Un milion de români lucrează la negru

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 februarie 2015

Accizele şi TVA vor fi reduse înainte de finalul acestui an, în avans faţă de programul anunţat prin proiectul noului Cod Fiscal, pentru ca populaţia să nu-şi amâne comportamentul de consum, mai ales în noiembrie şi decembrie, care sunt luni de vârf. Anunţul a fost făcut de ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, ulterior  adoptării de către Guvern a proiectului noului Cod Fiscal. El a mai spus că peste un milion de români lucrează fără forme legale, pe care încearcă să-i „aducă la lumină”. Proiectul noului Cod Fiscal a fost pus în dezbatere publică şi va fi trimis spre aprobare în Parlament.

„Sunt două măsuri, reducerea TVA şi la accize care, vă spun în premieră, nu vor aştepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie şi decembrie, luni care sunt de regulă de consum. Nu vrem ca populaţia să-şi amâne consumul pentru a aştepta reducerea taxelor din ianuarie (…) Sper ca până la sfârşitul lunii mai şi început de iunie, codurile să fie adoptate de Parlament şi să nu fie modificate fundamental”, a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

Ministrul finanţelor a arătat că relaxarea fiscală gândită pentru următorii 5 ani are în vedere parcursul României pentru următorii 12 ani, în care obiectivul este depăşirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita. El a arătat că deşi România este parte a Uniunii Europene şi membră NATO, se găseşte într-un mediu competiţional acerb, iar o fiscalitate pro-investiţională ar putea să reprezinte un atu important.

„Marile companii aleg sistemul fiscal care le avantajează cel mai mult (…) Credem că acest al treilea atu, al fiscalităţii, va putea repune România, nu imediat, dar în următorii 2-3 ani de la aplicare, şi nu este vorba doar de codurile fiscale, s-o repoziţioneze, astfel încât să ştim în ce direcţie mergem”, a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

„Avem azi peste un milion de români care lucrează fără forme legale. Încercăm să-i aducem la lumină, pe de o parte ca să fie plătite contribuţiile, pentru ca agenţii economici să nu-i mai ascundă, poate că au avut motive din cauza unor taxe foarte înalte, iar pe de altă parte, pentru a-i proteja. Din păcate, mare parte dintre ei sunt tineri şi nu realizează că peste 20-30 de ani se aşteaptă să ia o pensie şi statul nu va putea să le-o dea”, a adăugat Vâlcov.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!