Ungaria şi-a vrut tinerii din UK înapoi acasă, dar nu i-a mers

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK pe data 20 iunie 2016

uk-unguri-care-pleaca-sau-nu-acasa

Ungaria a rulat şi ea un program prin care a încercat să-şi ademenească tinerii plecaţi la muncă în Marea Britanie să se întoarcă acasă, însă, după ce doar 105 de tineri maghiari s-au lăsat înduplecaţi de promisiunile guvernului de la Budapesta, programul a fost pus pe linie moartă, scrie The Telegraph.

De altfel, nu-i nimic nou. Şi alte state central sau est-europene au avut încercări similare, inclusiv România, iar rezultatele au fost la fel de slabe.

Potrivit The Telegraph, Ungaria estimează că în Marea Britanie se află 55.000 de maghiari care s-au stabilit aici pentru a munci. La fel ca celelalte ţări central şi est-europene, Ungaria se confruntă cu un exod masiv al tinerilor educaţi, talentaţi, cu porniri antreprenoriale, către orizonturi mai prospere. Astfel că s-au gândit să instituie un program prin care să-i convingă pe o parte dintre aceştia să se întoarcă acasă.

„Vino înapoi, tinere!”, s-a intitulat programul maghiar propus cetăţenilor Ungariei aflaţi la muncă în Marea Britanie. Oferta guvernului maghiar este următoarea: pregătire profesională gratuită, ajutor cu locuinţa şi cu un loc de muncă şi, în plus, suma de £226 pe lună, timp de un an, pentru cei care sunt de acord să se întoarcă în ţară.

Programul a fost anunţat cu tam-tam, însă răspunsul nu a fost nici pe departe conform aşteptărilor: din cei 381 de tineri care s-au arătat interesaţi de acest program, în final doar 105 l-au şi urmat, întorcându-se în Ungaria.

Astfel că marţea aceasta Mihaly Varga, ministrul economiei maghiar, a anunţat că programul va fi retras, însă, fără a fi descurajat de nereuşită, a anunţat intenţia lansării unui alt program similar, „Vino înapoi şi deschide-ţi o afacere, tinere!”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!