Un ministru pentru… romanii de pretutindeni

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 octombrie 2013

Londra_Ambasada_2013_Cristian_David

Liberalul Cristian David, primul membru al Guvernului de la Bucuresti cu un portofoliu pentru sustinerea intereselor romanilor din strainatate, a venit la Londra in 19 octombrie 2013. Am profitat de prezenta lui la intalnirea anuala a studentilor, profesorilor si cercetatorilor romani din Regatul Unit, pentru a afla ce a facut pentru romanii din aceasta tara, in primele sale 10 luni de mandat…

 

Strategie pentru asociatiile romanesti din strainatate

Diaspora Romaneasca: Ce poate face „ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni” pentru romanii din strainatate?

Cristian David: Este un portofoliu de ministru delegat cu rol de coordonare, in cadrul structurii Ministerului Afacerilor Externe. Aparatul sau de lucru este in principal cel din Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, care are ca obiectiv sustinerea activitatii asociatilor romanesti din afara granitelor tarii. Existenta acestui portofoliu in structura actuala a Guvernului Romaniei reprezinta, insa, un pas inainte fata de arhitectura anterioara a institutiei.

 

D.R.: In ce a constat mai exact activitatea dumneavoastra de la preluarea postului pe care il detineti?

C.D.: In prima jumatate a anului 2013, pe de o parte, din punct de vedere functional, am constituit comitetul interinstitutional pentru relatia cu romanii de pretutindeni, din care fac parte 18 institutii. Aceasta reflecta rolul de coordonare strategica, pentru ca din aceasta comisie fac parte nu doar entitati guvernamentale, ci si Parlamentul, Patriarhia, Societatea Romana de Radio si Televiziune, deci toate institutiile care au intr-un fel sau altul de-a face cu problematica romanilor de peste hotare.

O a doua chestiune concreta este elaborarea pentru prima data a unei strategii pentru relatia cu romanii de pretutindeni. Ea vizeaza cinci domenii principale care au legatura cu mentinerea identitatii nationale a comunitatilor romanesti: educatie, cultura, spiritualitate, asociativitate si mass-media. Aceasta prima strategie urmeaza a fi anual actualizata, imbogatita si calibrata nevoilor comunitatilor romanesti de peste hotare.

Poate ca unul din lucrurile cele mai importante pe care le-am facut in aceasta perioada a fost de a incerca sa cream o abordare particularizata pentru fiecare tara in parte, fata de abordarea generalizatoare de pana acum. Pentru ca nu sunt aceleasi probleme ale comunitatilor romanesti in Italia, Spania, UK sau Canada, ca sa nu mai vorbim de comunitatile istorice care au cu totul si cu totul alte probleme.

 

Despre problemele romanilor din Regatul Unit

D.R.: La ce concluzie ati ajuns in ceea ce priveste problemele comunitatii romanesti din UK?

C.D.: Aici problematica specifica comunitatii romanesti tine in primul rand de depasirea unui moment dificil in prezenta romanilor din UK, care au fost marcati de o imagine mai putin favorabila izvorata din campania negativa, profund nedreapta, impotriva potentialei prezente masive a romanilor in UK. Nu este vorba de o chestiune care se petrece in prezent, ci de un potential risc care ar putea sa vina odata cu eliminarea restrictiilor de pe piata muncii la 1 ianuarie 2014. Aceasta discutie a fost purtata intr-un registru de retorica fara argumente; si pe masura ce argumentele au inceput sa apara, discutia a inceput sa piarda din substanta.

Inca de la inceputul acestui an, din luna februarie, cand au fost primele momente de tensiune semnalate in presa, am avut discutii cu autoritatile si oficialii Marii Britanii, in care am cerut imperativ ca discutia sa se axeze pe realitati si cifre, si nu pe emotii sau perceptii puse intr-un registru politic. Iata ca usor-usor, aceste realitati au dus la indepartarea accentelor de maxima ingrijorare, lasand loc unei reflectari mai pozitive a prezentei romanesti in UK. Pentru ca, pana la urma, in comunitatea noastra de circa 130.000-150.000 de romani aflati in Regatul Unit, majoritatea lor covarsitoare traieste in perfecta si deplina legalitate. Iar problemele legate de dificultatile de integrare a unei mici parti nu trebuie sa umbreasca prezenta celorlalti in UK. Cu atat mai mult este necesar sa continuam dialogul politico-diplomatic pentru a aduce in atentia autoritatilor britanice nevoia de a evita si a indeparta obstacolele administrative care inca sunt puse in fata cetatenilor romani care cer permise de rezidenta sau pentru munca.

Aceste probleme tin de specificitatea momentului in Marea Britanie. Sunt convins ca odata trecut momentul 1 ianuarie 2014, vom intra intr-o alta etapa a nevoilor comunitare si sper sa putem sa ne concentram si sa facem mai mult pentru pozitivarea imaginii si prezentei noastre aici.

 

Dupa 1 ianuarie 2014…

D.R.: Credeti intr-adevar ca perceptia negativa a Romaniei si romanilor in mass-media britanica va inceta dupa 1 ianuarie 2014?

C.D.: In niciun caz nu dispare intr-o singura zi, pentru ca perceptia este o chestiune sensibila care se instaleaza la nivelul constiintei. Este nevoie de timp de resorbtie pentru ca o astfel de perceptie sa fie indepartata. Eu spun doar ca disputa in jurul fatidicei date de 1 ianuarie 2014 se va schimba dupa trecerea acesteia. Dar perceptia va ramane, pentru ca ea nu a fost consolidata intr-o zi, ci s-a asezat in timp; si tot in timp va fi si indepartata. Iar pentru ca acest timp sa fie ceva mai scurt, cat mai scurt cu putinta, este nevoie de un efort conjugat, atat al autoritatilor statului roman, cat si al reprezentantilor comunitatii romanesti de aici, angajand toate resursele pe care le avem la dispozitie, politice, diplomatice si de ce nu, economice, care sa sustina schimbarea acestei perceptii.

 

D.R.: Ati solicitat recent dublarea sumelor alocate de anul urmator, din bugetul de stat al Romaniei, catre Departamentul pentru Romanii de pretutindeni. Vor ajunge acesti bani si la romanii din UK?

C.D.: Este vorba de un buget consolidat. (…) Eu ma refer in principal la punerea acestor eforturi bugetare intr-un plan de actiune comun care sa sublinieze efortul bugetar pe care Romania il face in ansamblu pentru romanii din afara granitelor tarii, fara a limita discutia doar la bugetul departamentului. Bugetul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni pune la dispozitia asociatiilor romanesti sumele necesare desfasurarii activitatilor in baza proiectelor depuse chiar de catre aceste asociatii. Sigur ca aici, nevoia de sume suplimentare este intotdeauna necesara. De-a lungul timpului, sumele solicitate de asociatii au crescut constant, cum si numarul asociatiilor a crescut, evident. (…) Noi am discutat, insa, ca pana la sfarsitul acestui an, sa avem o viziune de ansamblu asupra bugetului general, adica cat de mare este suma pe care o dispunem catre totalitatea comunitatilor romanesti din afara.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Un ministru pentru… romanii de pretutindeni”

  1. Popa Spune:

    De ce nu vreti sa stiti despre basarabenii dusi benevol in Siberia si ale departarii Rusiei in 1941 si dupa razboi? De ce tara i-a aruncat? Dupa recensamintul populatiei 2010 in Rusia traieste 156400 de moldoveni, 3201-romani. Cel multi moldoveni in Moscova – 21699, in regiunea Moscova – 19611, romani – 266 si 160 corenspunzator, la Tiumeni – 15806, in Kazahstan – 14245 (oficial, de fapt in citeva ori mai multi). In toate regiunele Rusiei traiesc moldoveni – romani. Este moldoveni in regiunele pin la oceanul pacific

Spune-ti si tu parerea!