Un milion de adeziuni online pentru votul prin corespondenţă

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Diaspora în lume pe data 28 noiembrie 2014

facebookUn milion de români sunt chemaţi să se alăture campaniei de strângere de adeziuni cu ajutorul reţelei de socializare Facebook, pentru introducerea votului prin corespondenţă şi electronic. Iniţiativa îi aparţine unui constănţean, specialist în IT, care s-a gândit să organizeze protestul virtual „Vrem vot prin corespondenţă şi vot electronic”, de ziua naţională a României, la 1 decembrie, direct pe website-ul oficial al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României.

„Ziua naţională de 1 decembrie este o dată-simbol pe care am ales-o pentru strângerea de semnături, dar practic, lista este deschisă oricărui termen în care vom milita pentru introducerea acestui vot. Ne dorim să nu se mai repete niciodată problemele de la ultimele alegeri prezidenţiale. O soluţie este să se adopte rapid în Parlament măsurile privind votul electronic şi votul prin corespondenţă! Strângem un milion de semnături şi vor trebui să ţină cont de noi!”, se arată în apelul lansat de Cătălin Anghel, un român de 41 de ani, antreprenor IT, activist social şi tatăl a doi copii. Acesta a explicat că orice utilizator de Facebook se poate alătura protestului online al cărui scop final este declanşarea procedurii legislative pentru introducerea votului prin corespondenţă şi electronic. Cei care participă la această formă de protest vor trebui să acceseze butonul „particip/join” existent pe Facebook şi respectiv butonul „invite” pentru a invita la campania „Vrem vot prin corespondenţă şi vot electronic” încă trei persoane cunoscute, care, la rândul lor, să propage mesajul.

Iniţiativa constănţeanului este o reacţie la declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea, care spunea că votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin. „Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare că votul prin corespondenţă este important pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii şi vom găsi soluţia oportună ca în cel mai scurt timp să avem o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă.

Pentru alegerile prezidenţiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastră este ca niciun om să nu fie blocat să voteze viitorul Parlament al României”, a declarat Zgonea (PSD).

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Un milion de adeziuni online pentru votul prin corespondenţă”

  1. Iulian R Spune:

Spune-ti si tu parerea!