Un milion de bolnavi „inchipuiti” cer beneficii sociale

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 februarie 2014

uk_department for work and pensions

Aproape un milion de persoane care au solicitat in ultimii cinci ani beneficii sociale acordate in Marea Britanie pentru cazuri de boala sunt, in realitate, apti de munca. Cifra a reiesit in urma unei investigatii desfasurate de reprezentantii Ministerului Muncii si Pensiilor (Department for Work and Pensions – DWP) de la Londra, dupa cum informeaza BBC News, intr-un articol din 25 ianuarie.

Aproximativ 980.400 de aplicatii pentru obtinerea Employment and Support Allowance (ESA – alocatie de sprijin pentru cei bolnavi sau cu dizabilitati) au fost apreciate ca nefondate in perioada ianuarie 2008 – martie 2013, in urma anchetelor sociale ale DWP, conform BBC News. Cifra reprezinta o treime (32%) din numarul total de cereri de acest fel, formulate in intervalul de timp mentionat. Acestora li se adauga inca peste un milion de cazuri ale unor persoane care au pretins acest ajutor banesc, dar si-au retras aplicatia imediat dupa ce au fost intervievati de functionarii DWP.

 

Bolnavi si nu prea…

„Cred ca este corect si firesc sa abordam cu maxima atentie solicitarile de beneficii sociale pe caz de boala, avand in vedere strategia pe termen lung de crestere economica a actualului guvern”, a declarat Mike Penning, ministrul de stat pentru persoanele cu dizabilitati. Oficialul britanic a explicat ca, in acest fel, se incearca depistarea cazurilor in care unii oameni, desi au probleme de sanatate, ar putea presta totusi anumite munci. El a mai subliniat ca, in trecut, oricine obtinea o alocatie ESA era considerat inapt de munca pe termen nelimitat.

„Multe persoane care au o anumita boala sau un oarecare tip de dizabilitate pot fi sprijiniti pentru a depasi situatia, acordandu-li-se sansa de a desfasura, totusi, o activitate, in acord cu starea lor de sanatate. In acest fel, acesti oameni se simt mai utili pentru ei insisi, ca si pentru familiile lor”, a insistat reprezentantul Guvernului.

Conform DWP, circa 467.400 dintre persoanele care primesc in prezent alocatii ESA sunt considerate apte de a-si relua munca in viitor, daca vor beneficia de sprijin in acest sens. Si aplicantii care si-au retras cererile pentru beneficii sociale la scurt timp dupa ce au fost intervievati de o comisie de anchetatori, ori s-au recuperat si si-au reluat lucrul ori au optat pentru ajutoare banesti mai potrivite situatiei lor, au adaugat reprezentantii ministerului, citati de BBC News.

 

Aptitudinile de munca la control

Procedura evaluarii capacitatii de munca a celor care pretind ESA de la statul britanic a fost introdusa in 2008 cu scopul de a determina daca solicitarile acestora sunt justificate. Decizia este luata in urma unor anchete desfasurate de functionarii DWP impreuna cu reprezentanti ai Atos Healthcare, organism independent specializat in servicii de medicina muncii. Acestea sunt menite sa stabileasca daca persoana in cauza sufera intr-adevar de boli ce ii afecteaza aptitudinile de munca sau doar manifesta anumite afectiuni care nu indreptatesc, insa, acordarea de catre stat a unor beneficii sociale.

Investigatiile DWP sunt puternic contestate de asociatiile care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati din Regatul Unit. Acestea ii acuza pe guvernanti ca ii supun pe oamenii bolnavi la probe de munca „dure si nedrepte”.

Multi dintre cei pe care membrii comisiilor de ancheta ii considera apti de lucru nu pot, in realitate, sa obtina un loc de munca din cauza problemelor fizice sau mentale cu care se confrunta, a sustinut un reprezentant al asociatiei Disability Rights UK, citat de BBC News.

„Sunt oameni declarati apti de munca, desi ei nu sunt capabili sa munceasca. Si, in final, ei nu beneficiaza nici macar de sprijin in vederea gasirii unui loc de munca potrivit. Cred ca este de-a dreptul rusinos ceea ce se intampla”, a apreciat reprezentantul Disability Rigths UK, caruia BBC News nu i-a dezvaluit identitatea.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!