Un sculptor din Cluj vine pe jos până la Londra ca să-şi facă dreptate

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente românești pe data 27 octombrie 2015

Londra_Erno Bartha si Ildikó Bács

Sculptorul Erno Bartha, din Cluj, a pornit pe jos în luna iulie într-un pelerinaj-protest din satul Vlaha, județul Cluj, către Londra, unde intenţionează să-şi recupereze creaţiile. Acesta va ajunge mâine în Londra și îi așteaptă pe toți iubitorii de artă care vor să-i fie alături în fața Institutului Cultural Român, la ora 3pm. În pelerinajul său, sculptorul din Cluj a fost însoţit de Ildikó Bács, o regizoare de film care a imortalizat momentele ineditei călătorii.

Sculptorul Erno Bartha, care realizează sculpturi de mari dimensiuni din fân, a câştigat în 2012 o competiţie organizată de ICR Londra cu ocazia Olimpiadei Culturale.

Londra_Erno Bartha_Zgarie nori_Pasarea

—————————————

„Vom merge pe jos, începând cu 18 iulie, o distanţă de 2.025 kilometri din «Arkhai Sculpture Park», care este în Vlaha, până la Londra, un drum de o sută de zile, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Vom traversa România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Anglia. Dorim ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea. Nu este neapărat un protest, ci un pelerinaj pentru a salva trei lucrări expuse în Londra în 2012 şi care nu sunt puse în valoare.”

Erno Bartha

—————————————

Proiectul „Nature in the City”, un ansamblu de trei sculpturi în fân – „Pasărea”, „Zgârie nori” şi „Spirala timpului” – inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, care au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Garden din Londra, a ajuns să fie abandonat de Institutul Cultural Român. „Spirala timpului” se află într-un parc falimentar care este închis publicului, iar celelalte două opere, expuse într-un alt parc londonez, nu conţin nici o menţiune privind autorul, potrivit tvr.ro, citat de activenews.ro.

Londra_Erno Bartha_Spirala Timpului

—————————————

„Sculpturile din proiectul «Nature in the City» au reprezentat reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Am încercat să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, care prevede că peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat. (…) Lucrarea era concepută special pentru Jocurile Olimpice de la Londra, astfel încât, oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale altor olimpiade, era ca o reîntoarcere în timp, o retrăire a unor momente emoţionante. «Spirala Timpului» este, azi, o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu, şi vreau să o eliberez. Celelalte două lucrări, «Zgârie nori» şi «Pasărea», le-am făcut suplimentar, din bugetul propriu. Acestea au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele lucrării şi numele artistului. Azi, lucrările sunt considerate ca fiind parte integrantă din Parcul Victoria, dar, din păcate, trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a făcut şi cum au ajuns să fie amplasate pe lac.”

Erno Bartha

—————————————

Potrivit acestuia, „Spirala Timpului” ar trebui să fie mutată în altă parte pentru a fi pusă în valoare, iar pe malul lacului Victoria ar trebui să se monteze acele tăbliţe cu numele său, pentru a se şti cine a realizat celelalte două lucrări şi cum se numesc:

—————————————

„Când vom ajunge la Londra vom încerca noi să amplasăm astfel de plăcuţe şi apoi vom face o vernisare simbolică a celor două lucrări de pe lacul Victoria.”

—————————————

Erno Bartha este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia. A înfiinţat, anul trecut, în satul Vlaha, judeţul Cluj, „Arkhai Sculpture Park”, singurul parc de sculpturi din fân din lume.

Pentru a vedea întreaga călătorie, accesați blogul personal al artistului: http://www.ernobartha.blogspot.hu.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!