Un român din trei trăieşte de azi pe mâine

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 mai 2014

Unul din trei români nu-şi poate plăti facturile la timp, nu îşi permite să mănânce carne măcar o dată la două zile şi nu are maşină de spălat sau televizor, arată un studiu realizat de Blocul Naţional Sindical şi citat de Digi24 şi Mediafax. Asta pentru că în jur de 20% dintre tineri nici măcar nu încearcă să se angajeze. În plus, 30% din adulţii cu vârste între 50 şi 65 de ani sunt inactivi.

Aproape 30% dintre români trăiesc în sărăcie, iar aproape jumătate din populaţia ţării este la limita subzistenţei. „În timp ce Uniunea Europeană se află, astăzi, la un procent putem spune rezonabil, România are un procent aproape dublu de cetăţeni aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială. Creşte numărul persoanelor care sunt ocupate pe cont propriu, muncesc în gospodării şi îşi asigură supravieţuirea”, se arată în studiu.

În prezent, alte peste 40 de procente din populaţia României riscă să ajungă să trăiască în sărăcie, arată studiul BNS. Datele mai dezvăluie faptul că, în 2007, aproape jumătate dintre români trăiau de azi pe mâine, iar în ultimii ani, traiul lor nu s-a îmbunătăţit semnificativ. Totul în timp ce în ţările membre ale Uniunii Europene procentul este cu mult mai mic: doar 25% din europeni trăiesc la limita subzistenţei.

Lipsurile fac parte din viaţa de zi cu zi a multora dintre români. Principala cauză a acestui fenomen este scăderea drastică a numărului de angajaţi în ultimii 10 ani. Aproximativ 20% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani sunt inactivi. Adică nu figurează ca şomeri şi nu primesc nicio asistenţă pentru integrare în muncă. Mai grav decât atât este că 90% dintre ei nu îşi caută un loc de muncă şi nici nu ar fi dispuşi să înceapă lucrul, dacă li s-ar oferi această şansă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!