Uniforma școlară redevine obligatorie?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 ianuarie 2016

Elevii din învățământul preșcolar și preuniversitar de stat și privat ar putea fi obligați să poarte uniforme, potrivit unei inițiative legislative depuse de un grup de deputați PSD care spun că vor evitarea situațiilor „în care fetițele care poartă fuste scurte atrag privirile băieților”.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ.

Potrivit inițiativei, modelele uniformelor și semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administrație al unității de învățământ împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziționarea acestor uniforme, stipulează proiectul, potrivit Mediafax.

În expunerea de motive, inițiatorii argumentează că implementare acestei măsuri conduce la prevenirea și combaterea violenței în școli, la impunerea „unei anumite discipline, respect și bun gust”, la evitarea „discriminării dintre elevii săraci și cei care provin din familii înstărite”, la promovarea egalității de șanse și la „menținerea decenței, evitându-se situațiile în care fetițele care poartă fuste scurte atrag privirile băieților din clasă sau din școală”.

Un alt „beneficiu” invocat de parlamentari este „aspectul uniform al clasei prin faptul că elevii poartă același model și culoare indiferent de sex”. „În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanțele între cetățeni, respectiv elevi prin situația lor financiară. O parte din cetățeni, puțini la număr, având o stare materială bună și foarte bună, care le permite să le ofere condiții deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci și foarte săraci”, mai afirmă inițiatorii în expunerea de motive.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!