Un român mort în atentatul de la Nisa

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 22 iulie 2016

Franta_2016_atac camion_victime

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa, membru al familiei dată dispărută anterior. Mama și copilul acestuia, răniți în atentat, sunt în continuare internați în spital.

—————————————

„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa, membru al familiei dată dispărută anterior. Autoritățile franceze au confirmat decesul. Procedura de identificare a corpului neînsuflețit al victimei de cetățenie română, efectuată de către autoritățile franceze, s-a finalizat în urmă cu puțin timp, cu sprijinul autorităților române.”

Comunicat MAE

—————————————

Copilul și mama sa au fost identificați printre răniți, aflându-se internați în două spitale din Nisa, iar starea lor de sănătate evoluează pozitiv, potrivit Mediafax.

Reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia și consulul onorific la Nisa se află alături de familia cetățeanului român decedat, acordând în continuare sprijinul necesar. De asemenea, reprezentanții Ambasadei României la Paris mențin legătura cu celula de criză instituită de autoritățile franceze. „Ministerul Afacerilor Externe adresează sincere condoleanțe familiei îndoliate și va acorda întreaga asistență necesară în continuare”, se mai menționează în comunicat.

Marți, pe pagina de Facebook SOS Nisa, a apărut un alt apel privind posibila dispariție a unui alt român, Ștefan Valentin Barbu, în vârstă de 40 de ani. Pe de altă parte, MAE a precizat marți că, în urma demersurilor făcute de Ambasada de la Paris, a rezultat că alți doi cetățeni români, despre care s-a vehiculat că au dispărut după atentatul de la Nisa, nu se aflau în zona respectivă la momentul producerii atacului și nu figurează în evidența autorităților franceze.

 

„A fost un infern”

Un tânăr român de 24 de ani, Adrian Iliuță, a reușit să scape în urma atentatului terorist din Nisa. „A fost un infern. Nu s-a ținut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Iliuță.

Ieșise cu doi prieteni în oraș, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă, s-a declanșat infernul.

—————————————

Franta_2016_atac camion

„Am auzit un sunet foarte puternic, urmat de țipete. Am zis: s-a terminat, suntem împușcați. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion care rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 pași de mine și prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii și ne-am zis că e un act terorist. (…) Am simțit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeau persoane lovite și călcate de tir.”

Adrian Iliuță

—————————————

Imediat după atac, în stare de șoc, el și prietenii lui le-au făcut semne șoferilor care treceau prin zonă să-i ia în mașină. „Toată lumea refuza. E normal, nu poți avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.

Adrian a reușit să ajungă la mașină și apoi, în siguranță, acasă. Nu același lucru poate spune despre o familie pe care a văzut-o înainte cu câteva secunde de atac. „În fața mea, pe o bancă, era o familie de arabi, de la oameni în vârstă, la persoane de vârsta mea și două cărucioare. Nu sunt sigur că au scăpat”, a spus el. În august, Adrian are bilet de avion pentru România. Nu știe acum dacă se va mai întoarce în Franța după cele întâmplate.

Franta_2016_atac camion_victime1

Cel puțin 80 de persoane au murit, iar alte 150 au fost rănite, dintre care 42 grav, după ce un atacator a intrat cu un camion pe o stradă pietonală extrem de populată din Nisa.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!