Un român din trei este supraponderal

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2014

Obezitatea în România a atins cote îngrijorătoare. Datele oficiale arată ca unul din trei români este supraponderal şi unul din patru este obez, potrivit unui studiu Eurostat, citat de Digi24. Numărul depăşeşte media europeană cu aproape 10 procente.

Psihologii spun că atunci când sunt stresaţi, românii dau iama prin frigidere în loc să facă mişcare. Explicaţia este ştiinţifică: există o zonă în creier care, atunci când suntem stresaţi, are nevoie de mai multă energie. Şi astfel apare senzaţia de foame.

„Se ajunge la obezitate, cel puţin în România această cifră este în creştere pentru că nu se mănâncă după un anumit program, nu se respectă orele de masă, oamenii muncesc foarte mult în România”, spune psihologul Ileana Iliescu.

În astfel de cazuri, medicii sunt aproape neputincioşi. Psihologii spun că singura soluţie este autocontrolul. Regulile autoimpuse trebuie să fie clare şi respectate cu stricteţe. „Un om stresat este echilibrat cu un sistem cu patru mese, o masă dimineaţa, hiperproteică, pe parcursul zilei o masă obişnuită, proteină plus fibre, după-amiază o gustare, care are rol să prevină tocmai acea foame de seară”, spune specialistul în nutriţie Cristian Mărgărit, citat de Digi24

El afirmă că mâncarea poate fi un refugiu pentru cei stresaţi, mai ales acea mâncare făcută în aşa fel încât să atragă, dar care nu este săţioasă.

În România, peste 3,5 milioane de oameni suferă de obezitate, iar dintre aceştia, doar 1% au cerut ajutorul specialiştilor în boli de nutriţie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!