Unirea, un vis periculos

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 mai 2015

Joi a început la Riga Summit-ul parteneriatului estic, important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. El intervine într-un moment delicat pentru Chișinău, unde majoritatea proeuropeană este fragilă, iar sistemul bancar trece printr-o criză serioasă, se arată într-o analiză ziare.com.

În aceste condiții, ce poate face România pentru R. Moldova?

Săptămâna trecută, de la Chișinău s-a auzit, în weekendul trecut, strigătul „unire!” în cadrul unei demonstrații la care au participat peste 25.000 de oameni. Dincolo de emoția pe care o generează acest subiect, autorul analizei amintește de chestiunea conflictului înghețat din Transnistria, de costurile uriașe ale eventualei integrări a Republicii Moldova în sistemul instituțional al României, dar mai ales, de neomogenitatea populației Republicii Moldova. 

„Există în Republica Moldova o consistentă minoritate rusofonă. Un milion de oameni, în principal ruși și ucraineni. Odată cu unirea ar veni și ei, că doar n-o să mizăm pe faptul că un sfert din populația acestei țări își va face bagajele și va pleca în Rusia sau Ucraina.

Vă aduceți aminte care a fost mereu principalul argument pentru care Moscova și-a permis intervenții în alte state, inclusiv în Ucraina? Apărarea drepturilor minorității rusești față de care, nu-i așa?, Rusia se simte responsabilă. O asemenea minoritate cred că i-ar oferi Rusiei pretextul perfect pentru a-și băga nasul în treburile României în cele mai diverse feluri, violente sau nu”, atenționează ziare.com.

 

Ruși în Parlamentul României

Aceeași analiză arată că o minoritate etnică își poate constitui o formațiune politică, asemeni minorității maghiare care are UDMR. Iar cu un milion de voturi în spate, o asemenea forță politică a minorității rusești și-ar asigura prezența parlamentară și de aici ar putea juca exact rolul pe care îl joacă UDMR în actuala politică românească. Ce interese ar servi un astfel de partid în politica românească? De unde ar putea fi ea dirijată și finanțată?, se întreabă autorul articolului care scrie că Vladimir Putin joacă deja această carte cu partidele extremiste în UE. „Putin este un model de lider rus, al cărui succes se bazează tocmai pe faptul că răspunde mentalităților și trăirilor profunde ale poporului rus, puțin înțelese în continuare de occidentali”, scrie ziare.com.

Concluzia? România trebuie să sprijine din toate puterile, cu tot ce putem ca țară UE, integrarea Republicii Moldova. Dar să nu uităm că…. drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!