Un minus e un plus din altă perspectivă

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 15 octombrie 2015

După ,,Lunea Neagră” de pe piața de capital chinezească din 24 august anul curent, economiștii s-au pus pe analiză și investitorii pe cercetat. Ce reflectă scăderea de 8,7% de la Bursa din Shanghai? Ce urmări poate să aibă? Am vorbit cu un expert în domeniu și am aflat că furtuna s-a întâmplat mai mult în pahar. Piețele au început să își revină iar influența chinezească nu are cum să fie globală.

Fenomenul de fluctuare al piețelor de capital este denumit în teoria financiară ,,the random walk of markets” adică mersul în sus și în jos al piețelor și este un fenomen cât se poate de normal. ,,Când piețele se duc în jos, înseamnă că se așteaptă ca respectivele acțiuni care se tranzacționează urmează să genereze mai puține dividente și astfel se reduce prețul acțiunii, în sensul că mai mulți oameni vor să vândă decât vor săcumpere. Cei care vor să vândă pun presiune pe preț, care în mod natural merge în jos. Din acest punct de vedere, faptul că acțiunile scad este doar percepția pieței că nu se va genera la fel de mult profit mâine decât s-a făcut azi”, ne explică Bogdan Patriniche, finanțist român stabilit la Londra, actual partener în cadrul companiei de investiții Lakestone Capital.

Scăderea valorilor la bursă are un efect limitat și indirect asupra companiei respective și un efect și mai limitat asupra consumatorilor în mod general. ,,Faptul că o acțiune a firmei x din China valora 20 de cenți săptămâna trecută și acum valorează 18 cenți nu modifică cu nimic activitatea companiei respective sau piețele pe care funcționează. Este vorba de așteptarea pe care o are la profit. Acțiunile nu sunt decât un indicator al așteptărilor pe care piața financiară le are legat de evoluția anumitor indici”, ne spune Bogdan Patriniche.

 

Ce efecte are o scădere drastică

Prețul acțiunilor poate avea scăderi mai drastic doar în anumite domenii.

—————————————

,,Sunt anumite sectoare mai volatile decât altele. Volatilitatea sectorului IT este mult mai mare decât cea a sectorului utilităților municipale. O firmă care distribuie apă la nivel rezidențial va genera același profit pentru că consumul de apă va fi cam același. O companie IT care astăzi are trei clienți și mâine are trei milioane de clienți are o volatilitate mult mai mare.”

Bogdan Patriniche

—————————————

Un aspect în care activitatea unei companii va fi influențată de scăderea acțiunilor este în cazul acordurilor de împrumut. Băncile vor cere un supliment de acțiuni, dar scăderea acțiunilor are doar un impact indirect asupra societății respective.

O altă perspectivă din care se vede efectul comportamentului acțiunilor asupra companiilor este faptul că firmele folosesc acțiunile ca și monedă de cumpărare. ,,De exemplu: firma x îi va propune firmei y să facă o fuziune la bursă. Firma x va dori să cumpere acțiunile firmei y în momentul când acestea scad, pentru a obține procentul mai mare din fuziune. De asemenea, într-o economie globală cum este cea de azi, aceste scăderi pot influența oameni dintr-o cu totul altă parte a globului. De exemplu, un distribuitor de telefoane iPhone va fi avantajat dacă acțiunile Samsung scad. Trebuind să se retragă de pe anumite piețe, Samsung va permite astfel distribuitorului iPhone să vândă mai multe telefoane”, adaugă Bogdan Patriniche. Expertul ne mai spune că și firmele care comerciază sau exportă mărfuri vor fi influențate imediat. În mod pozitiv sunt influnețați și cei care au cumpărat în ,,Lunea Neagră” acțiuni din China pentru că au făcut profituri foarte mari.

 

Niciodată piața de capital nu este unilaterală

La orice fluctuație pe piață cineva câștigă și cineva pierde. ,,În epoca de azi în care există o democratizare totală a informației, în care oricine are acces la informație în mod instant, trebuie ținut minte că fiecare vede altceva în acea informație. Ce înțelege o persoană asupra ce s-a întâmplat în China este distinct față de ce înțelege altcineva. Și investitorii funcționează după aceeași regulă. Încetinirea creșterii în China afectează importatorii de materii prime din China, fiindcă chinezii vor cumpăra mai puțin fier, cupru, nichel. De asemenea,  afectează țările africane care exportă acele materii prime. Pe partea cealaltă, pentru cei care produc în China, scăderea yuan-ului a fost un lucru benefic. O companie listată la bursa din Londra care produce să zicem viermi de mătase în China va reuși să producă mult mai ieftin”, ne mai spune specialistul.

Căderea pieței din China a fost o criză locală. După cum ne spune bacherul român, prețul acțiunilor de azi în China a revenit la valorea din 2014. ,,China este o piață emergentă, și da, este a doua economie din lume, dar piața de capital din China nu are un efect la fel de puternic precum are piața de capital vestică. Piața chinezească nu este o piață transparentă, ci este dominată de o singură entitate: statul. Nivelul acțiunilor este puternic influențat de politica statului, statul fiind producător, proprietar și acționar, după cum era și la noi pe vremea comunismului. Băncile, societățile de asigurare, fondurile de investiții, toate sunt de stat. Instrumentele de decizie și de control în totalitatea lor se găsesc în mâna statului. În acest context, informația dată de piața de capital nu este relevantă”, mai explică Bogdan Patriniche.

—————————————

,,Spre deosebire, criza financiară din 2007-2008 a fost o criză a unui sistem financiar global, bine dezvoltat și interconectat. La momentul actual nu se întrevede o altă dereglare pe piețele de capital dezvoltate. Economia americană crește liniștit și temeinic, la fel și economia germană, economia europeană iese și ea târâș-grăpiș din criză, nu există așteptări negative,”

Bogdan Patriniche

—————————————

 

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!