Urinarea nocturnă frecventă

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 18 septembrie 2014

Nicturia sau urinarea nocturnă este nevoia unei persoane de a se trezi din somn şi a urina în timpul nopţii. Ea nu trebuie confundată cu enurezisul, în care se produc pierderi de uri­nă fără ca persoana în cauză să se tre­zească.

În mod normal, pe timpul nopţii, creşte concentraţia şi scade cantitatea de urină. Acest fenomen este sub controlul unui hormon nu­mit antidiuretic, a cărui secreţie se diminuează cu vârsta, aşa că, după 65 de ani, nicturia este un fenomen mai răspândit. În mod obişnuit însă, trebuie să putem dormi noaptea şase-opt ore fără a fi nevoie de a ne trezi în acest scop. O trezire spre dimineaţă este considerată normală, dar două sau mai multe sunt deja patologice.

 

Cauze

Creşterea aportului de lichide seara, abuzul de cafea, ceai şi băuturi cu cofeină, alcool sunt cele care favorizează eliminarea urinei pe timpul nopţii. Poate apărea, de asemenea, în timpul sarcinii sau la menopauză. Nicturia este, însă, un semn precoce de insuficienţă cardiacă. Aceasta se ca­rac­terizează prin retenţie de lichide şi edeme. În timpul nopţii însă, când bolnavul stă întins, lichidele sunt reabsorbite în sânge şi eliminate prin urinare. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în cazul cirozei cu ascită (lichid abdominal). În bolile renale cronice, nicturia este, de asemenea, un semn evolutiv.

Diabetul zaharat dezechilibrat, prost controlat, se manifestă prin nevoia de a urina de mai multe ori pe noapte. Bolile tractului urinar (vezica urinară, ureter, uretră) se manifestă astfel, fie că este vorba despre infecţii recurente, inflamaţii, tumori. La bărbaţi, o cauză frecventă este reprezentată de tumorile (benigne sau maligne) ale prostatei. La femei, prolapsul organelor pelvine din cauza slăbirii ţesuturilor musculare sau fibroase de susţinere este o cauză des întâlnită. Apneea de somn, o afecţiune caracterizată prin pauze respiratorii repetate în timpul somnului, se asociază cu nicturia.

Acelaşi efect îl au stările de hipercalcemie, ca şi unele medicamente: diuretice (care trebuie luate, de aceea, în prima parte a zilei), glicozide cardiotonice, betablocante, litiu, unele tetracicline, anticonvulsivante sau anticide etc.

 

Tratament

Trebuie să beţi în continuare cantitatea zilnică normală de lichide, dar încercaţi să supravegheaţi şi să reduceţi aportul seara (mai ales cu două ore înainte de culcare), în special cafea, alcool şi băuturi carbogazoase.

Luaţi diureticele cu cel puţin şase ore înainte de a dormi. Dacă simptomul este, însă, persistent, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie sau cu medicul curant.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!