Ușor cu diplomele, greu cu angajarea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 iulie 2016

Doar puțin peste 19% din populația ocupată a țării – formată din totalul celor 8,2 milioane de persoane care au venituri din muncă – are studii superioare. România înregistrează astfel cea mai scăzută pondere a licențiaților din câmpul muncii în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Lipsa unor programe care să conducă la crearea de locuri de muncă în mediul rural în sectorul serviciilor – care să ofere implicit o creștere a numărului de salariați cu studii superioare – este unul dintre factorii care au contribuit la aceste statistici, spun specialiștii, potrivit Mediafax.

„România are încă o pondere ridicată a populației în mediul rural prin comparație cu alte țări, iar pentru noi ruralul are o mare problemă din cauza lipsei de infrastructură. Dacă ai studii superioare și trăiești la țară, nu prea ai ce face efectiv cu acele studii, pentru că nu s-a dezvoltat o economie sănătoasă în care să existe servicii”, a explicat Ștefan Pălărie, președintele organizației Școala de Valori, care desfășoară proiecte educaționale pentru tineri.

Dacă în România doar 19% din populația ocupată are studii superioare, în statele din Uniunea Europeană ponderea medie este de circa 33%. Cele mai mari ponderi ale licențiaților de pe piața forței de muncă sunt înregistrate în Luxemburg (unde aproape 50% din populația ocupată are facultate), Irlanda (cu o pondere de circa 47%), Cipru (45%), Belgia (43%), Marea Britanie (42%) sau Spania (42%).

În topul țărilor cu cele mai mici ponderi ale absolvenților de studii superioare cuprinși pe piața muncii se mai află, pe lângă România, state precum Italia (unde 20% din populația ocupată are facultate), Slovacia (22%), Cehia (23%) și Portugalia (25%).

La nivelul statelor UE, în medie, cea mai mare pondere a populației ocupate are studii medii (49%), urmată de cea cu studii superioare (32%), iar cea mai mică pondere este a populației cu un nivel redus de studii (22%). Spre deosebire de această structură, în România, ponderea populației cu nivel scăzut de educație (care reprezintă aproape 23% din total) este mai mare decât cea a absolvenților de facultate care lucrează (19%).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!