Un roman din trei s-a pensionat timpuriu

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 ianuarie 2014

pensionariIn trimestrul II 2012, 3.835 mii de persoane in varsta de 50-69 ani care lucrau sau lucrasera pana dupa implinirea varstei de 50 de ani au facut obiectul anchetei „Tranzitia de la munca la pensionare”, scrie Capital.ro.

Dupa prelucrarea datelor colectate, Institutul National de Statistica a concluzionat ca mai mult de jumatate din aceste persoane (mai precis 51,7%) beneficiau de un tip sau altul de pensie. Varsta medie la data pensionarii, calculata pentru persoanele care au facut obiectul acestei cercetari statistice, a fost de numai 56,9 ani, mult sub cerinta legala din prezent de 64,5 ani pentru barbati si 59,5 ani pentru femei. Iesirea la pensie s-a facut, in medie, mai tarziu in cazul barbatilor (58 ani) decat al femeilor (56 ani), precum si al persoanelor din mediul rural (57,6 ani fata de 56,3 ani in cazul celor din mediul urban).

Una dintre explicatii pentru aceasta stare de fapt este ca mai mult de o cincime din pensionari (21,5%) au beneficiat de o forma de pensionare timpurie. In aceasta categorie se includ cei care s-au pensionat anticipat (inclusiv cu plata partiala) si persoanele care in prezent beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, dar au beneficiat anterior de pensie de invaliditate.

De altfel, ancheta statistica a stabilit ca peste 15% dintre pensionari nu au reusit sa indeplineasca conditiile legale de varsta si vechime. Acest fapt duce la diminuarea pensiei medii calculate si comunicate la nivel national. Practic, aceasta pensie medie nu tine cont de faptul ca nu toti cei luati in calcul au aceleasi drepturi cuvenite „dupa o viata de munca”.

Exista deja un pensionar la fiecare 16 locuitori in grupa de varsta 50-54 ani. Ponderea urca la unul din trei pentru grupa 55–59 ani si la patru din cinci locuitori la grupa de varsta 60–64 de ani, situata sub varsta legala deja stabilita pentru anul 2014 la barbati, de 65 de ani, la care urmeaza sa se alinieze pana in 2035 si femeile.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!