UPDATE. DOSAR COLECTIV. 12 răniți și-au pierdut viața în acest weekend. Numărul morților a ajuns la 44

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 noiembrie 2015

Bucuresti_raniti incendiu colectiv

Se duce o luptă acerbă pentru salvarea răniților din Colectiv. Însă, din păcate, în cursul acestui weekend 12 dintre ei și-au pierdut viața: 10 în țară și 2 în Olanda. Bilanțul victimelor care s-au stins după incendiul din Colectiv crește într-un ritm înfricoșător. Sunt oficial 44 de morți. Medicii de la spitalele de Arși, Floreasca și Bagdasar-Arseni au pierdut în cursul dimineții de azi încă 3 tineri.

Victimele de la Floreasca sunt un student turc și Alexandra Rădulescu, o tânără de 26 de ani care lucra în clubul morții. O a treia victimă s-a înregistrat la Spitalul de Arși, un bărbat în vârstă de 27 de ani. Bilanțul a ajuns astfel la 44 de morți, dintre care 12 în acest week-end.

Cetățeanul turc a fost operat acum câteva zile, cu ajutorul medicilor turci. Celălalt caz este o tânără aflată pe lista pacienților critici. Un alt pacient de pe această listă a făcut un stop cardiac și a trebuit resuscitat, a precizat profesorul Ioan Lascăr. Acesta a spus că starea celorlalți răniți este stabilă deocamdată, toți fiind operați.

—————————————

„Cei doi pacienţi care au decedat în această dimineaţă erau incluşi în lista de pacienţi critici încă de la momentul internării. Aveau arsuri de gravitate medie sau chiar mare, dar, repet, arsurile respiratorii sunt cele care dau măsura gravităţii evoluţiei acestor cazuri şi îşi pun amprenta pe raza de decese.”

„Caracteristica acestor cazuri este înaltul grad de imprevizibilitate a evoluției. Nu știm cât de profund e afectat plămânul de substanțele toxice. E greu de stabilit un prognostic de la o oră la alta.”

„Săptămâna aceasta, a doua în evoluţia arsurilor grave, e marcată de apariţia complicaţiilor majore. Având în vedere particularităţile producerii accidentului şi severitatea evoluţiei cazurilor, este aşteptat un număr important de decese.”

„Resursa umană a medicilor români este epuizată.”

Ioan Lascăr, șeful secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca

—————————————

Doctorul Lascăr preciza sâmbătă că datele statistice prezentate în literatura de specialitate arată că, în cazul asocierii arsurilor de căi tegumentare și căi aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.

 

Două aeronave, puse la dispoziția spitalelor

În spitalele noastre mai sunt în prezent 94 de răniți. 21 dintre aceștia în stare gravă, restul în stare stabilă. Două aeronave de tip Spartan ale armatei au fost pregătite dimineață să zboare către Marea Britanie și Ungaria.

Prima cursă a fost însă amânată pentru că o aeronava NATO mult mai performantă va sosi în țară să preia pacienții. Astfel, transportul va dura doar 3 ore. Medicii anunță că 10 oameni ar putea fi duși în Anglia, Finlanda și Norvegia.

 

Situația victimelor internate în spital

La Spitalul Militar sunt internaţi în acest moment 9 răniţi, dintre care 2 la secţia de Terapie Intensivă, iar 7 la secţia de Chirurgie plastică, a precizat dr. Florentina Ioniţă.

În cursul zilei, cei doi pacienţi de la Terapie Intensivă ar putea fi, de asemenea, transferaţi la secţia de Chirurgie plastică.

—————————————

„Cei 2 pacienţi de la Terapie Intensivă sunt evaluaţi şi considerăm că starea lor generlă e stationară şi pot fi transferaţi. Mai mult de jumătate din pacienţi au stare gravă, dar nu să le pună viaţa în pericol.”

Dr. Florentina Ioniţă

—————————————

La spitalul Bagdasar-Arseni mai sunt internate 15 victime ale incendiului din clubul Colectiv: 10 răniţi – la secţia de Terapie Intensivă, dintre care 4 în stare critică, 4 în stare foarte gravă şi 2 în stare gravă, iar alţi 5 pacienţi – în secţia de Chirurgie plastică.

—————————————

„Pacienţii care necesită intervenţie chirugicală sunt operaţi, se face tot ce e posibil pentru ca cei care sunt sub îngrijirea noastră să primească tot ce e mai bun. Pacienţii care sunt pe etaj, în secţia de Chirurgie plastică, au evoluţie bună şi sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să meargă spre casă. (…) Majoritatea pacienţilor sunt stabilizaţi, urmează procedurile chirurgicale necesare etapei următoare şi putem să fim optimişti în ceea ce priveşte evoluţia lor.”

Andrei Mircea Carantino, șeful Secției Chirurgie Plastică

—————————————

Potrivit reprezentanţilor spitalului, în cursul zilei de duminică vor fi transferaţi doi pacienţi de la Terapie Intensivă, iar „activitatea îşi continuă cursul normal”:

—————————————

„Medicii au început să panseze la 7 dimineaţa, iar în paralel se desfăşoară şi activitatea normală a spitalului. Din punct de vedere administrativ şi al organizării, s-au perfectat actele necesare pentru transferul în străinătate, s-au asigurat mijloacele terapeutice şi accesul la 4 săli de operaţie. Lucrăm cu suficient personal, dar asta datorită activităţii în mare parte voluntare a angajaţilor noştri. Beneficiem şi de ajutorul unor colegi din ţară. Este asigurată întreaga logistică terapeutică.”

—————————————

 

 

Sâmbătă, 7 octombrie: 9 victime decedate

 

UPDATE. Ora 21:00 Bilanţul morţilor în tragedia din Colectiv a ajuns la 41, după ce Mavi Serian, o tânără de 25 de ani care era internată la spitalul Bagdasar-Arseni, a decedat în această seară.

UPDATE. Ora 20:45 Încă o victimă a incendiului din clubul Colectiv a murit. Este vorba despre Elena Toader, o femeie de 30 de ani care se afla internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Astfel, bilanţul a ajuns la 40 de persoane decedate.

UPDATE. Ora 15.15: A fost anunţat decesul unui tânăr de 30 de ani, de profesie fotograf care s-a stins din viaţă la spitalul de Arşi, după ce fusese transferat de la Spitalul Pantelimon din Capitală.

Mai mulţi medici din străinătate se află în Capitală.

Repatrierea persoanelor decedate în Olanda ar putea fi făcută chiar astăzi.

Reprezentanți ai Ministerului de Externe au afirmat că toate misiunile diplomatice din statele în care au fost transferate persoane rănite în incendiul din Colectiv oferă asistenţă rudelor acestora. Este vorba despre Israel (trei victime transferate), Olanda (opt victime transferate, dintre care două au murit), Belgia (opt victime) şi Austria (două victime).

Primii doi răniți din clubul Colectiv, internați în stare critică la Spitalul de Arși, au pierdut lupta pentru viața în primele ore ale dimineții, la orele 03.50 și la 07.00. Informația a fost confirmată chiar de secretarul de stat Raed Arafat. Cei doi care au murit sunt Daniel Ciobanu (39 ani), bărbatul pentru care Gigi Becali a donat 70.000 de euro ca să fie transferat la o clinică din Tel Aviv şi Ionuţ Popescu (32 ani), din Focșani, care a murit pe masa de operaţie, când medicii încercau să îi pună o grefă de piele. Acesta avea arsuri pe 75% din suprafaţa corpului.

—————————————

„Din păcate, acest lucru este de așteptat. Noi am anunțat că pacienții arși pot să se deterioreze foarte rapid. Chiar dacă sunt aparent stabili, pot să intre în stop cardiac, iar resuscitarea să fie foarte grea. Acesta a fost cazul, cel mai probabil, și la Spitalul de Arși, în această dimineață. Sunt mai mulți pacienți în această situație, în stare gravă. Este foarte devreme să spunem și nimeni nu vrea să dea speranțe false. Din păcate, numărul va mai crește, acesta este punctul meu de vedere și al colegilor mei. S-au selectat pacienţi dintre cei grav răniţi, care să fie transferaţi. Sper să reuşim să îi ducem şi să nu apară complicaţii în plus.”

Raed Arafat

—————————————

În cadrul conferinței de presă de la Spitalul de Arși, purtătorul de cuvânt Adrian Stanculea a precizat că decesele de aici au avut loc din cauza arsurilor, pe suprafete de 50% și, respectiv, 70% din suprafața corpului. Niciunul nu a murit pe masa de operație, cum s-a afirmat inițial.

Mai sunt încă 8 pacienți în stare critică la Spitalul de Arși iar medicii sunt rezervați privind șansele lor de supraviețuire. Un pacient a fost transportat în Belgia azi-noapte, un altul dintre cei critici va fi operat azi în România.

Un al treilea rănit și-a pierdut viața la Spitalul Universitar. Este vorba despre Ionuț Maior, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, care ar fi murit din cauza substanțelor inhalate. Și soția sa este internată în spital în urma incendiului din Colectiv.

La ora 12.00, ora României, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a confirmat un al patrulea deces în țară, Adrian Popa, la Spitalul Floreasca. De asemenea, încă doi răniți au încetat din viață în cursul transportului spre spitalul din Rotterdam, la aterizarea avionului. În clipa de față sunt 107 spitalizați, dintre care 48 în stare gravă și critică.

Cîmpeanu a precizat că vor fi decontate cheltuieli de transport, cazare și masă pentru un aparținător/pacient în cazul răniților trimiși la spitale din străinătate, indiferent dacă acestea sunt în UE sau în state non-UE. „Urmează o săptămână de foc”, a spus premierul interimar.

—————————————

„Astăzi dimineaţă au decolat cele două avioane, unul către Rotterdam şi unul către Bruxelles. La bordul avionului către Rotterdam au fost cinci pacienţi intubaţi şi alţi trei neintubaţi. Avionul de la Rotterdam a ajuns primul. La sosire, toţi pacienţii erau în regulă, ulterior am primit mesaje că doi dintre ei au intrat în stop cardiac. Unul în ambulanţă, altul la spital. S-a încercat resuscitarea acestora, dar nu s-a mai putut face nimic. Ambii pacienţi aveau leziuni grave, interne şi externe. Aşa cum, de exemplu, în ţară am avut patru decese azi dimineaţă, aceşti doi pacienţi au intrat în stop-cardiac la un timp de la transport. Pacienţii au fost însoţiţi de medici cu experienţă mare în transport aerian şi chiar am avut şi un coleg anestezist care i-a însoţit. Au avut îngrijire la cel mai înalt nivel, dar, din păcate, asta a fost. Din punct de vedere al zborului, cele două avioane erau presurizate, în condiţii foarte în regulă, presiunea era apropiată de cea de la sol. Pacienţii de la Bruxelles sunt în regulă toţi. Astăzi pregătim avioanele SMURD şi urmează să plece în Austria.”

Raed Arafat

—————————————

Pacienții de la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabilizați, în stare buna, a anunțat profesorul dr. Dan Enescu. Un adolescent a fost transferat în Belgia, deoarece azi a fost prima zi când a fost echilibrat.

 

16 răniţi au fost transportaţi în Belgia şi Olanda

Opt răniţi în incendiul de la clubul Colectiv au fost transferaţi azi-noapte, cu o aeronavă militară, în spitale din Olanda. Alţi opt vor fi trataţi la Spitalul Militar de la Bruxelles. Iar numărul celor transferaţi în străinătate ar putea creşte. Dacă până acum autorităţile s-au lăudat că au tot ce le trebuie pentru a îngriji pacienţii, pe zi ce trece devine tot mai clar că sistemul medical românesc este depăşit de această situaţie.

Misiunile de transfer vor continua şi în zilele următoare în spitale din Austria şi Germania, a anunţat Raed Arafat.

Un alt pacient, de această dată de la Spitalul Bagdasar Arseni, va ajunge pe mâinile medicilor din Israel.

În Bucureşti nu sunt suficiente astfel de paturi pentru arşii de la Colectiv.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!