Unde e mai ieftin să cumperi decât să închiriezi o locuinţă?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 22 octombrie 2015

uk_case-in-linie-terasate

În Londra, vestea proastă e că ai toate şansele să plăteşti mai mult pe rata lunară la împrumutul de casă decât pe chirie. Chiar şi aşa, în 36% din oraşele Marii Britanii lucrurile stau tocmai invers, adică scoţi mai puţini bani din buzunar lunar dacă achiziţionezi locuinţa, în special în Scoţia şi în nordul Angliei.

Studiul a fost făcut de Zoopla, care a urmărit preţurile care se cer la locuinţe cu două dormitoare, atât la vânzare cât şi la închiriere. Ei au descoperit că, atunci când se achită un avans de 10% la un împrumut pe 25 de ani şi se plăteşte la bancă o dobândă fixă anuală de 4,5%, costul lunar în caz de achiziţie este mai mic în anumite cazuri decât plata chiriei.

În condiţiile date, Zoopla.co.uk a descoperit că în UK, în medie, un cumpărător plăteşte cu £58 mai mult pe aceeaşi locuinţă decât un chiriaş.

Glasgow iese cel mai bine pentru cumpărători, ajungând să plătească cu £149 mai puţin pe lună decât dacă ar fi chiriaşi, în timp ce la Londra ar plăti cu £1.084 mai mult pe lună ca şi proprietari datornici la bancă.

După Glasgow, cumpărătorii de locuinţe pot economisi lunar £110 în Dundee, £97 în Birmingham, £62 în Edinburgh, £56 în Coventry, £55 în Hull, £54 în Manchester, £31 în Sheffield, £30 în Bradford şi £29 în Rotherham.

La polul opus, Londra este fruntaşă, fiind urmată la oarece distanţă de Brighton, unde cumpărătorul plăteşte cu aproximativ £300 mai mult decât dacă ar închiria, în situaţii similare aflându-se, în ordine descrescătoare oraşele Cambridge, Reading, Aberdeen, Bristol, Norwich, York, Southampton, respectiv Bedford, unde luxul de a fi proprietar datornic la bancă te-ar costa aproximativ £100 comparativ cu a închiria aceeaşi locuinţă.

Bineînţeles, atunci când împrumutul se întinde pe o perioadă ceva mai lungă, în Londra practicându-se chiar şi împrumuturi pe 40 de ani, apar mai multe situaţii când rata la bancă este mai mică decât chiria lunară.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!