Un român din doi nu pleacă în concediu

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iulie 2014

Mai mult de 4 milioane de români nu au ajuns niciodată la Marea Neagră, iar peste jumătate din populaţie nu a fost pe litoralul românesc în ultimii 10 ani. Un procentaj similar a declarat că nu şi-a luat concediu de odihnă pe perioada verii în 2013, reiese dintr-un studiu IRES.

Potrivit studiului realizat pe un eşantion de 1.473 de respondenţi, circa 22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost înainte de anul 2000. În acelaşi timp, 14% dintre participanţi afirmă că au fost la Marea Neagră anul trecut.

O treime dintre cei chestionaţi au indicat că îşi vor lua concediu. Peste 20% dintre români obişnuiesc să îşi ia concediu numai vara, 15% dintre ei împart perioada concediului atât vara, cât şi iarna, 12% nu ţin cont de anotimp atunci când îşi programează vacanţa, iar 4% îşi programează concediul în funcţie de ofertele de vacanţă pe care le găsesc.

Un procentaj mare, de 42% dintre cei chestionaţi, optează pentru sejururile all inclusive, iar dintre aceştia, 64% ar prefera ca aceste vacanţe să fie în România. Dintre cei 31% respondenţii care preferă sejururi all inclusive în străinătate, cei mai mulţi se îndreaptă spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%).

Gradul de satisfacţie faţă de serviciile hoteliere din România este unul moderat. Mai puţin de jumătate s-au declarat satisfăcuţi, 41% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulţumiţi.

Peste jumătate dintre respondenţi spun că anul trecut nu au fost plecaţi nicăieri pe perioada verii, 32% au rămas în România, iar 10% au fost plecaţi în străinătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!