Un sfert din mâncarea aruncată de britanici la gunoi e încă ambalată

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 4 iulie 2014

Aproape un sfert din mâncarea aruncată la gunoi de familiile din Marea Britanie este încă împachetată, arată un studiu al Waste Resource Action Programme. Acest obicei de a arunca mâncare neatinsă, în cea mai mare parte pentru că a trecut de data de expirare, reprezintă un cost de 2,4 miliarde de lire sterline pe an.

Cantitatea de hrană ambalată aruncată se ridică la 1 milion de tone din cele 4 milioane de tone de mâncare aruncată în total în fiecare an. Dacă adăugăm mâncarea și băutura parțial consumată și mâncarea gătită aruncată la gunoi, costul se ridică la 200 de lire sterline pe cap de locuitor.

Din mâncarea neatinsă aruncată aproape jumătate reprezintă salate și legume. Paradoxul e că sărăcia în creștere din lume face ca oamenii să renunțe în primul rând la mâncarea proaspătă și sănătoasă din cauza prețului.

Studiul mai arată că mâncarea aruncată înseamnă și costuri mai mari de gestionare a deșeurilor, precum și emisii de gaze cu efect de seră. Organizația recomandă măsuri simple pe care le poate lua fiecare pentru reducerea deșeurilor alimentare, precum verificarea frigiderului înainte de a merge la cumpărături, pentru a evita cumpărăturile în exces.

Studiul conține și un apel către retaileri care ar putea lua și ei măsuri pentru evitarea deșeurilor alimentare. Spre exemplu, o ambalare mai realistă a porțiilor de mâncare ar ajuta la reducerea cantității de hrană aruncată.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!