Un polițist britanic, implicat în șantaj și prostituție alături de români

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 ianuarie 2015

Londra_Kabeer Yousaf, Ionut Viorel Motroc, Bogdan Stefan Gherghel, Monica Olimpia Motroc, Florentina Ancuta Biliuta

Un polițist britanic a fost condamnat și va ajunge după gratii pentru implicarea sa într-o rețea de prostituție organizată de patru cetățeni români. Cei cinci acționau în districtele metropolitane Newham și Waltham. Ei au fost condamnați în 29 decembrie de către un tribunal britanic, urmând ca pedeapsa fiecăruia dintre ei să fie pronunțată la o dată ulterioară, ne-a informat biroul de presă al Metropolitan Police, printr-un comunicat de presă transmis în 6 ianuarie.

 

Ascuns sub uniforma de polițist

Polițistul comunitar Kabeer Yousaf (Police Community Support Officer – PSCO), în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat în ultimele zile ale anului trecut de Tribunalul Snaresbrook Crown Court (nord-estul Londrei), după ce s-a dovedit că el a abuzat de poziția sa pentru a șantaja și exploata sexual femei. În acest scop, polițistul a conlucrat cu patru români, devenind complice în activitățile de coordonare ale unei rețele de prostituție prin care mai multe tinere erau lipsite de libertate și obligate să ofere servicii sexuale contra cost.

Ofițerul Kabeer Yousaf a început să comită infracțiuni în anul 2012, pe când activa în cadrul echipei de polițiști comunitari însărcinați să asigure siguranța și ordinea publică pe Green Street, stradă situată în districtul metropolitan Newham. El a contactat-o atunci pe prima sa victimă, o femeie trecută de 40 de ani, prin intermediul unui website pentru adulți. Polițistul s-a întâlnit cu aceasta la un bordel din cartierul West Ham, unde cei doi au întreținut raporturi sexuale, fără ca femeia să știe cine este bărbatul și ce ocupație are. PSCO Kabeer Yousaf a revenit, însă, la scurt timp, îmbrăcat în uniforma de poliție pentru a o șantaja.

Ofițerul i-a cerut femeii suma de 2.000 de lire sterline, promițându-i în schimb că va șterge toate datele referitoare la persoana acesteia din baza de date a Metropolitan Police. Speriată, victima s-a supus, plătind £1.500 polițistului șantajist.

Kabeer Yousaf a mai acționat în mod asemănător în octombrie 2012, când a fost trimis să desfășoare o investigație, urmare a unui raport în care se reclamau fapte anti-sociale la un alt bordel amplasat pe strada St Stephen’s Road, din zona londoneză East Ham. El s-a folosit de acest prilej pentru a o șantaja pe cea care conducea bordelul. Ofițerul a amenințat că va închide clădirea, așa că proprietara bordelului a fost de acord să îi plătească 500 de lire sterline din două în două săptămâni. Ea a devenit astfel a doua victimă a polițistului, în timp ce acesta continua să viziteze clădirea solicitând servicii sexuale în contul banilor pe care urma să îi încaseze.

————————————–

„Kabeer Yousaf, în calitate de ofițer al poliției comunitare, a beneficiat de încrederea localnicilor din Newham, dar a exploatat poziția pe care o avea. El a preferat să abuzeze de niște femei vulnerabile și să îi ajute pe infractori, adică chiar pe acei oameni pe care avea datoria să îi condamne. Prin comportamentul său, el a prejudiciat grav imaginea Metropolitan Police. Suntem deciși să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca toți acei puțini polițiști care procedează ca el și aleg calea infracționalității să ajungă în fața justiției.”

Inspector detectiv-șef Phil Brewer din cadrul TKU (Traficking and Kidnap Unit – Unitatea Răpiri și Trafic de Persoane din Metropolitan Police)

————————————–

 

Șantaj de 10.000 de lire sterline

Doi români au intensificat amenințările și acțiunile de șantaj asupra proprietarei bordelului din St Stephen’s Road în septembrie 2013, la aproape un an după ce acestea au fost inițiate de polițistul britanic Kabeer Yousaf.

Ionuț Viorel Motroc, în vârstă de 35 de ani, și Bogdan Ștefan Gherghel, având 30 de ani, și-au făcut apariția la respectiva adresă și au solicitat conducătoarei localului să le lase pe prostituatele care activau în clădire să lucreze la propriul bordel al lui Motroc, aflat în Rangelah Road, stradă din zona centrală londoneză West Ham. Bărbații de naționalitate română au avertizat-o pe femeie că, dacă nu va fi de acord, va trebui să le plătească 10.000 de lire sterline, după cum se precizează în comunicatul de presă transmis de Metropolitan Police.

Una dintre tinerele care au devenit obiect de negociere între proprietarii de bordeluri londoneze a acceptat să devină „proprietatea” lui Ionuț Viorel Motroc, de frica acestuia. Ea a ajuns astfel în subordinea soției românului, Monica Olimpia Motroc, în vârstă de 35 de ani. A petrecut, însă, o singură noapte la noul ei „loc de muncă” după care a refuzat să mai lucreze pentru familia Motroc. Decizia sa a provocat o ceartă violentă însoțită de altercații. Conflictul s-a desfășurat pe stradă, în St Stephen’s Road, la adresa bordelului unde a început disputa. În timpul scandalului, Bogdan Ștefan Gherghel a suferit răni în zona gâtului și s-a solicitat intervenția poliției.

Polițiștii sosiți la fața locului au reținut-o pe tânăra prostituată care a refuzat să lucreze în bordelul controlat de familia Motroc, dar și pe femeia care conducea bordelul din St Stephen’s Road, precum și pe un alt bărbat apropiat acesteia.

Florentina Ancuța Biliuță este un alt cetățean român care a intrat în atenția oamenilor legii, pe parcursul aceleiași intervenții. Tânăra de 24 de ani prezentată în comunicatul poliției ca fiind amanta lui Ionuț Viorel Motroc a reclamat polițiștilor că este, la rândul ei, o victimă a traficului de ființe umane. Ea a mai susținut că fusese reținută împotriva voinței sale în bordelul din East Ham.

 

Rețea de prostituție controlată de români

Grupul de români care controla o rețea de prostituție la Londra exploata 16 femei, a rezultat din investigațiile ce au urmat după intervenția poliției în fața bordelului din St Stephen’s Road. Victimele erau de naționalitate turcă, română, lituaniană sau maghiară și aveau vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, informează biroul de presă al Metropolitan Police (MP).

Cercetările efectuate de specialiștii de la Unitatea Răpiri și Trafic de Persoane din Metropolitan Police (Traficking and Kidnap Unit – TKU) au fost intensificate după ce s-a descoperit că principalii trei suspecți, Ionuț Viorel Motroc, Bogdan Ștefan Gherghel și Florentina Ancuța Biliuța, furnizaseră investigatorilor adrese false. Adresele lor reale au fost identificate și toți trei au fost arestați ulterior sub acuzația că au încercat să obstrucționeze desfășurarea anchetei.

Cercetările i-au condus pe investigatori la un alt bordel controlat de Ionuț Viorel Motroc situat în zona Cann Hill din districtul metropolitan londonez Waltham Forest. Aceștia au găsit o altă victimă, o tânără româncă reținută cu forța, în spatele ușilor închise ale unei încăperi din acea clădire. Aceasta era atât de speriată încât a refuzat să colaboreze cu anchetatorii și a preferat să se întoarcă imediat în România. Ea s-a aflat în continuare sub supravegherea specialiștilor TKU și a ofițerilor Poliției Române, până când și-a recâștigat curajul necesar pentru a sta de vorbă cu polițiștii. Fata a povestit în detaliu cum a fost adusă din țara natală la Londra pentru a deveni prostituată și cum l-a întâlnit pe Ionuț Viorel Motroc. Acesta i-a luat banii, telefonul mobil și pașaportul și a lipsit-o de libertate, reținând-o cu forța în una dintre camerele bordelului său. „Declarațiile sale au fost decisive pentru elucidarea cazului”, precizează comunicatul de presă al Metropolitan Police.

————————————–

„Suntem profund recunoscători colegilor noștri de la Unitatea de Combatere a Traficului Uman din Poliția Română care au dovedit un înalt grad de implicare, ajutându-ne să acordăm sprijin victimelor care au suferit de pe urma acestei rețele infracționale organizate. Colaborarea cu ei ne-a facilitat obținerea unor dovezi vitale pentru derularea anchetei și condamnarea coordonatorilor acestui grup infracțional.”

Inspector detectiv-șef Phil Brewer

————————————–

 

Polițist sau infractor?

Românul Ionuț Viorel Motroc, proprietar de bordeluri la Londra, și polițistul britanic Kabeer Yousaf se cunoșteau, a reieșit din ancheta privind cazul în care cei doi sunt acuzați, printre altele, de șantaj. Investigatorii au găsit în telefonul mobil al lui Motroc înregistrări filmate care arată că acesta și Bogdan Ștefan Gherghel s-au bucurat de complicitatea ofițerului poliției comunitare britanice, reiese din comunicatul de presă transmis la 6 ianuarie de Metropolitan Police. Filmările îl arată pe Yousaf în uniforma de poliție, însoțit de Bogdan Ștefan Gherghel și stând de vorbă cu tinerele care practică prostituția în cadrul unui alt bordel din Londra. Polițistul solicita datele acestora pentru a le înregistra pe formulare tip aparținând instituției Metropolitan Police.

Detectivii au descoperit că filmările au fost efectuate la puțin timp după ce românii Ionuț Viorel Motroc și Bogdan Ștefan Gherghel au vizitat aceeași clădire și au recurs la amenințări. Cei doi le-au spus tinerelor că vor închide bordelul dacă ele nu vor fi de acord să plătească câte o mie de lire sterline pe săptămână de persoană. Ei au susținut că în schimbul acestor bani, fetele vor beneficia de promovare și publicitate în zona „controlată” de Motroc.

Ionuț Viorel Motroc și Bogdan Ștefan Gherghel au rămas în arestul poliției pe tot parcursul desfășurării anchetei. Fostul polițist Kabeer Yousaf a fost și el reținut în urmă cu un an, la 10 ianuarie 2014. El a demisionat din funcție la o lună după ce a fost arestat. Monica Olimpia Motroc, soția lui Ionuț Viorel Motroc, a intrat, de asemenea, în arest pe data de 25 februarie a anului trecut.

Procesul împotriva fostului polițist britanic Kabeer Yousaf și a românilor Bogdan Ștefan Gherghel, Ionuț Viorel Motroc și a soției acestuia, Monica Olimpia Motroc, a început în 6 octombrie 2014 la Tribunalul Snaresbrook Crown Court. Judecătorul a formulat sentința de condamnare a acestora în 29 decembrie anul trecut și urmează să le stabilească pedepsele la o dată ulterioară, în cursul acestui an, după cum precizează comunicatul de presă transmis în legătură cu acest caz, de către Metropolitan Police.

 

————————————–

Cei cinci din boxa acuzaților

 

Kabeer Yousaf

Născut în 19 octombrie 1983, domiciliat în Barley Lane, Ilford. Găsit vinovat pentru două acuzații referitoare la șantaj. Se face vinovat de conspirație și abuz într-o funcție publică și de abuz în serviciul public. A fost găsit nevinovat pentru acuzațiile de viol și pentru acuzația de obținere de câștiguri bănești prin exploatarea prostituției.

 

Ionuț Viorel Motroc

Născut în 27 aprilie 1979, nu are o adresă stabilă în Marea Britanie. Se face vinovat pentru conspirație în scopul obstrucționării cursului anchetei judiciare și pentru trei acuzații referitoare la complicitate în obținerea de câștiguri financiare prin exploatarea prostituției. A mai fost condamnat pentru atac sexual și complicitate la trafic de persoane în Marea Britanie cu scopul exploatării sexuale a acestora. De asemenea, el a fost găsit vinovat pentru șantaj și pentru conspirație și abuz în serviciul public. Alte patru acuzații referitoare la exploatarea prostituției cu scopul obținerii de câștiguri financiare și lipsire de libertate, plus traficarea de persoane în Regatul Unit cu scopul exploatării sexuale, se află pe lista sa de capete de acuzare pentru care a fost găsit vinovat. Și tot pe numele său s-a stabilit vinovăția dobândirii și posesiei de bunuri ilegale, precum și tranzitarea acestora în afara granițelor țării.

Jurații nu au decis încă privitor la alte șase capete de acuzare referitoare la viol și lipsire de libertate. Se va stabili ulterior dacă acestea vor face obiectul unui alt proces.

 

Bogdan Ștefan Gherghel

Născut în 12 iulie 1984, stabilit în Newham, nord-estul Londrei. Se face vinovat pentru conspirație în scopul obstrucționării cursului anchetei judiciare și pentru trei acuzații referitoare la complicitate în obținerea de câștiguri financiare prin exploatarea prostituției. A fost de asemenea complice în acțiuni de șantaj, respectiv a conspirat pentru abuz în serviciu public. A mai fost găsit vinovat în două cazuri pentru exploatarea prostituției și obținerea de câștiguri financiare, dar și pentru dobândire și posesie de bunuri ilegale.

 

Monica Olimpia Motroc

Născută în 13 iunie 1979, stabilită în Newham, Londra. A fost găsită vinovată pentru trei acuzații de obținere de câștiguri financiare de pe urma exploatării prostituției și pentru lipsire de libertate. De asemenea, va mai fi condamnată pentru dobândirea și posesia de bunuri ilegale, precum și tranzitarea acestora în afara granițelor țării.

Jurații au stabilit nevinovăția ei pentru o altă acuzație vizând obținerea de câștiguri financiare de pe urma exploatării prostituției.

Ei nu au decis încă privitor la o altă acuzație referitoare la lipsire de libertate. Se va stabili ulterior dacă aceasta va face obiectul unui alt proces.

 

Florentina Ancuța Biliuță

Născută în 8 februarie 1990, stabilită în Milton Avenue. A pledat vinovată pentru conspirație în scopul obstrucționării cursului anchetei judiciare și a fost deja trimisă în închisoare, în 23 decembrie 2014, pentru a executa o sentință de 23 de luni de lipsire de libertate.

 

Alte trei persoane au fost acuzate în acest caz, dar procesul lor continuă:

  • Ionela Drăgan, 34 de ani, stabilită în Newham, Londra. Este acuzată pentru complicitate în organizarea unei rețele de prostituție și pentru conspirație în obstrucționarea cursului justiției.
  • Surinder Kumar, 53 de ani, stabilit în Ilford, Londra. Este acuzat pentru complicitate în organizarea unei rețele de prostituție și pentru conspirație în obstrucționarea cursului justiției.
  • Shane Gilshan, 50 de ani, stabilit în Leeds. Este acuzat pentru complicitate în organizarea unei rețele de prostituție în scopul obținerii de câștiguri financiare.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!