Ungaria nu renunță la zidul anti-imigranți

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 august 2015

zidul_ungariei

Militarii unguri au început să construiască, de luni, o nouă porțiune a gardului de la frontiera cu Serbia, prin care Budapesta vrea să oprească imigranții clandestini să pătrundă în țară. Noua porțiune se află în apropiere de punctele de trecere a frontierei Asotthalom din Ungaria și Backi Vinogradi din Serbia, relatează MTI.

Armata a început să pună stâlpi de oțel în pământ, într-o zonă în care terenul a fost nivelat săptămâna trecută. Noua porțiune de gard va fi ridicată cu o tehnologie similară „secțiunii eșantion” construită deja, după un standard NATO.

Pregătiri au început și pentru alte porțiuni de gard, în apropiere de punctele ungare de trecere a frontierei de la Tiszasziget și Roszke, au declarat primari din zonă pentru MTI. Altă porțiune este pregătită lângă Kelebia, tot un punct de trecere a frontierei aflat de partea ungară, potrivit unui corespondent local MTI.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a declarat anterior că suma de 6,5 miliarde de forinți (21,1 milioane de euro) alocată deja ridicării gardului și construirii unor centre temporare de primire a imigranților urmează să fie suplimentată cu 22,2 miliarde de forinți (71,8 milioane de euro).

Premierul Victor Orban anunța la sfârșitul lui iulie că termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de construire a gardului a fost devansat, din toamnă, la 31 august. El afirmă că Budapesta se așteaptă ca pătrunderea imigranților clandestini pe teritoriul Ungariei să scadă ulterior la o șesime sau o șeptime din numărul actual.

Pe de altă parte, opoziția socialistă a acuzat Guvernul că încearcă să împingă valul de imigranți spre vest prin construirea gardului de la frontiera cu Serbia. În loc să continue o „campanie de propagandă” împotriva imigranților, Executivul lui Orban ar trebui să se concentreze asupra găsirii unor modalități de a accesa mai multe fonduri europene pentru a face față problemei imigrației, a declarat Balazs Gora, un lider socialist local.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!