Un român din Londra, în competiție cu Facebook și Instagram

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 16 februarie 2015

Londra_Marius Enache_Yo Phuzzle

YO Phuzzle este una dintre cele mai noi aplicații de „photo share” care poate fi descărcată pe telefoanele mobile, iar apariția ei pe piață se datorează unui român din Londra. Numele său este Marius Enache. El are 30 de ani, dintre care aproape 18 i-a petrecut în Marea Britanie.

Aplicația YO Phuzzle este folosită deja de mii de utilizatori, după mai puțin de patru luni de când a fost lansată, în cadrul unui târg internațional dedicat tehnologiei care a avut loc în capitala irlandeză Dublin. Aceasta ar putea deveni, în scurt timp, unul dintre instrumentele preferate de „photo share” pentru peste două milioane de oameni din America de Sud, Europa și Asia, crede cu convingere Marius Enache.

————————————–

„În prima săptămână după lansarea Yo Phuzzle, ne-am ridicat la 1.000 de utilizatori, intrând atât în topurile Android, cât și ale celor de la Apple pentru cele mai de succes aplicații noi. După două luni, aveam 4.000 de utilizatori.”

Marius Enache, dezvoltator al aplicației Yo Phuzzle

————————————–

 

O aplicație unică

Aplicația YO Phuzzle este unică pentru că ea nu se limitează la a fi doar un instrument de distribuție a fotografiilor personale prin intermediul unui smart phone. Ea încorporează și un joc prin care orice poză poate fi transformată într-un incitant… puzzle.

„Prin Yo Phuzzle am încercat să introducem un element de joacă, un element distractiv în aplicațiile de foto share”, susține Marius Enache. Acesta este și motivul pentru care românului nu i-a fost teamă să intre în competiție cu marii operatori globali care sunt prezenți pe piața de profil.

„Zilnic se distribuie aproximativ 600 milioane de poze la nivel global, conform ultimei statistici pe care am văzut-o. Aceasta reprezintă o mare piață pe care sunt deja câțiva jucători foarte cunoscuți ca Facebook, Snapchat sau Instagram. Tuturor le lipsește elementul de «fun», de joacă. Prin aplicația noastră, una din 10 poze de pildă ar putea fi făcută puzzle, pentru ca cel care o primește să încerce să o reconstruiască. Sau există la Yo Phuzzle o posibilitate de a ascunde anumite pătrățele ale unei imagini pentru ca altcineva să le găsească. Și mai avem o provocare la duel («battle»), în care două persoane se întrec în a rezolva mai repede puzzle-ul. În plus, orice utilizator al Yo Phuzzzle primește inițial 3.000 de credite numite Yo-uri. Transmiterea sau primirea creditelor se face gratuit. Ele sunt folosite doar atunci când doi utilizatori declanșează un «battle» sau când cineva încearcă să descopere un pătrățel ascuns al unei fotografii. Este ca un pariu distractiv”, explică Marius, vorbind despre latura ludică, relaxantă a aplicației pe care a lansat-o pe piață.

————————————–

„Până nu ajungem la cel puțin 500.000 – un milion de utilizatori, tot acest proiect rămâne doar la stadiul de idee, de strategie…”

Marius Enache

————————————–

 

O idee, un risc, o investiție…

Londra_Marius Enache_Yo Phuzzle1

Ideea de a dezvolta o altfel de aplicație pentru distribuirea fotografiilor, care să aibă în plus un „ceva distractiv”, s-a născut în martie 2014, ne-a dezvăluit Marius Enache, unul dintre dezvoltatorii acesteia.

„M-am asociat cu o persoană originară din Cipru cu care m-am cunoscut la facultate, unde și el și eu studiam economia. Și în câteva săptămâni am înființat compania”, punctează Marius.

Niciunul dintre cei doi asociați nu aveau cunoștințele tehnice necesare pentru a materializa ideea de aplicație la care s-au gândit. În consecință, „ne-am adresat la mai mulți subcontractori și le-am cerut să dezvolte aplicația”, povestește românul. „Am ales compania care am crezut noi că ne oferă cea mai bună soluție ca raport calitate-preț. A fost ca o licitație”, adaugă Marius.

————————————–

„Eu sunt singurul român din echipă. Dar aș dori să fac ceva în România. Ne dorim să deschidem un punct de lucru în România pentru că acolo sunt în acest moment idei foarte, foarte bune.”

Marius Enache

————————————–

Încercarea celor doi asociați a presupus, însă, pe de o parte, un risc și pe de alta, o investiție, ca orice afacere… „Riscul este mare din cauză că noi nu suntem persoane tehnice. Ne ajută însă pregătirea în domeniul afacerilor. Ca idee, o aplicație destul de simplă se poate dezvolta în România cu câteva mii de euro, dar poate ajunge și la zeci de mii de euro; totul în funcție de complexitatea produsului. Este o investiție destul de mare… Mai ales pentru că este clar că nu toate aplicațiile dezvoltate vor ajunge să aibă succes. Este ca un bilet de loterie. Sunt companii care dezvoltă 20 de aplicații până să ajungă să lanseze una care să se bucure de mare succes. În plus, trebuie ținut cont că este nevoie și de persoane care lucrează full-time. Eu și partenerul meu lucrăm non-stop de aproape un an; adică două salarii… Și aceasta reprezintă, de asemenea, o investiție ascunsă, de care trebuie ținut cont…”, explică Marius Enache.

————————————–

„Cred că următoarea aplicație de mare succes va veni din estul Europei și aș fi încântat dacă aceasta ar veni din România. De aceea încercăm să creem o bază de lucru prin care să putem susține întreprinzători, fie ei români, ciprioți sau britanici. În așa fel încât, dacă cineva are o idee, dar nu are posibilitatea financiară să o dezvolte, să o putem face împreună.”

Marius Enache

————————————–

 

Yo Phuzzle, disponibil pe orice telefon mobil

Londra_Marius Enache&Philip_Yo Phuzzle

Marius Enache și asociatul său cipriot au lansat prima lor aplicație, Yo Phuzzle, la Web Summit Dublin, „un eveniment global al lumii «Tech»”, în 3 noiembrie 2014.

„Produsul nostru are doar patru luni și poate fi deja descărcat de pe iOS, sistemul de operare folosit de cei de la Apple pentru iPhone, ca și de pe serviciul Google Play. Am semnat și niște pre-contracte cu mai mulți operatori de telefonie mobilă care oferă servicii în acest domeniu. Ei vor oferi Yo Phuzzle gratis și direct pre-instalat pentru cei care cumpără un telefon. Este clar că nu toată lumea va folosi produsul nostru, așa cum mulți dintre noi nu folosesc multe dintre aplicațiile pre-setate în telefonul cumpărat. Totuși, noi estimăm că vom ajunge la aproximativ 2 milioane de download-uri ale YO Phuzzle în America de Sud, respectiv în Guatemala, Mexic, Brazilia, plus Kenya și Egipt în Africa”, apreciază Marius Enache.

————————————–

„Timpul mediu petrecut de o persoană pentru a se uita la o poză pe rețeaua de socializare Facebook este de o secundă și ceva, nu mai mult de două secunde. La noi pe aplicație, acest timp mediu este în jur de 52 de secunde.”

Marius Enache

————————————–

Dezvoltatorii Yo Phuzzle se află în discuții cu gigantul Cannon, compania specializată în aparatură foto. „Colaborăm cu ei pentru a găsi modalități de a ne face reclamă, având în vedere că ei vor să introducă metode noi de a se conecta cu utilizatorii produselor lor. Practic, produsul lor final este poza făcută cu un aparat marca Cannon. Iar nouă ne revine sarcina să creăm competiții prin care să îi atragem pe clienții lor”, mai spune tânărul antreprenor originar din România.

————————————–

„Avem mulți utilizatori în 40 de țări în care nu am ajuns niciodată. Avem mulți clienți în Alaska, de pildă.”

Marius Enache

————————————–

 

12 ani în România, 18 ani în Marea Britanie

Marius Enache a trăit mai mult în Marea Britanie decât în România, dar spune că se simte la fel de acasă în patria natală, ca și în țara care l-a adoptat.

„Tatăl meu era în UK din 1995, iar eu cu mama mea ne-am mutat aici în 1997. Aveam atunci 12 ani”, își amintește Marius. El spune că i s-a părut mai greu în Regatul Unit doar în primii ani, până s-a acomodat în sistemul de învățământ din această țară. A terminat școala și au urmat studiile universitare. „Apoi am intrat la facultate la University College London unde am studiat economie”, precizează acesta.

Marius Enache a lucrat aproape doi ani ca funcționar într-una dintre instituțiile Ministerului britanic de Finanțe, imediat după terminarea studiilor universitare. A fost atras mai mult de lumea businessului. S-a ocupat deja de mai multe afaceri, atât în România, cât și în Regatul Unit.

„Am avut primul meu business la 16 ani și mi-a plăcut. Și plăcându-mi, mă face să îmi doresc să devin mai bun”, susține Marius. „Partea socială mă atrage cel mai mult, ceea ce este un avantaj în business. Încerc să învăț și să observ cum oamenii devin utilizatori. Am citit cărți de specialitate în care se explică de ce grupuri mari de oameni sunt atrași de un anumit produs sau cum își schimbă aceștia comportamentul de consum. Toate acestea sunt științe sociale aplicate în lumea afacerilor. Iar eu m-am văzut mereu lucrând în acest mediu”, adaugă românul.

————————————–

„Am plecat de acolo la 12 ani, așa că pentru mine România nu are nimic negativ. Sunt foarte atașat de ea, iar părinții mei vorbesc încă pozitiv de România. Mergem cam de trei ori în țară în fiecare an. Mă sicmt foarte atras sufletește și o simt ca pe o extensie de-a mea.”

Marius Enache

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!