Unirea Basarabiei cu România, scandată în centrul Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 20 octombrie 2014

Londra_12.10.2014_Protest Basarabia

Câțiva români din Marea Britanie au manifestat duminică, 12 octombrie, între orele 12.00-14.00, în Piața Parlamentului (Parliament Square) din Londra în semn de solidaritate față de participanții la Marșul pentru Basarabia din București. Evenimentul a fost organizat simultan cu cel din capitala României, care a început la ora 14.00 în Șoseaua Kiseleff. Manifestația din centrul metropolei de pe Tamisa a fost inițiată și organizată de Nicolae-Daniel Popescu, fondator al Rețelei Profesioniștilor Români din Străinătate, cu sprijinul lui Robert Willy Toperter, jurnalist.

Români proveniți de pe ambele maluri ale Prutului au afișat în Parliament Square mesaje de solidaritate cu Moldova, au fluturat drapelul României și au scandat „Basarabia e România!”, „Basarabia, pământ românesc!” sau „Vrem reunire”.

„Mesajul transmis de la Londra a fost simplu și clar: Moldova și România trebuie să aibă un viitor european comun, în cadrul aceluiași stat. Marșul pentru Basarabia din București ne-a oferit prilejul extraordinar de a ne exprima public solidaritatea cu românii de peste Prut, dar și atașamentul față de patria mamă. Mai mult, declararea în public a aspirațiilor noastre unioniste nu este doar o datorie morală a generației noastre, ci și un drept câștigat cu mari sacrificii în 1989”, a declarat Nicolae-Daniel Popescu.

Marșul pentru Basarabia se desfășoară pentru a treia oară la București, anul acesta fiind, însă, pentru prima dată când românii de peste hotare au organizat evenimente simultane în mai multe orașe ale lumii.

Dorința unirii României cu Basarabia a fost exprimată în public, în același timp la Dublin, Paris, Bologna, Vienna (Virginia, SUA), Roma, Madrid, Londra, Veneția, Padova. Organizatorii manifestației din Irlanda au propus ca românii din diaspora aflați în întreaga lume să transmită coordonat un mesaj inedit despre unire. Astfel, românii care au manifestat duminică în mari orașe de pe mapamond au afișat, în același timp, un cuvânt diferit. Mesajul format în acest fel de românii de peste hotare a fost: „Basarabia este parte a României. Cerem ReUnire. 12.10.2014. Basarabia este România!” (Puteți viziona mesajul integral compus din fotografiile postate de manifestanți aici.)

————————————–

ReUnirea, o speranță comună

 

Londra_12.10.2014_Protest Basarabia1

 

„Am venit aici pentru că mi se pare o acţiune extraordinară de promovare a unui ideal naţional. Mi se pare o activitate reuşită. E drept că se putea să vină mai mulţi oameni şi astfel ar fi avut un impact mult mai mare, dar a fost destul de ok. Bănuiesc că dacă va fi bine promovată această acţiune, o să rezoneze cu celelalte capitale europene până când o să trimită un mesaj puternic. Eu consider că unirea este cel mai mare plan al României în ziua de astăzi, dar cred că este şi cel mai mare ideal al românilor încă din 1600. Ce trebuie făcut concret pentru a se realiza această reunire? Trebuie început prin trimiterea de semnale clare şi trebuie forţată un pic toată treaba aceasta. Pretextul întâlnit cel mai des faţă de acest lucru este faptul că dacă România se uneşte cu Moldova, va trebui ca noi să susţinem economic Moldova, iar noi nu avem puterea necesară să putem realiza acest lucru. Poate că aşa este şi nu avem această putere, dar unirea cu Moldova ar fi foarte importantă pentru că automat ar forţa România să facă un anumit progres economic, un anumit progres social şi, de ce nu, un anumit progres politic. A fost un sentiment foarte plăcut când am văzut români alături de basarabeni. Mă aşteptam să fie numai români, dar când am văzut că aproape jumătate au fost moldoveni, a fost un sentiment foarte frumos, pe care nu pot să îl descriu. Eu îi consider pe moldoveni români.”

Alexandru Trancotă, unul dintre românii care au participat la mitingul de susţine al Marşului pentru Basarabia

 

„Eram prin centru, ne plimbam şi am văzut tricolorul şi mesajul afişat. Am văzut Basarabia e România şi ne-am oprit să salutăm oamenii şi apoi ne-am alăturat fraţilor români. Îmi pare bine că se face aşa ceva şi că fraţii români sunt pro pentru a ne reuni aşa cum am fost demult. Sunt foarte bucuros pentru acest eveniment şi sper să se realizeze. Eu sper că unirea se va face curând, dar nu ştiu. Având în vedere conducerile care sunt, de exemplu la noi în ţară, nu cred că va fi ceva în timpul apropiat. Dar speranţa moare ultima. Ce ne împiedică? Pe noi ne presează Rusia. Cea mai mare problemă pentru Moldova este să scape de dominaţia rusească şi apoi totul se clarifică de la sine. Şi ar mai fi o problemă. Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Este foarte important pentru noi. Sperăm ca după alegerile din 30 noiembrie să meargă totul spre mai bine.”

Guţu Alexandru, basarabean

 

„Am venit aici ca să îi susţin pe cei de acasă în Marşul pentru Basarabia. Am venit ca să le arătăm celor de acasă că suntem alături de ei cu intenţiile noastre bune. Mi-a părut bine că au venit mulţi români, dar şi mulţi basarabeni. Sunt bucuroasă că au venit persoane inimoase care înţeleg adevărul istoric şi întâlnesc din ce în ce mai mulţi basarabeni care înţeleg că românii sunt fraţii lor, şi nu ruşii. Cred că acum, în prezent, ca unirea să fie realizabilă, trebuie organizate cât mai multe evenimente. Tineretul este foarte activ. Sper ca în următorii 15 ani să fim uniţi, pentru că acum e cam imatură situaţia. Ar trebuie să se mai calmeze şi crizele acestea din Est şi să ne ajute şi Uniunea Europeană. Eu cred că piedicile sunt în Basarabia. Sunt foarte multe persoane care provin din familii mixte şi care nu au identitate naţională. Ei se consideră moldoveni, pentru că nu sunt nici români, nici ruşi, şi cred că ar trebui să îi facem să înţeleagă că deşi nu s-ar simţi bine făcând parte din România, nu reprezintă majoritatea, pentru că majoritatea moldovenilor îşi doresc unirea.”

Isabelle Haille, basarabeancă

 

Londra_12.10.2014_Protest Basarabia2 

„Am venit să fac parte din acţiunea de astăzi. Am venit să îi susţin pe cei din Bucureşti, respectiv pe cei din Basarabia, care militează pentru reunirea Basarabiei cu ţara mamă. Am mai participat la astfel de evenimente, iar sentimentele care te încearcă sunt cele naţionale. Factorii externi sunt cei care ne împiedică să ne unim. De exemplu, cum este Rusia, care nu vrea consolidarea unui stat românesc mai puternic, mai mare, pentru că îşi pierde influenţa în acest spaţiu. Ce s-a întâmplat astăzi este un lucru pozitiv şi sper ca pe viitor să fie şi mai mulţi oameni.”

Marin Calmâc, basarabean

 

„Cu toate că au confirmat mai mulţi că vor fi prezenţi, cred că am fost suficienţi să transmitem un mesaj consistent în România şi în Basarabia. Am avut o susţinere foarte bună din partea comunităţii din Londra. Ca orice mare eveniment politic, cred că unirea trebuie să aibă fundament, să fie legitimată şi susţinută de către noi. Trebuie să popularizăm acest eveniment. Unirea nu va avea loc în câţiva ani de zile. Noi trebuie să fim consecvenţi şi să organizăm astfel de întâlniri în fiecare an. Nu m-am aşteptat să văd şi basarabeni. Am vorbit cu ei şi mi-au spus că au trecut pe acolo din pură întâmplare şi astfel ni s-au alăturat. A fost extraordinar, un sentiment pe care cu greu îl pot descrie în cuvinte.

Diaspora românească are un rol important în promovarea acestui eveniment, ca şi Diaspora moldovenească, dacă reuşeşte să se coaguleze în lunile sau în anii care urmează, va avea un rol fundamental în realizarea acestui deziderat.”

Nicolae Daniel Popescu, reprezentant RPRS

 

„Am mai ieşit şi la alte adunări şi mitinguri de susţinere şi în Bucureşti. Am venit direct de la muncă aici. Nu am vrut să ratez întâlnirea. Am muncit mai mult ca să termin mai repede şi să ajung la timp. Ca unirea să se înfăptuiască mai repede cred că ar trebui adunate 500.000 de semnături din partea românilor, duse în Parlament şi eventual, făcut un proiect de lege pe care Guvernul să îl adopte. Oamenii au venit astăzi în număr mare, ceea ce este bine.”

Prisăcaru Gheorghe Mirel, român

————————————–

 

Marș și la București

12.10.2014_Protest Bucuresti pro-BasarabiaCâteva mii de persoane au participat, duminică după-amiază, în Bucureşti, la un marş pentru unirea României cu Republica Moldova, la care s-au agitat steaguri tricolore şi s-a scandat „România Mare, vechile hotare” şi „Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, potrivit Mediafax.

Proclamaţia, care a fost citită la locul de destinaţie al marşului – Piaţa „Sfântul Anton” din Centrul Vechi, va fi trimisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, au precizat organizatorii. Tot organizatorii spun că vor cere şi factorilor decizionali din Republica Moldova „accelerarea proceselor de integrare” a acestui stat în România.

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Unirea Basarabiei cu România, scandată în centrul Londrei”

  1. Fenea Spune:

    Poate veti reusi voi, ca generatia mea a facut doar un pas, mic de tot. Cand am auzit voci despre Moldova stat independent, am inteles ca era o causa pierduta. Si am plecat pentru totdeauna din Moldovioara draga

Spune-ti si tu parerea!