Un program UE găseşte comunitarilor locuri de muncă în UK

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Muncă, Resurse joburi, UK la zi pe data 7 august 2015

munca_eu_yourfirsteuresjob_1_1

Britanicii sunt revoltaţi că programul UE, „Your First EURES Job”, ajută cetăţeni ai altor state membre UE să-şi găsească de muncă în Marea Britanie, punându-le la dispoziţie logistică şi finanţare de până la £3.500 per aplicant.

În cei trei ani de la înfiinţare, programul UE „Your First EURES Job” a reuşit să plaseze la muncă 3.387 de aplicanţi. Dintre aceştia, cam o treime, mai exact 1.178 de persoane, şi-au găsit de muncă pe piaţa din Marea Britanie, lucru ce îi supără pe britanici, mai ales că UE cheltuieşte o mică avere cu acest program, care, într-un fel, „fură” locurile de muncă ce ar fi revenit în mod normal tinerilor britanici.

Supărarea este oarecum justificată, în condiţiile în care doar 25 de britanici şi-au găsit de muncă în alte ţări europene prin acest program. Iar dacă Marea Britanie este destinaţia preferată a celor care îşi caută de muncă, următoarea destinaţie favorită este Germania, care a dat de muncă unui număr de 659 de persoane.

Jane Collins, parlamentar european, este cea care a descoperit aceste cifre. Politicianul Ukip şi-a arătat indignarea: „Este o palmă dată tinerilor britanici care îşi caută de muncă şi ale căror taxe sunt practic cheltuite pe un program care le micşorează şansele pe piaţa muncii”.

Collins a sugerat că cheltuielile programului pentru un singur aderant al acestui program UE pot ajunge la £3.500 (5.000 euro), pentru că se oferă £770 pentru acoperirea cheltuielilor cu relocarea, până la £900 pentru cursuri de studiu al limbii, respectiv £700 pentru recunoaşterea calificărilor. De asemenea, sunt alocaţi bani pentru cheltuielile de transport de până la £250 pentru o călătorie de 500 de mile, plus £35 pe zi pentru necesităţile zilnice, când candidatul merge la interviuri pentru a-şi găsi de muncă. Se mai dau şi până la £350 pentru cei cu nevoi „socio-economice” sau „geografice”, în timp ce firmele angajatoare sunt asistate cu până la £750 pentru a acoperi cheltuielile de pregătire şi pentru studiul limbii.

Iniţiativa UE ajută cetăţenii comunitari de până în 35 de ani să-şi găsească de muncă oriunde în ţările UE, Islanda şi Norvegia. Ei îl numesc un „program de mobilitate” şi poate fi accesat pe site-ul www.yourfirsteuresjob.eu.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!