Ungaria către România: E o rușine pentru Europa că Ponta ne defăimează în mod constant

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2015
ministrul-ungar

Peter Szijjarto, ministrul de externe ungar

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat, luni, că „este o rușine pentru Europa” faptul că premierul român Victor Ponta „minte în mod constant și defăimează o țară vecină”, tensionând astfel și mai mult relațiile dintre cele două țări. Mai mult, după ce ministrul român de externe a criticat Ungaria în termeni duri, spunând că „ridicarea de garduri este un gest mai degrabă autist și inacceptabil”, omologul său maghiar i-a întors criticile, făcând referire și la problemele pe care premierul Victor Ponta le are în justiție.

Victor Ponta, „care face obiectul unei anchete penale”, „minte în mod constant și defăimează o țară vecină”, a afirmat Peter Szijjarto, citat de MTI. Declarația sa survine după ce premierul român a spus că își menține opinia referitoare la atitudinea Ungariei privind gestionarea crizei refugiaților, subliniind că este una „ne-europeană” și „o rușine pentru Europa”.

„Deocamdată, îmi mențin opiniile, care sunt similare cu ale premierului sârb, croat, austriac, ale Comisiei Europene, ale secretarului general ONU, și anume că atitudinea Ungariei în această criză a refugiaților este una ne-europeană și o rușine pentru Europa. Să faci garduri la granița între două țări europene, între Ungaria și România, este o chestiune ce nu are legătură cu spiritul european, motiv pentru care o să îmi apăr țara și Guvernul. Și faptul că autoritățile maghiare se bagă în jocurile politice interne din România, cred că toată lumea ar trebui să răspundă ca și mine cu indignare”, a spus Ponta luni, la Palatul Parlamentului.

Potrivit MTI, Peter Szijjarto a mai declarat că Ungaria respectă toată legislația europeană prin modul în care tratează criza migranților, dar se află într-o poziție dificilă din cauza „a două alte state membre ale UE care în mod deliberat și demonstrativ încalcă legile UE”. Grecia „este incapabilă să-și protejeze frontierele”, iar Croația „inundă Ungaria cu mii de migranți, fără a-i înregistra”, a declarat șeful diplomației de la Budapesta.

Mai mult, după ce, sâmbătă, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a criticat Ungaria în termeni duri spunând că „ridicarea de garduri este un gest mai degrabă autist și inacceptabil”, duminică, omologul său maghiar i-a întors criticile, făcând referire și la problemele pe care premierul Victor Ponta le are în justiție.

„Ne-am aștepta la mai multă modestie din partea unui ministru de externe al cărui premier este trimis în judecată. Suntem un stat care în peste 1.000 de ani a trebuit să se apere nu doar pe el, ci întreaga Europă, de multe ori. Asta este situația în prezent, indiferent dacă îi convine sau nu ministrului român de externe”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit US News, care citează AP.

Schimbul acid de declarații între București și Budapesta s-a intensificat în ultimele cinci zile, atunci când Ungaria a anunțat că intenționează să construiască un gard și la granița cu țara noastră, „pentru că traficanții de persoane care tranzitează Serbia își schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România”, după cum a explicat atunci șeful diplomației ungare.

În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că nu este un gest corect din punct de vedere politic, însă premierul Victor Ponta a avut o reacție mai dură.

„Pe unii oficiali maghiari ar trebui să-i ținem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa și să spună lucruri ciudate. Pot să fie, printre refugiați, și teroriști. Ungaria, prin faptul că ridică un gard și aruncă problema în România, Serbia, Austria, se scoate din Europa. Noi suntem mai europeni decât ei. Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă și trag sau ucid niște copii, niște femei?”, a spus Victor Ponta pe 15 septembrie la Antena 3.

Nici ministrul român de externe nu a avut o reacție mai blândă. „I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontieră externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte”, a fost declarația lui Bogdan Aurescu care a înfuriat Ungaria.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!