Universitățile cer un nou pact pentru educație

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 mai 2015

studentiCinci universităţi de top care fac parte din consorţiul „Universitaria” au semnat, la Timişoara, o rezoluţie prin care cer, printre altele, un nou pact pentru educaţie pentru perioada 2015-2020, dar şi finanţare pe criterii de performanţă. 

Potrivit unui comunicat transmis Mediafax, cele cinci universităţi de top din România care au semnat documentul sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara.

„După 25 de ani de schimbări permanente în învăţământul românesc, în care mai mult de 20 de miniştri ai educaţiei au abordat în mod diferit politica învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, Consorţiul Universitaria consideră că este necesară o perspectivă coerentă asupra dezvoltării acestui domeniu esenţial pentru progresul societăţii”, se arată în textul rezoluției.

Universităţile membre ale Consorţiului pregătesc peste 125.000 de studenţi, reprezentând 28% din totalul studenţilor înmatriculaţi în învăţământ superior public.

 

Se pregătește o nouă lege

Pe de altă parte, Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în prezent se lucrează la un alt proiect al Legii Educaţiei, care ar putea fi gata până la sfârşitul anului.

„Din moment ce se lucrează la un nou proiect de lege a educaţiei, nu cred că mai are sens să aducem modificări în actuala Lege a educaţiei”, a spus Sorin Cîmpeanu într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), informează Mediafax.

Întrebat care sunt modificările esenţiale pe care le va aduce Legea Educaţiei şi de ce nu se apelează la o ordonanţă de urgenţă după modelul din decembrie 2014, când prin OUG au fost modificate 97 de puncte, ministrul a spus că este nevoie de o nouă lege pentru a asigura coerenţă.

Totodată, noua lege va fi, în opinia ministrului, rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia vor trebui să se pronunţe şi studenţii, şi profesorii, şi angajatorii, şi sindicatele din învăţământ.

„Am văzut cu toţii ceea ce a generat promovarea unei legi a educaţiei prin asumarea răspunderii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. S-a stabilit, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire comună cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul superior şi din preuniversitar, necesitatea unei noi legi a educaţiei”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!