Unitate de informații privind pasagerii zborurilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iulie 2015

aeroport Otopeni_sosiri_bagaje_1Datele de identificare ale pasagerilor care urmează să aterizeze pe teritoriul României vor fi preluate și evaluate de o unitate specială constituită în cadrul Poliției de Frontieră, pentru a preveni eventualele amenințări teroriste, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Guvernul a adoptat o ordonanță cu privire la utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor, pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism și a infracțiunilor care amenință securitatea națională.

Astfel, în cadrul Poliției de Frontieră a fost înființată Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României, scrie Mediafax.

„Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale în scopul contracarării acestora”, a anunțat MAI.

 

Banii, de la Comisia Europeană

Sursa citată a precizat că, în 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele care, prin interconectare, va putea oferi statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, cu scopul asigurării securității interne a Uniunii.

La nivel european există deja state care au adoptat legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.

Costul total al înființării acestei noi unități este de peste 151 milioane de euro, co-finanțarea din partea Comisiei Europene fiind de 88%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!