Un nou drog loveste Regatul Unit

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 1 februarie 2010

Cotidianul britanic „The Guardian” a publicat, in editia de 17 ianuarie, un amplu articol despre pericolul pe care il presupune substanta mephedrone (4-metylmethcathinone), „ambalata” sub diverse denumiri si „servita” legal in cafenele sau pe internet.

Drogul derivat din metamfetamine a starnit atentia publicului: „un numar din ce in ce mai mare de adolescenti si tineri britanici sunt adusi la spital in stare grava dupa ce au folosit un drog legal care are aceleasi efecte ca si ecstasy sau cocaina”, scriu jurnalistii. Utilizatorii de mephedrone sfarsesc la camera de garda cu sangerari si arsuri nazale, paranoia, palpitatii cardiace sau probleme cu memoria.

Nociv, dar legal

Reprezentantii NHS, alaturi de politisti si de reprezentanti ai societatii civile, au reactionat imediat la efectele „noii cocaine” – cunoscuta in UK si ca „drone”, „bubble” -, aratand efectele sale nocive. Pe de alta parte, arata „The Guardian”, cand vine vorba de actiuni dure impotriva noului drog autoritatile britanice sunt „legate de maini”, din cauza statutului de substanta legala pe care o are mephedrone.

O analiza regionala in mai multe orase din Regat arata insa ca situatia a devenit ingrijoratoare. In cel mai mare spital din York se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri legate direct de acest drog. Cei mai multi pacienti ajung la medic cu simptome ca anxietate, ritm cardiac foarte ridicat, convulsii, paranoia. Un politist local a declarat pentru „The Guardian” ca a fost nevoie, in unele cazuri, de resuscitarea unor pacienti. De asemenea, au fost raportate agresiuni din partea unor utilizatori de mephedrone.

Consilierii guvernului de la Londra pe probleme legate de substante ilegale au inaintat deja secretarului de stat Alan Johnson un raport despre noul drog si, momentan, sunt asteptate reactii, inclusiv scoaterea substantei in afara legii. Printre alte tari europene care au luat atitudine si unde se lucreaza la o solutie se numara si Suedia, subliniaza „The Guardian”.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!