Un nou început

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 10 martie 2014

Când e vorba despre piața muncii din UK, nu ne așteptăm la nimic bun. De ani de zile, „piața muncii” este o sintagmă ce atrage precizări din zona negativă. Restricții, discriminări, blocaje, campanii anti-românești, în general tot ce se învârte în regiunea tenebroasă a dorinței de a scăpa de români.

Dar iată că, totuși, această prezumție nu mai este neapărat valabilă. Odată cu începutul lui 2014, realitatea s-a despărțit încetișor de imaginație, iar locurile de muncă ce păreau inexistente au apărut ca prin farmec. Revista Global Trade Magazine constată că, doar în ultimele două luni, au fost postate pe site-ul Tjobs peste 10.000 de joburi pentru români. Paradoxal, în vreme ce ziarele căutau să sperie publicul cu invazia românilor, companiile începeau să caute exact români, și nu neapărat pentru munci necalificate. Creșterea cererii cu 70% față de aceeași perioadă a anului trecut este însoțită și de o modificare a tipurilor de job. Au apărut numeroase posturi ce presupun o înaltă calificare, studii superioare, experiență. E nevoie, în primul rând, de medici și asistenți medicali, dar și de specialiști în cele mai diverse domenii. S-a schimbat și abordarea duratei unui job. Dacă, până acum, cele mai multe oferte erau pe durate mici sau de tip sezonier, în noua formulă de ofertă este vorba despre contracte pe termen lung.

Această schimbare de perspectivă aduce o boare de normalitate într-un mediu devenit toxic din cauza nesfârșitelor campanii de presă. În mod paradoxal, pe un teren ce părea pârjolit de inepțiile publicate în ultimii ani despre imigranții români a răsărit, deodată, o atitudine de apreciere și de valorizare a românilor. Instituții și companii britanice au așteptat îndelung până când s-au întrunit condițiile legale de angajare, iar acum încep să recruteze cadre specializate, favorizând candidații cu studii în România. Dar concluzia cea mai spectaculoasă este legată de presă. Ce eficiență are o campanie negativă dusă până în pânzele albe, ani în șir, dacă, la finalul ei, rezultatul este taman invers decât cel urmărit? S-au scris milioane de cuvinte împotriva imigrației române, s-au aruncat tone de noroi în imaginea țării noastre pe teritoriul britanic, dar, în același timp, s-a petrecut un miracol. Nimic din toate acestea n-a contat în fața adevărului. Iar adevărul nu șerpuiește neapărat prin presa de scandal, ci se află la locul lui, liniștit, vizibil, tangibil. Este nevoie de ai noștri în multe locuri din UK, fiindcă au calitățile necesare să facă față joburilor oferite. Se poate spune că, pentru imigrația noastră, este un nou început. Va trebui doar să dovedim că îl merităm.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!