Unul din cinci bătrâni are nevoie de îngrijire la domiciliu

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2015

Peste 20% din populația de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază de astfel de servicii, extrem de rare în rural și orașele mici, potrivit unor ONG, care au organizat recent Conferința Națională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici nu sunt disponibile în număr suficient pentru cei care au nevoie de ele și sunt extrem de rare în zonele rurale și orașele mici, spun ONG-urile, potrivit Mediafax.

Ele atrag atenția că prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea 100.000 de locuri  de muncă.

Însă sectorul serviciilor de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor este în continuare subdezvoltat și subfinanțat, au arătat cei 58 de membri ai Rețelei SenioriNet, precum și ONG-urile implicate în lucrul cu persoanele vârstnice, la Conferința Națională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

 

Personal insuficient

Pe lângă faptul că serviciile nu sunt ușor accesibile, informația despre ele lipsește, personalul calificat este insuficient și deci, accesul concret la servicii este limitat, mai spune societatea civilă.

„Deși legislația prevede gratuitate pentru un număr precis de zile de îngrijire, în realitate, decontarea integrală a acestor zile este dependentă de bugetul limitat al caselor de asigurări. Costul real al serviciilor de îngrijire la domiciliu, mai ales al celor pe termen lung, este extrem de ridicat pentru veniturile unei familii. Acest cost pune o presiune foarte mare pe întreaga familie a persoanei vârstnice (dependențe) și conduce deseori la costuri secundare suplimentare: renunțarea la slujbă de către unul din membrii familiei, împrumuturi sau credite pentru acoperirea costurilor de îngrijire, alegerea internării într-o instituție pentru persoane vârstnice etc.”, arată ONG-urile.

Astfel, serviciile care nu beneficiază de coplată din partea beneficiarilor riscă să devină rapid nesustenabile.

„Subfinanțarea cronică a serviciilor sociale, finanțarea dificilă a serviciilor integrate conduce la o lipsă acută de predictibilitate în ceea ce privește capacitatea furnizorilor (în special a celor privați de tip non-profit) de a furniza aceste servicii la parametri corecți de calitate. În procent de 70%, finanțarea serviciilor oferite de furnizorii non-profit se bazează pe donații din străinătate și granturi, în condițiile în care organizațiile sunt furnizori tradiționali (experimentați) de servicii la domiciliu”, se mai arată în comunicatul ONG-urilor.

Acestea mai arată că toate statele europene își construiesc strategii și modalități de susținere a sectorului de servicii pentru vârstnici, în contextul îmbătrânirii demografice, precum și al presiunilor crescânde asupra sistemelor de pensii și asigurări sociale, datorate scăderii populației apte de muncă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!