Un job la Bentley: muncitori printre limuzine

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti, Resurse joburi pe data 7 mai 2016

UK_Bentley

Românii stabiliți în Marea Britanie au reușit să obțină joburi în aproape toate domeniile. Unii dintre ei încă lucrează prin intermediul agențiilor de recrutare, însă sunt mulți și cei care au primit un job full-time ce le garantează un confort financiar. Există și conaționali care fie pentru că și-au dorit, fie că au fost doar norocoși, au ajuns să lucreze în companii importante din UK. Serioși, comunicativi și mereu dornici să învețe lucruri noi, aceștia au devenit parte a echipelor ce muncesc sub embleme de lux. Câțiva astfel de români au acceptat să povestească pentru Diaspora Românească cum este să lucrezi într-un loc în care accentul nu se pune pe cantitate, ci pe calitate, și unde cele mai mici detalii sunt analizate astfel încât produsul finit să fie fără cusur. Acești români lucrează în fabricile Bentley!

În apropiere de Manchester, în nord-vestul Regatului Unit al Marii Britanii se află fabrica în care se produc mașinile de lux Bentley. Mai exact, compania are sediul în orașul Crewe din comitatul Cheshire, iar acolo, printre englezi și cetățeni veniți din diverse țări europene, lucrează și câțiva români.

Există persoane care vizitează frecvent site-urile marilor companii cu scopul de a „vâna” un job bun, bine plătit și care îți oferă șansa de a progresa în firmă. Pe de altă parte, sunt și persoane care ajung din întâmplare să lucreze în asemenea locuri. În UK, datorită agențiilor de recrutare ce oferă forță de muncă tuturor companiilor care au nevoie, se întâmplă ca simpli oameni să ajungă să muncească pentru branduri celebre în toată lumea. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Cătălin din Oradea.

—————————————

„Eu am șase luni de când am început să lucrez pentru această companie. Trebuie să recunosc că nici prin gând nu mi-a trecut că aș putea ajunge să muncesc aici. Ca mai toți românii care vin în UK în căutarea unui job, și eu m-am înscris la câteva agenții de recrutare din orașul în care m-am stabilit, Crewe. La un moment dat, reprezentanții uneia m-au chemat la interviu. Am completat câteva formulare și am purtat o discuție cu angajatul respectiv, discuție care a avut drept scop principal stabilirea nivelului meu de engleză. După toate astea, mi s-a spus că au un job pentru mine ca picker în depozitul Bentley. Nici nu îmi venea să cred, auzisem pe mulți vorbind că e un loc de muncă foarte bun, că managerii sunt extrem de pretențioși, dar că se câștigă mai bine ca în alte părți. Pot să spun că mi-a plăcut acest job încă din prima zi de lucru. Eu muncesc într-un depozit cu piese mari. Treaba mea este să verific ce comenzi am primit, să iau piesele de la locurile lor și să le pun pe paleți. Acestea sunt trimise spre liniile de asamblare. Este un job ușor, într-un mediu de lucru plăcut. Sunt înconjurat de oameni mereu dispuși să te ajute și să te învețe, dar care sunt foarte atenți la fiecare greșeală pe care o faci. Una prea mare te-ar putea costa locul de muncă. Referitor la bani, eu sunt plătit cu 7,73 de lire pe oră. Spre deosebire de multe alte depozite în care se lucrează tot prin agenții, aici ne plătesc orele suplimentare cu bani mai mulți, adică cu 9,60 de lire. De asemenea, cine acceptă să muncească în weekend este plătit cu 12 lire pe oră.”

Cătălin, picker la Bentley

—————————————

La fel cum a procedat Cătălin, a procedat și Marius, un alt român care lucrează la fabrica Bentley. Acesta s-a înscris la agenția de recrutare The Best Connection (n.r. https://thebestconnection.co.uk, adresă: 12 Market St, Crewe, Cheshire CW1 2EG, telefon: 01270 251100), agenție care trimite muncitori la compania respectivă, și astfel a reușit să obțină jobul.

Marius, FLT driver la Bentley: „Eu aveam licența de FLT driver (n.r. – șofer de motostivuitor) încă din țară, așa că mi-am căutat de lucru în acest domeniu. Cei de la agenție mi-au spus, în momentul în care m-am înscris, că au câteva depozite și fabrici unde este nevoie de șoferi. A doua zi, m-au sunat să mă întrebe dacă aș vrea să merg în ziua următoare la Bentley. Au început să-mi spună că e un loc de muncă ok, că e în oraș și că nu am nevoie de transport, totul ca să mă determine să accept. Evident, eu eram deja decis să merg acolo, cine ar fi refuzat oferta asta?!”

După aproape un an de când lucrează pentru celebrul brand, Marius se declară mulțumit de locul său de muncă și susține că poate e ușor să ajungi să lucrezi pentru nume mari din UK, dar este greu să fii păstrat de manageri în echipă.

Marius, FLT driver la Bentley: „Eu lucrez de luni până joi, am un fel de rută. Evident că am ajuns să am această siguranță a locului de muncă să-i spunem, după ce am căpătat încrederea managerului meu. La Bentley nimeni nu te grăbește să faci ceva. Totul se face cu atenție sporită, astfel încât pagubele produse din greșeală să fie cât mai mici. Îmi amintesc de un coleg, tot român, că doar a atins un palet cu FLT-ul, fără a lovi piesele, și după ziua aia nu a mai fost chemat niciodată la muncă. Îndemânarea vine și odată cu experiența, așa că e important la început să fii atent. Mă bucur că am reușit să păstrez acest job care, pe lângă satisfacțiile financiare, mi-a mai adus ceva: porecla Bentley! Atât prietenii din Anglia, cât și cei din țară s-au arătat surprinși de locul în care am ajuns să lucrez și mai în glumă, mai în serios, au început să-mi spună Bentley.”

 

Cu bicicleta la Bentley

Este știut faptul că în Marea Britanie foarte mulți muncitori preferă să facă naveta la serviciu cu bicicleta. Motivele sunt lesne de înțeles, în primul rând economisesc banii de transport și, în al doilea rând, o bicicletă le permite să scape mai ușor din aglomerație. Așa se face că și printre muncitorii de la Bentley, care asamblează mașini de sute de mii de lire, sunt persoane care la final de zi pleacă acasă pe bicicletă.

Laurențiu, finisator Bentley: „Indiferent de compania pentru care lucrează, muncitorul simplu rămâne tot muncitor. Este foarte amuzant pentru noi, și care facem glume pe seama asta că, după opt ore de vopsit, șlefuit și finisat mașini de la care nu îți vine să îți iei ochii, la terminarea programului fiecare se îndreaptă spre casă cu ce are. În cazul meu, după ce stau toată ziua înconjurat de automobile care valorează mai mult decât aș putea economisi eu într-o viață, ies pe poarta companiei la volanul unui Peugeot pe care am dat 600 de lire. Sunt, totuși, un caz fericit. Sunt și angajați care fac naveta cu bicicleta. Vorbim totuși doar de categoria de muncitori simpli, mai marii companiei conduc limuzine, unele dintre ele provenind chiar din fabrica în care lucrăm noi.”

Conform datelor prezentate de specialiști, aproximativ 10.000 de automobile Bentley ies anual pe porțile fabricii și ajung la clienți din toate colțurile lumii. Pentru a-și onora comenzile, compania are aproximativ 4.000 de angajați. Acestora li se adaugă mulți alții care lucrează pe perioade determinate, unii dintre ei fiind veniți de la noi din țară.

 

Din România, la vopsit limuzine de lux

Fondată în anul 1919, Bentley este o marcă înregistrată britanică, subsidiară Volkswagen Group, care face designul, dezvoltă și produce autoturisme de lux. Pentru toată această activitate, managerii companiei caută specialiști din toate colțurile Europei. Asta nu este altceva decât o mare șansă pentru români, una de care câțiva au profitat deja.

Mădălin, Tulcea: „Eu am ajuns să lucrez pentru compania Bentley după ce mi-am pus CV-ul pe mai multe site-uri de recrutare și plasare a forței de muncă în străinătate. Am ceva experiență cu asta pentru că am mai lucrat și în alte țări înainte de a veni în Anglia. Într-o zi, am primit un telefon de la o femeie, o englezoaică, și mi-a spus că ar fi interesați să îmi ofere un contract pe o perioadă de șase luni, în UK. Mi-a spus că voi lucra într-o fabrică Bentley ca vopsitor. După ce am analizat puțin oferta de muncă, am acceptat, iar astăzi muncesc cot la cot cu englezi și alți cetățeni europeni, iar din mâinile noastre ies limuzinele pe care le puteți vedea pe stradă, mai rar ce-i drept, că nu oricine și le poate permite.”

Împreună cu Mădălin, au venit din România încă șapte bărbați. Cu toții lucrează pentru Bentley prin intermediul companiei Euroforce.

—————————————

„Contractul nostru este pe o perioadă de șase luni. Până în momentul de față, s-a dovedit a fi o firmă serioasă. Ne-au luat de la aeroport, ne-au dus la casa în care urma să fim cazați, după care am mers la sediul companiei, unde ni s-a oferit de muncă. Când ni s-a propus să lucrăm pentru ei, ne-au spus că Bentley are nevoie de vopsitori, retușatori, polișatori și pregătitori. Fiecare a venit pe o meserie anume, însă în fabrică managerii au decis cum ne repartizează, evident și în funcție de ce știm să facem. Norocul nostru e că noi, românii, ne pricepem la toate, și uite așa reușim să facem bani și din piatră seacă. Eu, ca vopsitor, o să primesc 15 lire pe oră, brut.”

Cătălin, Arad

—————————————

Euroforce, firma prin intermediul căreia opt români au reușit să obțină un contract în fabrica Bentley, are o mulțime de alte oferte, toate fiind prezentate pe site-ul oficial http://www.euroforceltd.com.

 

Companie mare, pretenții pe măsură

Așa cum era de așteptat, pretențiile șefilor de la Bentley nu sunt deloc mici. Fiind o companie care pune accent pe calitatea produselor, angajații trebuie să respecte normele impuse, asta dacă își doresc să facă parte în continuare din echipă.

Cristi, Brașov, retușator la Bentley: „Am cunoscut în firmă englezi și polonezi care lucrează pentru companie, dar prin intermediul agenției de recrutare, de cinci-șase ani. Cu siguranță s-au dovedit a fi buni muncitori și li s-a făcut o rută. Lucrează patru zile pe săptămână, program de opt ore. Din câte mi-am dat eu seama, nu este o muncă dificilă în niciun departament al firmei, totul ține de priceperea și atenția ta. De asemenea, ar mai fi de subliniat că nu acceptă muncitori care nu vorbesc limba engleză. Comportamental vorbind, șefii au pretenția să fii serios la locul de muncă, să nu faci glume pe seama colegilor și să nu faci gesturi care ar putea crea daune produselor cu care lucrezi. Ca peste tot, oamenii politicoși sunt apreciați. Oricum, spre deosebire de alte locuri în care am lucrat, aici se și cere, dar se și oferă. Nu mi s-a întâmplat niciodată să am vreo nelămurire și să nu îmi sară cineva în ajutor.”

—————————————

„Este important că românii au reușit de-a lungul timpului să obțină locuri de muncă în companii mari din Marea Britanie dar, credeți-mă, și englezii au de câștigat din asta. Noi suntem buni meseriași, prindem repede ce ni se explică și nu suntem leneși… ca alții.”

Vasile, Piatra Neamț

—————————————

 

Bentley face angajări

Da, ați citit bine! Chiar în această perioadă, pe site-ul companiei sunt postate zeci de anunțuri de angajare. Tot ce trebuie să faceți este să accesați link-ul http://www.bentleycareers.com/en/vacancies/search.html și vi se va deschide o pagină în care va trebui să alegeți domeniile de care sunteți interesați, funcțiile și tipul de contract. Pe aceeași pagină sunt postate și o serie de informații ce trebuie luate în seamă. Mai exact, cei de la departamentul de recrutare avertizează că CV-urile trebuie depuse doar dacă există disponibil postul pe care îl vizați. Un CV depus „doar ca să fie” nu va fi luat în seamă. De asemenea, nu trebuie să omiteți că toate datele prezentate în CV trebuie să fie corect completate, astfel încât să nu aveți probleme mai târziu. Accesând același site mai puteți afla și care sunt pașii ce se vor parcurge în cazul în care compania este interesată să vă coopteze în echipă. Astfel, se precizează că vi se va răspunde prin e-mail la aplicația depusă, iar dacă ambele părți sunt de acord să încerce o colaborare, atunci potențialul candidat va fi ajutat în procesul de asimilare a cunoștințelor de care are nevoie pentru postul vizat. Urmează teste online, activități de grup și interviu cu managerul de recrutări.

—————————————

De muncă la Bentley

Toate posturile afișate pe pagina Bentley sunt destinate persoanelor cu o pregătire temeinică în domeniu și cu experiență pe măsură. Pentru celelalte locuri de muncă, rămân în picioare celelalte două variante: agenția de recrutare, în special pentru cei aflați deja în UK, și site-urile de plasare a forței de muncă. Indiferent pentru care din cele două variante veți opta, interesați-vă înainte dacă sunt sau nu serioși. În acest fel, evitați să cădeți în plasa unor persoane rău-intenționate, care promit ceva și nu oferă nimic, sau să munciți fără să fiți plătiți.

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!