Undă verde pentru creşele săptămânale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2014

Iniţiativa de înfiinţare a creşelor cu program săptămânal, legea privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului şi ordonanţa pentru acordarea tichetelor de vacanţă au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit primei iniţiative, creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa şi funcţiona doar în situaţii „excepţionale”, în sistem public ori privat. Iniţiatorii au arătat că unii copii din astfel de unităţi nu sunt vizitaţi deloc de părinţi, fiind o formă de abandon mascat. Potrivit proiectului, aşa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru administraţie, creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor „de vârstă antepreşecolară”.

Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea copilului a fost iniţiat de 26 de parlamentari şi prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului, în vederea verificării stării de sănătate a acestuia. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului. Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat. Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte. Prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

Cea de-a treia lege promulgată prevede ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate. Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!