Unde mergem de ziua Romaniei?

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 28 noiembrie 2013

Poster_Londra_Andrada Maria Brisc si Florin Constantin Pascu_CD Colinde

Oriunde s-ar afla, romanul nu uita niciodata cine este si de unde a plecat. 1 decembrie este dovada vie ca romanilor le place sa fie impreuna, sa sarbatoreasca si sa se intoarca la obiceiurile traditionale. Si nu putine sunt evenimentele organizate in Londra cu ocazia zilei nationale a Romaniei.

 

Colinde, de 1 decembrie

Prin colinde romanesti. Asa este sarbatorita ziua nationala a Romaniei la Biserica Bunavestire, Saint Margaret`s Convent din estul Londrei. Andrada Maria Brisc si Florin Constantin Pașcu vor canta pentru toti romanii care vor trece pragul acestei biserici, duminica, 1 decembrie, incepand cu ora 12.00. Concertul de colinde va cuprinde si lansarea CD-ului „Sus, boieri, nu mai dormiti!”, semnat de cei doi tineri romani indragostiti de muzica. CD-ul contine 11 colinde traditionale romanesti si costa 10 lire. Cei care vor sa ii asculte pe tinerii romani pot achizitiona CD-ul in ziua lansarii.

Intrarea este libera, iar evenimentul are loc la Biserica Saint Margaret`s Convent, Bethell Avenue, E16 4JU, Canning Town.

—————————–

In anul 2009, Andrada Maria Brisc a fost acceptata la Masterat la „Royal Academic of Music” din Londra. In timpul studiilor dar și dupa studii a predat Pian și Canto, iar dupa terminarea cursurilor masterale la „Royal Academic of Music” a inceput demersuri pentru a deschide propria Școala de Muzica „Abby Music Dreams”. O școala unde poate veni oricine, indiferent de varsta sau nivelul de pregatire; unde se pot face pregatiri pentru examene de atestat de nivel in sistemul educational britanic; sau cursuri de Pian, Canto, Chitara, Tobe, Percutie Latino dar și materii teoretice.

————————–

 

Exact ca acasa, la Casa Romaneasca

O petrecere romaneasca in adevaratul sens al cuvantului are loc cu ocazia zilei de 1 decembrie la Casa Romaneasca. Gazdele ii asteapta pe toti cei care vor sa guste, sa asculte si sa vada o parte din Romania, la adresa 2 Sebastopol Road, N9 0QH, incepand cu ora 15.00.

„Poate veni oricine… insa trebuie sa faca rezervare inainte. Avem locuri pentru aproximativ 70-80 de persoane si meniu traditional romanesc: aperitiv, ciorba de burta, ciorba de vacuta, tochitura, sarmale, friptura, mamaliga si fasole cu ciolan. Pretul va fi de 12,5 lire pentru doua feluri de mancare”, spune Alina, de la Casa Romaneasca. Cei interesati pot suna pentru rezervare la numerele de telefon: 079.0991.6195 (Alina) sau 079.3150.6912 (Lili). Atmosfera de sarbatoare va fi intretinuta de DJ Raoul, care ii va binedispune pe cei prezenti cu muzica romaneasca.

Tot la Casa Romaneasca, incepand cu ora 16.00, va avea loc o prezentare de moda cu tinute inspirate din portul traditional romanesc. De asemenea, si coafurile inspirate din stilul romanesc vor avea un loc de cinste in cadrul evenimentului: „Prin acest show, vrem sa prezentam portul si traditiile romanesti, dar printr-o varianta moderna adaptata zilelor noastre. Ne dorim sa transformam ia intr-un obiect de valoare. Prezentarea de moda va include si coafuri romanesti (tot ceea ce inseamna impletituri)”, spune Monica. Tanara a absolvit Scoala populara de design vestimentar in Romania, iar cu ocazia zilei nationale va organiza la restaurantul Casa Romaneasca din Londra o prezentare de moda.

 

Recital de gala la ICR

Londra_Anita Hartig2

Cu ocazia zilei nationale a Romaniei, Institutul Cultural Roman va invita la recitalul de gala oferit de una dintre stelele Operei de Stat din Viena, soprana Anita Hartig, care va prezenta un program remarcabil, incluzand lucrari de George Enescu, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Alfredo Catalani, Giaccomo Puccini si Charles Gounod, printre altii. Anita Hartig va fi acompaniata de pianistul Mats Knutsson.

Concertul care va avea loc joi, 5 decembrie, la ora 19.00, este organizat in parteneriat cu Ambasada Romaniei in Marea Britanie si face parte din seria concertelor Enescu. Pentru mai multe informatii, accesati http://www.icr-london.co.uk/ro.

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. Ce care vor sa fie prezenti la eveniment sunt rugati sa confirme prezenta din timp, la numarul de telefon 0207 752 0134 sau e-mail office@icr-london.co.uk.

—————————

Anita Hartig a debutat la Opera Regala Covent Garden in primavara acestui an si a impresionat atat publicul, cat si critica de specialitate in rolul lui Mimi din „La Bohème” de Puccini. Cotidianul national The Telegraph o caracteriza pe soprana ca fiind „ultima dintr-un lung si ilustru sir de soprane lirice de origine romana, precum Zeani, Cotrubas, Vaduva sau Gheorghiu, care s-au bucurat de un succes deosebit” in toata lumea, de la Opera Nationala din Tara Galilor, la Opera Regala Covent Garden, Metropolitan Opera New York, Opera Nationala din Paris sau Opera de Stat din Viena.

Dupa absolvirea Academiei de Muzica „Gheorge Dima” din Cluj, Anita Hartig a continuat sa-si desavarseasca studiile de canto alaturi de marea Ileana Cotrubas. Din anul 2009, soprana este membra a Operei de Stat din Viena. Viitoarele angajamente ale artistei includ rolurile lui Mimi in „La Bohème” pentru Metropolitan Opera New York, Opera de Stat Bavareza si Opera Bastille (2014), al Micaelei in „Carmen” pentru Metropolitan Opera New York (2014), al Susannei din „Le nozze di Figaro” pentru Opera de Stat din Viena (2014), Opera Regala Covent Garden (2015) si Metropolitan Opera New York (2016).

—————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!