UNPR preia Ministerul Justiției. Cazanciuc pleacă din PSD

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 iunie 2015

UNPR preia Ministerul Justiției, iar ministrul Robert Cazanciuc va trece de la PSD la UNPR, au declarat surse citate de televiziunile de știri. Informația vine în contextul în care ședința de guvern de miercuri a fost amânată pentru două ore, iar unii lideri județeni ai PSD și-au exprimat nemulțumirea cu privire la activitatea desfășurată de Robert Cazanciuc în ultima perioadă, când premierul Victor Ponta, liderul social-democraților, a fost pus sub urmărire penală de procurori. Marți seară, premierul însuși și-a exprimat o serie de nemulțumiri cu privire la activitatea lui Cazanciuc.

Ministrul justiției a declarat, miercuri, la ieșirea de la ședința CSM, că premierul nu i-a solicitat demisia și nici el nu se gândește să facă acest gest, fiind mulțumit de activitatea desfășurată în ultimii doi ani.

„Oficial, nu mi s-a cerut demisia din partea premierului. Se poate face o evaluare. Dacă mandatul meu inițial a corespuns mandatului preluat acum doi ani de zile, dacă am făcut ce trebuia ca ministru al justiției”, a declarat Cazanciuc care a ținut să precizeze că, după părerea sa, și-a îndeplinit mandatul până acum, iar în cazul în care va trebui să plece, va face acest lucru.

„Consider că mi-am îndeplinit mandatul până acum, dar este o evaluare subiectivă. Dacă lucrurile vor fi evaluate altfel, sunt dispus să mă retrag, nimeni nu este de neînlocuit. Nu am avut până acum o discuție cu premierul pe această temă, o să am această discuție azi sau mâine. Am avut o discuție de principiu”, a subliniat ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

Ministrul a mai spus că niciun coleg din PSD nu i-a făcut până acum, „cel puțin în ultimul timp, vreun reproș pe anumite chestiuni concrete”. Cazanciuc a mai afirmat că a avut „un raport de țară mai bun decât până acum”, a contribuit „la creșterea încrederii în Justiție” și a făcut ce permite legea.

Robert Cazanciuc s-a înscris în PSD în februarie 2014, la filiala Prahova, invitat fiind de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, cercetat pentru fapte de corupție, alături de fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma. Procurorul Robert Cazanciuc a fost propus de premierul Victor Ponta ca ministru al justiției în aprilie 2013. El a fost mai întâi purtătorul de cuvânt al Parchetului General, iar în perioada 2001-2004 a făcut parte din conducerea Corpului de Control al premierului de atunci Adrian Năstase. Ulterior, a mai ocupat funcția de secretar general al MAE.

Cazanciuc a fost coleg de promoție la Facultatea de Drept cu Victor Ponta și apoi coleg în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ. El este căsătorit cu o verișoară a premierului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!