Un nou împrumut pentru România?

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 august 2014

Într-un interviu acordat Ziare.com, analistul economic Constantin Rudnitchi spune că de câțiva ani de zile, în medie, Ministerul Finanțelor Publice se împrumută cam cu un miliard de euro pe lună, pentru a face față plății datoriilor.

Un calcul care arată că România împrumută aproximativ 402 euro pe secundă.

În 2008, România datora 72 miliarde de dolari. În 2009, România făcea marele împrumut de 20 miliarde de euro și datoria externă a crescut exploziv, ajungând la aproape 100 miliarde de euro în 2013. După un vârf de returnare a împrumuturilor, în 2014 încă datoram 93 miliarde. Până în 2019 mai rămân aproximativ 5 miliarde de euro de returnat FMI și Comisiei Europene și un miliard Băncii Mondiale, se arată într-un articol al ziare.com.

Cinci ani mai târziu după marele împrumut, statul e dator ca și cum nu ar fi returnat banii, deși a returnat o bună parte din ei. Pare că România s-a mai împrumutat, pe tăcute, de peste 10 miliarde de euro, mai spun autorii articolului.

„De câțiva ani de zile, în medie, Ministerul Finanțelor Publice se împrumută cam cu un miliard de euro pe lună, sigur, de la băncile de aici din România, tocmai pentru rostogolirea datoriilor”, a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Constantin Rudnitchi.

     

Rostogolirea datoriilor

Dacă am fi plătit acel mare împrumut făcut pe vremea guvernului Boc, de 20 miliarde de euro, acum România ar fi trebuit să revină la vechiul nivel al datoriei externe, între 70 și 80 miliarde de euro. Cu toate acestea, suntem la același etaj, ca și cum abia ne-am fi împrumutat, 93 miliarde de euro. Dacă ne uităm puțin în urmă, o să vedem că nu e atât de surprinzător, în sensul că, în principiu, o parte din această datorie s-a rostogolit. Au fost făcute împrumuturi odată cu plata acestui împrumut, a continuat analistul.

Plătești un împrumut și iei măcar altul. Trebuie să ne uităm și la nivelul datoriei publice și a celei private. Datoria aceasta include și datoria privată, a companiilor, a entităților private. Evident că dacă la momentul de dinainte de criză, companiile luau împrumuturi de la bănci, odată cu criza, acele împrumuturi s-au cam stopat, dimpotrivă, se întorc banii, dar pot bănui că unele companii mari au mai luat împrumuturi de la firmele mamă. Una peste alta, aceasta e explicația, în linii mari, că suntem pe același palier. Dacă ne uităm la datoria publică, suntem undeva sub 37% din PIB, e mai mult decât era în 2009, dar asta este situația, față de alte state europene suntem la un nivel rezonabil, a mai spus Rudnitchi.

 

Un miliard pe lună

Vorbind de datoria publică internă, analistul economic susține că de câțiva ani de zile, în medie, Ministerul Finanțelor se împrumută cam cu un miliard de euro pe lună, sigur, de la băncile de aici, din România, tocmai pentru rostogolirea datoriilor.

„În comunicatele MF, vedem această sumă pe care o ia cu împrumut, cam din 2009. Nu e totuși netransparentă procedura. În principiu, nu e cea mai fericită situație și nu e nici cea mai îngrijorătoare. Am văzut că la momentul crizei, criza financiară s-a transformat într-o criză a datoriilor, statele nu se mai puteau împrumuta de pe piețe pentru că dobânzile erau atât de mari, depășeau acel prag de 7-8% și se duceau spre 12%. Momentul acela a trecut, România nu a trecut prin așa ceva”, a mai spus analistul.

 

România împrumută 402 euro pe secundă

Întrebat de unde are acest guvern bani, în condițiile în care criza încă plutește în aer, Rudnitchi a spus că „secretul este, de fapt, secretul lui Polichinele, cel pe care îl știe toată lumea”.

„Nu s-au făcut mari restructurări ale cheltuielilor bugetare, fapt care ar fi dus la o reducere a nevoii de împrumut. În ultimă instanță, oricărui guvern sau politician aflat la putere, într-un an electoral, îi este mai simplu să se împrumute și să folosești banii pentru pensii, salarii, asistență socială, pentru toate nevoile curente ale bugetului. Ăsta-i secretul.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!