Un român cere urmărirea penală a lui Nigel Farage

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 24 mai 2014

Londra_Tommy Tomescu_Charing Cross

Un român a solicitat urmărirea penală a lui Nigel Farage, liderul formațiunii politice extremiste și ultranaționaliste UK Independence Party (UKIP). Dr. Tommy Tomescu, președintele Alianței împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor din Marea Britanie și al partidului Europeans Party îl acuză pe politicianul britanic pentru declarațiile rasiste făcute de acesta la adresa prezenței românești în Regatul Unit. Acțiunea a fost inițiată în 23 mai, ziua în care politicianul britanic sărbătorea obținerea pentru întâia oară, de către partidul pe care îl conduce, a 163 de posturi de consilieri locali pe teritoriul Angliei, în alegerile locale desfășurate în 22 mai.

 

Britanicii nu ar trebui să accepte vecinătatea cu românii

Plângerea românului Tommy Tomescu împotriva lui Nigel Farage vizează afirmațiile liderului UKIP făcute prin intermediul mass-mediei britanice, formulate explicit împotriva românilor. Orice britanic ar trebui să fie îngrijorat dacă în vecinătatea casei lor ar urma să se mute cetățeni români stabiliți în Regatul Unit, și-a avertizat Farage alegătorii. El a făcut astfel de declarații într-un interviu publicat de cotidianul The Guardian la sfârșitul lunii aprilie și, ulterior, pe postul LBC Radio, în 16 mai.

Spusele liderului UKIP au stârnit o amplă polemică în Marea Britanie. Mai mulți adversari politici și personalități publice din regat l-au acuzat pe Nigel Farage că manifestă atitudini rasiste împotriva persoanelor originare din România, care ar trebui să beneficieze în Marea Britanie de drepturi egale cu ceilalți cetățeni ai statelor Uniunii Europene.

Parlamentarul laburist Keith Waz, președintele comisiei de afaceri interne din Camera Comunelor a anunțat că, pentru aceleași declarații, l-a reclamat pe președintele UKIP la Equality and Human Wrights Commission (Comisia pentru egalitate și drepturile omului). Acesta a formulat plângerea către instituția britanică independentă menită să îi protejeze pe locuitorii regatului împotriva atitudinilor discriminatorii în 21 mai.

 

La secția de poliție din Charing Cross

Românul Tommy Tomescu a cerut o investigație pentru începerea urmăririi penale a lui Nigel Farage în 23 mai, la orele 14,00 la secția de poliție din zona Charing Cross, situată în plin centrul Londrei. El era însoțit de jurnalistul britanic freelance Jon Danzig și de un reprezentant al postului de televiziune Channel 4, care au fost de  acord să îl însoțească pentru a relata momentul inițierii plângerii.

„Am fost primit de un ofițer de poliție, căruia i-am prezentat un dosar cu toate acuzațiile pe care doresc să le formulez împotriva lui Nigel Farage. Am făcut plângerea în temeiul legii Crime and Disorder Act 1998, care definește infracțiunile comise împotriva unui grup rasial sau religios și în baza legii Public Order Act 1986, cu privire la incitarea la ură rasială”, ne-a mărturist Tommy Tomescu.

„Cei de la secția de poliție m-au ascultat și mi-au spus că acest caz va urma să fie investigat de către o persoană specializată”, a adăugat Tomescu.

 

Amendă penală sau închisoare pentru Nigel Farage

Nigel Farage riscă cel puțin o amendă penală și poate primi o pedeapsă maximă cu închisoarea între șase luni și șapte ani, dacă plângerea doctorului Tommy Tomescu se dovedește a fi întemeiată.

„Sper ca președintele UKIP să primească măcar o amendă penală. Nu îi doresc nimic rău, mă interesează doar să se dovedească vinovăția sa în ceea ce privește declarațiile pe care le-a făcut înaintea alegerilor”, a susținut românul.

Tomescu a insistat însă că, deși este și el președintele partidului recent înființat Europeans Party, acțiunea sa nu are motivații electorale. „Am amânat înaintarea plângerii până în 23 mai, deci la o zi după desfășurarea alegrilor, tocmai pentru a nu se interpreta că rațiunile acesteia sunt motivate de interese electotrale. Nu m-a interesat deloc să câștig voturi de pe urma acestui demers”.

Dr Tommy Tomescu va continua să încerce să dovedească comportamentul rasist al liderului UKIP, chiar și dacă polițiștii din Charing Cross nu îi vor da câștig de cauză. „Am să continui adresându-mă Independent Police Complaints Comission, instituție independentă ce verifică activitatea polițiștilor. Și voi ajunge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dacă va fi cazul”, atrage atenția românul.

————————————

„Este adevărat că Nigel Farage este considerat principalul câștigător al alegerilor din 22 mai și că în acest moment este foarte popular. Dar să nu uităm că și Hitler a câștigat alegerile și a fost foarte popular. Datoria noastră este să protestăm față de comportamentul său rasist împotriva românilor. Nu cred că ar fi corect ca el să scape nepedepsit din motive electorale”

Dr Tommy Tomescu, românul care a inițiat o o urmărire penală împotriva liderului UKIP Nigel Farage

————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “Un român cere urmărirea penală a lui Nigel Farage”

  1. OANA Spune:

    sunt total de accord cu Nigel Farage; toti tiganii rromi sunt in UK; toti tiganii au venit la cersit; la furat; la alba neagra in strada; la mancat de seminte;e disgratios, si nu ma mir ca englezii nu ne vad cu ochi buni; si eu daca as fi fost in locul lor; as fi procedat la fel; guvernul englez ar trebui sa puna restrictii in privinta tiganilor rromi; atata timp cat nu stii sa vorbesti, scrii si citesti in engleza nu ai dreptul sa locuiesti in UK; SI SA DOVEDESTI CA AI LOC DE MUNCA; NU SA VII LA BENEFICII ;

  2. jean Spune:

    …romanul Tommy…

Spune-ti si tu parerea!