Un nou război rece Rusia – SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 mai 2014

Putin-Obama5

Administrația Obama a anunțat că urmează să sancționeze șapte oficiali ruși și 17 companii, inclusiv câteva cu activități în sectoarele financiar, energetic și infrastructură, potrivit unui membru al congresului american. Măsura a provocat reacții puternice la Moscova, un înalt diplomat rus criticând aspru noua rundă de sancțiuni impuse de SUA, care ar fi „nelegitime și necivilizate” și semnalează o întoarcere la practicile din timpul Războiului Rece.

Șapte oficiali ruși și 17 companii, inclusiv câteva cu activități în sectoarele financiar, energetic și infrastructură, au intrat pe „lista neagră a sancțiunilor” Administrației Obama, ca răspuns la situația tensionată din Ucraina. Președintele Statelor Unite a declarat luni, la Manilla, că SUA „merg înainte cu o listă mărită de persoane și companii care vor fi afectate de aceste sancțiuni. Acestea vor rămâne în vizor. Sancțiunile se vor concentra pe anumite zone de exporturi de tehnologie militară de vârf către Rusia”, potrivit Bloomberg. De asemenea, că exporturile de înaltă tehnologie militară către Rusia vor fi oprite.

Conform unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, și Uniunea Europeană a decis să adauge 15 nume noi pe lista de sancțiuni, acestea urmând să fie făcute publice, în zilele următoare.

Potrivit unor surse, lista persoanelor vizate de sancțiuni poate include oameni din cercul de apropiați ai lui Putin, cum ar fi Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, adjunctul său Alexander Medvedev, sau Igor Sochin, directorul general al companiei petroliere Rosneft. Sancțiunile vor consta, probabil, în înghețarea conturilor din Statele Unite și interdicție de călătorie în această țară. 

Rusia: „Se reînvie Războiul Rece”

„Condamnăm decisiv seria de măsuri anunțate într-o încercare de a pune presiune prin sancțiuni pe Moscova”, a spus adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, într-un comunicat postat pe site-ul instituției, scrie Reuters.

„Sancțiunile extrateritoriale unilaterale sunt prin natura lor ilegitime. Nu numai că nu corespund normelor interacțiunii civilizate între state… dar și contrazic prevederile dreptului internațional”, a spus Riabkov.

În opinia sa, decizia SUA de a impune sancțiuni se bazează pe o viziune a evenimentelor din Ucraina „absolut distorsionată” și „nu va îmbunătăți șansele unei soluții constructive la problemele care au apărut”. „Washingtonul de fapt învie… o metodă veche de restricționare a cooperării normale, din timpul Războiului Rece”, a mai spus acesta.

Anterior acestei luări de poziție, Rusia a avertizat că va răspunde „dureros” față de noile sancțiuni aplicate de SUA unui număr de 7 oficiali de rang înalt de la Kremlin și împotriva a 17 companii rusești. „Desigur că vom răspunde. Suntem siguri că răspunsul nostru va avea un efect dureros la Washington”, a declarat tot Serghei Riabkov. El nu a dat detalii privind reacția Moscovei, dar a spus că Rusia are „o plajă largă” de opțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, luni, că Washingtonul va lua noi măsuri împotriva membrilor cercului de apropiați ai lui Putin, „ca răspuns la intervenția continuă și ilegală în Ucraina și a actelor de provocare care subminează democrația în Ucraina” și integritatea teritorială a acesteia. Riabkov a susținut, însă, că măsurile luate de Washington nu vor face decât să escaladeze tensiunile din Ucraina.

„Suntem dezgustați de declarația purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Fiecare cuvânt folosit de secretarul de presă al Casei Albe confirmă că SUA și-au pierdut complet legătura cu realitatea și duc lucrurile către o escaladare a crizei”, a mai spus Riabkov.

Potrivit Casei Albe, acțiunile SUA vin în contextul în care situația din Ucraina nu se calmează, separatiștii pro-ruși și-au întărit pozițiile și au ocupat clădiri administrative dintr-un alt oraș din est, iar primarul din Donețk a fost împușcat luni în spate în timp ce se plimba cu bicicleta. În plus, noi informații au apărut luni privind masări de trupe rusești la granița cu Ucraina, care desfășoară „exerciții militare” la doar un kilometru de frontieră ucraineană. 

Le Monde: „România, neclară cu sancțiunile împotriva Rusiei”

România ar fi una din țările europene care nu s-a pronunțat clar în favoarea unui al doilea val de sancțiuni pentru Rusia, scrie presa franceză. Potrivit cotidianului francez Le Monde, care a publicat o hartă interactivă, România este mai puțin favorabilă sancțiunilor pentru Rusia.

Harta este publicată în contextul în care Washingtonul și Bruxellesul au decis, luni, să impună un nou val de sancțiuni Rusiei, întrucât acordul de la Geneva nu a fost suficient pentru a pune punct confruntărilor din Ucraina. SUA au vizat companiile rusești în sancțiunile impuse luni, însă țările membre UE nu au reușit să se pună de acord asupra unui val de sancțiuni economice, ci numai asupra sancțiunilor vizând persoane.

În opinia jurnaliștilor, diviziunile între țările europene se explică prin interesele economice diverse, dar și prin factorii politici și de securitate. În aceste condiții, România „nu s-a pronunțat clar pentru sau împotriva implementării de sancțiuni suplimentare”. Publicația citată mai spune că România este țară membră NATO, iar dependența economică de Rusia este redusă.

„România susține linia europeană, însă s-a pronunțat mai puțin favorabil pentru implementarea sancțiunilor economice decât pentru extinderea sancțiunilor din faza a doua a planului european”, mai arată publicația.

Tensiunile continuă în Ucraina

Mai mult de 3.000 de manifestanți separatiști pro-ruși au ocupat marți clădirea administrației regionale din orașul Lugansk, aflat în estul Ucrainei. Un grup de aproximativ 20 de tineri înarmați cu bare de metal au spart o fereastră și au reușit să intre în clădire, care nu era protejată de poliție. Ei au dat jos steagul ucrainean, înlocuindu-l cu unul rusesc, și au deschis ușile clădirii pentru mulțimea care aștepta, scrie AFP, citată de breitbart.com. În interiorul curții clădirii, în jur de 100 de polițiști s-au așezat în poziție defensivă, în spatele scuturilor lor, fără să intre în contact cu manifestanții, care nu i-au atacat deocamdată.

Separatiștii pro-Rusia din Lugansk, un oraș care numără 465.000 de locuitori aflat lângă granița cu Rusia, au ocupat și sediul clădirii serviciilor de securitate acum trei săptămâni. În total, sunt 13 orașe aflate sub controlul parțial sau total al separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!