de recrutare. Fără să cunoști limba engleză și fără să ai un cunoscut care să te ajute sunt șanse mari să te întorci acasă mai repede decât te-ai fi așteptat. Există, însă, și companii mari care întind o mână de ajutor românilor din UK.

În Crewe, oraș din comitatul Cheshire, în nord-vestul Angliei, mulți conaționali și-au văzut visul împlinit: lucrează full-time într-una dintre cele mai mari companii din UK. Dacă le-a fost greu sau ușor, o să aflăm chiar de la ei.

 

Lucrează în UK, dar gândul lor este să plece acasă

Sandu are 52 de ani și lucrează la Expert Logistics împreună cu fiul și fratele său. Mai mult decât atât, anul trecut, încă trei nepoți de-ai săi au venit aici. Acum muncesc cu toții full-time, însă, recunoaște Sandu, la început a fost mult mai greu.

 

Diaspora Românească: Ce v-a determinat să veniți la muncă în Anglia?

Sandu: Anglia nu a fost prima mea experiență în ceea ce privește munca în străinătate. În urmă cu câțiva ani am fost în Italia, unde la început a fost bine, dar cu trecerea timpului se găsea tot mai greu de muncă și eram destul de prost plătit. Odată ce s-a ivit posibilitatea să vin în Anglia, asta am și făcut. Nu regret deloc, îmi place locul de muncă și am legat prietenii atât cu români din diverse colțuri ale țării noastre, cât și cu englezi și polonezi.

 

D.R.: La început ați lucrat prin agenție?

S.: Da. Acum, cel puțin, agențiile sunt serioase. La început eu m-am înscris la una care nu dădea nici banii. Am muncit degeaba și eu, și câțiva români. Apoi ne-am înscris la o alta care ne-a trimis la această companie la care muncesc și în prezent.

 

D.R.: Cum ați ajuns să lucrați full-time?

S.: Sunt printre primii români care au reușit acest lucru. Pur și simplu m-au văzut managerii că sunt serios la muncă. Asta contează cel mai mult, să nu pierzi vremea prin depozit crezând că nu te observă nimeni. Dacă ești om muncitor, ai multe de câștigat.

 

D.R.: Care sunt planurile de viitor? Intenționați să rămâneți în Regatul Unit al Marii Britanii?

S.: Sincer, nu. Mai stau câțiva ani, cât mai sunt și eu în putere, și apoi plec acasă. Așa suntem noi românii, umblăm prin lume, dar până la urmă tot acasă ne întoarcem. Cu siguranță însă, mai mult decât mine vor rămâne aici nepoții și copilul meu. Ei sunt tineri și la vârsta lor să lucrezi în străinătate full-time este un lucru mare.

 

Tineri sau bătrâni, toți au loc pe piața muncii din UK

Spre deosebire de companiile din țara noastră, în Anglia chiar se oferă șanse tinerilor sau celor trecuți de o anumită vârstă. Totuși, angajatorii dau dovadă de exigență. La Expert Logistics, de exemplu, managerii nu tolerează comportamentul neadecvat la locul de muncă. Așa se face că mulți care au reușit să prindă un contract full-time l-au și pierdut foarte repede, fie pentru că lipseau de la serviciu, fie pentru că au fost depistați ca fiind consumatori de droguri sau chiar pentru atitudine necolegială. Prin urmare, periodic, se fac recrutări astfel încât compania să funcționeze în echipă completă.

 

Cum decurge interviul pentru un job full-time?!

Vestea că Expert Logistics face din nou recrutări se răspândește repede în micuțul oraș englezesc în care locuiesc deja sute de români. Cum decurge un interviu ne dezvăluie o tânără care a trecut cu brio de această etapă.

Simona are 21 de ani și susține că a venit în Anglia pentru a strânge bani de facultate. De mică și-a dorit să urmeze cursurile unei facultăți de medicină și încă nu a renunțat la acest vis. A ajuns în Anglia la începutul acestui an și de atunci lucrează pentru o agenție de recrutare. Acum, însă, a aplicat pentru un job full-time și este la un pas să îl și obțină.

 

Diaspora Românească: Cum ai aflat de recrutările pe care le face firma Expert Logistics?

Simona: În Crewe trăiesc foarte mulți români. Sunt oameni veniți din toate colțurile României. Și din Gorj, județul meu, sunt zeci de persoane. Pe unele le știam de acasă, dar cu altele am legat prietenii aici. De la ele am și aflat că pot să îmi depun CV-ul la Expert Logistics.

 

D.R.: Pentru ce fel de job ai aplicat?

S.: Am aplicat pentru un post de scanner. Erau mai multe joburi disponibile, însă destinate bărbaților. Am câteva prietene care lucrează ca scanner și m-au asigurat că este o muncă ușoară și bine plătită.

 

D.R.: Cât timp a durat din momentul în care ai depus CV-ul și până când ai fost programată la interviu?

S.: A durat foarte puțin. Am lăsat CV-ul la secretariat și într-o săptămână am primit telefonul mult așteptat.

 

Ce doresc să afle patronii englezi despre viitorii angajați?!

D.R.: Cum a decurs interviul?

S.: A fost o atmosferă relaxantă. Evident că fiind o muncă în depozit, nu i-a interesat prea mult experiența mea sau studiile. A contat că știu engleză, dar cunosc persoane care nu vorbesc foarte bine această limbă și totuși au obținut un contract full-time. De altfel, îți dădeai seama din întrebările pe care le adresau cei din echipa de recrutare că doreau să afle mai multe despre tine, despre felul tău de a fi. De exemplu, una dintre întrebări suna cam așa: „Dacă ar fi să escaladezi un munte sau să sari cu parașuta dintr-un avion, ce ai alege?” Evident că nu îi interesa spiritul tău de aventură, ci doreau să afle ce gen de persoană ești. Cred că i-am impresionat pentru că mi-au spus că am promovat cu brio interviul și că urmează să mă sune în curând pentru a-mi oferi jobul pentru care am aplicat.

 

D.R.: Un contract full-time ți-ar prelungi șederea pe tărâmul britanic?

S.: Dacă este vorba despre un loc de muncă foarte bine plătit, este posibil chiar să rămân aici. Nu renunț însă la ideea cu facultatea de medicină. De altfel, ca mulți alți tineri, m-am gândit și la posibilitatea de a lucra în Anglia după ce termin facultatea de medicină. Aici, cadrele medicale primesc salarii serioase și muncesc în condiții excelente. Până atunci însă, mai am de așteptat. În momentul de față sper să obțin acel job la Expert Logistics, deoarece am acolo foarte mulți prieteni și m-au asigurat că nu este o muncă foarte grea, iar dacă ești serios, poți chiar progresa.

 

link-sus

De la voluntariat la un job full-time

De la curăţenie la curăţătorie

DOUĂ JOB-URI. PENTRU CÂT TIMP?

Alpinism utilitar, un job mereu suspendat

link-jos

 

Cum se face pasul de la part-time la full-time?

În momentul de față, în Crewe trăiesc sute de români. Fie că a fost vorba despre depozite de electronice și electrocasnice, fie că a fost vorba despre fabrici de carne, de produse lactate sau de cafea, ei au dovedit că pot să muncească în orice condiții și pot să câștige sute de lire săptămânal. Mulțumiți de munca depusă de angajații veniți prin intermediul agențiilor de recrutare, unii manageri au dorit să poată conta mereu pe ei și astfel le-au oferit șansa unui job full-time. La Expert Logistics, de exemplu, au obținut un astfel de contract peste 100 de conaționali. S-au dovedit a fi muncitori serioși, recunosc managerii companiei.

 

Diaspora Românească: Câți români lucrează în această companie?

Estelle Pearson, AO Logistics People & Development Manager: Foarte mulți români. Peste 100, cred, cert este că atunci când angajăm nu punem foarte mare accent pe naționalitatea viitorilor noștri colegi.

 

D.R.: Este un număr destul de mare, ce ne puteți spune despre ei? Sunt buni muncitori?

E.P.: Știu de la managerii din depozit că sunt persoane foarte muncitoare și serioase. De altfel, vă dați seama că doar pentru faptul că suntem mulțumiți de ei atât în ceea ce privește serviciile prestate, cât și în ceea ce privește conduita lor, au rămas în companie ani la rând.

 

D.R.: Când au început să vină pentru prima dată români la Expert Logistics?

E.P.: În urmă cu aproximativ cinci ani.

 

D.R.: Sunt vorbitori de limba engleză sau nu prea?

E.P.: Câțiva dintre ei vorbesc engleza foarte bine, avem însă și persoane care nu se descurcă prea bine. Pentru noi și pentru ei este important să înțeleagă puțin această limbă, astfel încât să nu își pună în pericol siguranța.

 

D.R.: Foarte mulți români lucrează prin intermediul unei agenții de recrutare, dar sunt și mulți care au reușit să obțină un job full-time în această companie. Se obține greu?

E.P.: Obișnuim să recrutăm persoane care au lucrat pentru noi timp de câteva luni, trimise fiind de agenție. În felul acesta, managerii, căci ei sunt cei care interacționează cu muncitorii, își pot da seama dacă o anumită persoană merită sau nu să se alăture echipei noastre.

 

D.R.: Ce condiții trebuie să îndeplinească un muncitor pentru a fi acceptat în marea voastră echipă?

E.P.: În primul rând contează atitudinea fiecărei persoane și nu naționalitatea. Suntem o echipă și ținem ca toată lumea să respecte principiile care stau la baza acestei companii.

 

D.R.: Este evident că cei mai mulți angajați români lucrează în depozit. Există însă și persoane care au reușit să obțină un job, mult mai important, la birou să-i spunem?

E.P.: Majoritatea managerilor din depozit au început în depozit, deci suntem o companie care oferă șanse de promovare în funcții importante. De altfel, o misiune importantă a noastră este de a șlefui angajatul, astfel încât să scoatem la suprafață cele mai importante calități ale sale.

 

D.R.: Au posibilitatea să lucreze mai mulți membrii ai aceleiași familii? În România, patronii sunt reticenți atunci când vine vorba să angajeze soț/ soție sau părinte/copil.

E.P.: Noi considerăm că atât timp cât țelurile a două sau mai multe persoane sunt aceleași, obiectivele sunt mai ușor de atins. În această companie nu s-a pus niciodată problema de a angaja sau nu două persoane din aceeași familie. Eu sunt, dacă vreți, cel mai bun exemplu: soțul meu lucrează aici.

 

D.R.: O noutate față de condițiile oferite în companiile din România o reprezintă oportunitatea pe care o au angajații de a se relaxa în timpul pauzelor. Cât de important este pentru un muncitor să se detașeze preț de câteva minute de activitatea pe care o prestează?

E.P.: Este foarte important și asta simțim fiecare, indiferent că lucrăm la birou sau în depozit. Avem amenajat în interiorul sediului spațiu pentru tenis de masă, pentru darts, salon de masaj și cosmetică. Încercăm an de an să oferim angajaților un mediu de lucru cât mai plăcut. Să nu uităm de petrecerile pe care le organizăm pentru ei, cum ar fi cea care se apropie, mă refer la petrecerea de Crăciun. De asemenea, pentru copiii angajaților noștri organizăm multe petreceri tematice.

 

În febra pregătirilor pentru Black Friday

D.R.: Apropo de evenimente, se apropie Black Friday. Care sunt așteptările companiei luând în calcul și anii trecuți?

Christine Berry, AO Engineering Recruitment: Site-ul a fost testat de mai multe ori astfel încât să nu cadă în ziua respectivă. De asemenea, toate liniile telefonice de la birouri vor fi deschise numai pentru această activitate. Departamentul Relații cu Clienții este pregătit. Am promovat o serie de angajați pentru a ne desfășura munca într-o manieră mai rapidă. De asemenea, șoferii vor depune eforturi impresionante pentru a livra produsele în timp util. Evident va fi o muncă solicitantă și în depozit.

 

D.R.: Cum a fost anul 2015 pentru această companie?

E.P.: Am deschis noi baze operative, una în Basildon, una în Heywood, deci suntem într-o continuă expansiune. Compania se extinde și la nivel internațional. În 2014 am deschis prima bază în Germania. Am diversificat afacerea de la distribuirea produselor electrocasnice până la televizoare și instalații sanitare. A fost un an extraordinar!

 

Obiective mari pentru 2016!

D.R.: Care sunt obiectivele pentru anul viitor?

E.P.: Politica internă nu îmi permite să vă dezvălui prea multe detalii despre obiectivele pentru 2016. Un lucru este cert: misiunea noastră de anul viitor va fi de a deveni cel mai bun retailer de electronice din Europa.

Expert Logistics este doar una dintre zecile de firme de pe tărâmul britanic în care au reușit să se angajeze români. Ambițioși și muncitori, ei au reușit chiar să progreseze în companiile care le-au oferit șansa unui loc de muncă stabil. Mai mult decât atât, conștienți de faptul că engleza, vorbită și înțeleasă corect, constituie un real avantaj, foarte mulți români, în special tineri, s-au înscris la cursuri destinate străinilor care vor să învețe această limbă. Odată absolvite aceste cursuri, noi oportunități se deschid pentru cei care au dorit să își încerce norocul în Regatul Unit al Marii Britanii.

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!