Unul din trei locuri de muncă nu va mai exista în UK

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 14 noiembrie 2014

robots at work

Joburi pe cale de dispariţie! Roboții vor lua locul oamenilor! Cele mai recente descoperiri realizate în domenii precum robotică şi computere vor distruge o treime din slujbele britanicilor. Astfel, în două decenii, peste 10 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie vor ajunge pe mâna roboților, scriu jurnaliştii de la The Independent.

 

Cine ar trebui să se îngrijoreze

Peste 10 milioane de britanici riscă să rămână șomeri în următorii 20 de ani. Locurile acestora de muncă vor fi puse în pericol de progresele tehnologice. Cel puțin așa arată un studiu al cercetărilor referitoare la impactul tehnologiei asupra pieţei muncii, realizat de compania de consultanţă Deloitte şi Universitatea Oxford, relatează CNBC.

Evoluția tehnologiei, automatizarea şi robotizarea vor provoca schimbări majore pe piaţa muncii în viitor, astfel încât 35% dintre locurile de muncă existente riscă să fie înlocuite, se arată în raport.

————————————–

Locurile de muncă cu activităţi repetitive, posturile de funcţionari şi din serviciile de suport vor fi înlocuite cu posturi care vor necesita cunoştinţe în domeniul digital, management şi de creaţie. Aceste tendinţe există deja.”

Studiu al Deloitte şi Universitatea Oxford

————————————–

Mai precis, în vizorul dispariţiei sunt locurile de muncă prost plătite. Experţii spun că joburile cu cel mai ridicat risc de dispariție sunt identificate în „suport administrativ, vânzări şi servicii, transporturi, construcţii şi extracţii, dar şi în producţie”.

Potrivit specialiştilor în domeniu, multe din aceste profesii au fost deja puternic afectate de sistemele automatizate. Începând cu anul 2001, în Londra, 65% dintre bibliotecari şi aproape jumătate dintre asistenţii personali şi secretare şi-au pierdut slujbele. La polul celălalt, cele mai puţin vulnerabile activităţi sunt din domeniul managementului specializat, serviciilor financiare, IT, inginerie şi ştiinţă, educaţie, servicii juridice, servicii pentru comunitate, arte şi media şi sectorul sănătăţii. Institutul Naţional de Statistică, arată că pe piaţa muncii din Marea Britanie sunt active 30,8 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că unul din trei angajaţi va fi afectat de schimbările tehnologice.

 

Și totuși, londonezii par salvați

Acest studiu se adaugă unui alt raport realizat anul trecut de doi cercetători de la Universitatea Oxford, Michael Osborne şi Carl Benedikt Frey, referitor la impactul automatizării asupra pieţei americane a muncii. Conform acelui studiu, locurile de muncă a 47% dintre angajaţii din SUA sunt puse în pericol de automatizare.

În Marea Britanie, activităţile plătite cu sub 30.000 de lire sterline pe an sunt de cinci ori mai expuse să fie înlocuite, comparativ cu locuri de muncă plătite cu peste 100.000 de lire pe an. În Londra, activităţile remunerate cu sub 30.000 de lire pe an sunt de opt ori mai expuse riscului de a fi înlocuite.

Un alt studiu separat realizat de Deloitte, în rândul a 100 de companii din Londra, arată că acestea încep deja să reacţioneze la posibilele schimbări, progresele tehnologice necesitând noi competenţe şi o schimbare majoră a tipurilor de locuri de muncă. Experții sunt de părere că marile companii londoneze au nevoie tot mai mult de know-how digital, management şi creativitate şi mai puţin de activităţi de procesare, suport, administraţie şi limbi străine.

Profesorul Carl Benedikt Frey este de părere că londonezii vor fi cel mai puțin afectați de acest aspect, întrucât aici este un adevărat „incubator de idei şi produse noi”, iar Londra „poate fi în prima linie în dezvoltarea noii generaţii de tehnologii digitale”. Altfel spus, cineva trebuie să construiască roboţii ce vor înlocui atâţia oameni.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!