Vă căsătoriţi, religios, a doua oară? Nu fără dispensă!

Articol publicat in sectiunea Acte, Poveşti româneşti pe data 24 noiembrie 2015

miri_cununie religioasa

Cei care vor să se căsătorească, RELIGIOS, pentru a doua oară trebuie să ştie că vor avea nevoie de o dispensă religioasă. Un act care permite unei persoane (care a fost căsătorită) să se cunune din nou în faţa lui Dumnezeu. Documentul este necesar, ne spune un preot cu care Diaspora Românească a luat legătura, pentru că în Biserica Ortodoxă nu sunt permise mai mult de trei cununii.

Gelu Buleandră este un român din Vatra Dornei care a locuit în ultimele trei decenii în Bucureşti. De un an şi jumătate s-a mutat în Londra. Aici a întâlnit-o pe cea care i-a devenit, între timp, soţie. A doua soţie. Pentru a se cununa religios, ambii au avut nevoie de dispensă arhierească. Românul de 47 de ani ne-a povestit, pas cu pas, cum a procedat pentru a o primi.

Gelu are şi o poveste de dragoste, interesantă, care face excepţie de la relaţiile tot mai greu de întreţinut din prezent, care se bazează mai mult pe bani decât pe dragoste, după cum se plâng românii de aici. Asta pentru că… a vorbit, s-a întâlnit, s-a îndrăgostit şi s-a căsătorit. Totul în numai O LUNĂ DE ZILE.

 

În căutarea şi aşteptarea dispensei

Cea mai complicată parte din căsătorie, ne povesteşte Gelu, a fost, fără doar şi poate, procurarea dispensei religioase. Până ce a primit-o nu a durat mult, dar nici puţin. A avut nevoie de răbdare, dar şi de îndemânare.

„A fost mai complicat. Noi ne-am dorit să facem şi căsătoria civilă, dar şi căsătoria religioasă. Cea mai complicată parte a fost cea religioasă, pentru că atât eu, cât şi soţia suntem la a doua căsătorie. Eram divorţaţi legal, iar aici ne-au cerut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Tradusă şi autentificată, cum se cere, şi cererea noastră de căsătorie. Pe lângă aceste lucruri, a fost nevoie de o dispensă arhierească. Până la acel moment nu auzisem de aşa ceva. Un act necesar de la fiecare soţ în parte cerut de la Arhiepiscopia de care aparţii în România. Complicat a mai fost pentru că era înainte de Paşte, iar soţia şi-a dorit să intrăm în post cum se cuvine, şi anume să fim cununaţi şi religios. Şi aici a apărut o adevărată aventură pentru mine. Trebuia să rezolv totul în timp scurt, şi aşa am început să caut informaţii”, ne povesteşte Gelu.

————————————–

„Am început să caut pe site-uri numere de telefoane, adrese de e-mail-uri. Am trimis câteva cereri, la mine în Bucureşti, că acolo am locuit în ultimii 30 de ani. De acolo mi s-a spus că nu… trebuie să cer din zona unde m-am născut şi tot aşa, m-au trimis de la unii la alţii. Până la urmă, tot de la Arhiepiscopia din Bucureşti am primit dispensa, iar soţia a primit-o de la Arhiepiscopia Bacăului şi Vrancei, care sunt laolaltă. Le-am primit până la urmă, după trei zile, în care de dimineaţă până seara am dat telefoane şi am trimis e-mail-uri, cereri şi documente. Trei zile până am ajuns la un rezultat, până au venit dispensele a mai durat. În total, cam şapte zile.”

Gelu Buleandră, 47 de ani, despre procurarea dispensei religioase

————————————–

 

Totul costă…

Bineînţeles că nimic nu este gratis. Pentru fiecare dispensă religioasă, Gelu a plătit câteva zeci de lei.

„Atunci când cei care se căsătoresc religios au mai fost căsătoriţi, au nevoie de această dispensă. Aşa este legea ecumenică. Pentru a te putea căsători. Această dispensă îţi dă voie la o nouă căsătorie religioasă. Şi bineînţeles că aceste dispense sunt contra cost. Cel puţin cea pentru soţie, pe care am primit-o de la Arhiepiscopia Bacăului şi Vrancei, a fost în regulă. Mi s-a spus aşa… Dacă doriţi să achitaţi 50 de lei în contul Arhiepiscopiei şi mi-a dat contul. Dar a fost menţionat Dacă doriţi… bineînţeles că eu am plătit. Dar în situaţia Bucureştiului a fost diferit. Taxa era de 100 de lei, a fost taxă diferită, nu înţeleg de ce, mai ales că era pentru acelaşi lucru. De acolo nu mi-au trimis dispensa până nu am trimis eu dovada achitării acesteia”, ne povesteşte românul despre experienţa sa în procurarea dispenselor religioase necesare pentru a se putea căsători, în biserică, pentru a doua oară.

————————————–

„Apoi am depus actele la Council şi am făcut o cerere, atât. Iar dispensa a fost necesară doar pentru preoţii noştri români de aici. Căsătoria a fost tipică, nu foarte diferită. La fel ca în România.”

Gelu Buleandră

————————————–

 

Una neserioasă, cealaltă… soţie

Până în momentul în care Gelu a întâlnit-o pe cea care i-a devenit soţie, s-a lovit de fenomenul cu care se confruntă majoritatea celor care sunt în căutarea unei relaţii. „Femeile sunt interesate mai mult de bani decât de dragoste”, după cum se plâng românii care au trecut prin astfel de experienţe. Ei bine, şi Gelu a avut de-a face cu astfel de persoane…

„I-am spus atunci fratelui meu cu care stăteam în aceeaşi casă, el fiind burlac şi locuind aici de şapte ani, că vreau să găsesc şi eu pe cineva. Şi mi-a spus că să stau liniştit că nu găsesc, decât persoane neserioase”, ne povesteşte românul de 47 de ani. Şi totuşi, a vrut să simtă pe pielea sa.

„Am zis totuşi să încerc şi eu… să fac o selecţie. Aşa că am intrat pe un site de socializare şi m-am uitat la profiluri. M-am orientat şi eu după prezentare, dacă era tot numele, dacă avea fotografie, dacă spunea câteva lucruri despre hobby-uri. Îţi dai seama, aşa la prima vedere, despre ce şi cine este vorba. M-am uitat la cele mai recente anunţuri şi am lăsat şi eu câteva mesaje. Bineînţeles că am formulat în aşa fel încât să iasă din text că sunt o persoană care nu caută aventuri. În funcţie de numele fiecăreia am făcut o poezie, pentru că îmi place poezia, şi am lăsat numărul meu de telefon. Am şi precizat că în cazul în care este vreo problemă şi banii sunt importanţi, să-mi dea un apel şi sun eu”, spune Gelu.

————————————–

„Ideea este că am avut două interacţiuni. Una s-a dovedit a fi o persoană neserioasă, care căuta doar bani. Am realizat discutând cu mai multe persoane că este un fenomen des întâlnit. Mai mult la genul feminin către cel mai masculin, pentru că este mai vulnerabil la asemenea şantaj emoţional. Mi-am dat seama de ce speţă este persoana şi că vrea numai bani. Atunci i-am spus că îi trimit banii, doar că am nevoie de codul numeric personal, pentru că mi-am dat seama că nu este sinceră nici în privinţa vârstei. Şi-a dat seama că nu mă poate fraieri. Din două persoane cu care am discutat, una s-a dovedit a fi neserioasă, iar cu cealaltă m-am căsătorit.”

Gelu Buleandră

————————————–

 

Aleasa, alesul? E greu de găsit?

Cine este de partea cealaltă? Cum îţi dai seama că este un om serios? Gelu Buleandră, antrenor de arte marţiale, dar şi psiholog, este de părere că probabilitatea este jumătate-jumătate. Românul a fost de acord să îşi spună povestea în speranţa că experienţa sa îi poate ajuta şi pe alţii care sunt în căutarea unei relaţii.

„Poţi să selectezi. Sunt multe elemente la care trebuie să fii atent. În primul rând, trebuie să vezi cât de sinceră este persoana de la celălalt capăt. Nu este uşor pentru oricine, pentru că acest lucru îl poţi afla din mai multe întrebări. O întrebare, apoi aceeaşi întrebare învelită altfel, formată altfel şi apoi vezi ce răspuns primeşti… dacă este diferit, atunci cu siguranţă nu este o persoană prea serioasă. Trebuie să ai deschidere. Cred că trebuie să întrebi ce îşi doreşte şi este important să îl simţi pe celălalt, chiar şi din cuvinte, ce îşi doreşte. Să laşi celuilalt mai multe uşi deschise şi să vezi pe care intră. Să spui… da, îmi doresc o relaţie serioasă, dar m-aş mulţumi şi cu o prietenie care în timp s-ar putea transforma într-o relaţie serioasă. Este important să laşi celuilalt nişte portiţe deschise şi atunci vezi pe care o alege. În funcţie de acest lucru, ştii cam ce ar vrea acea persoană. Toţi purtăm măşti, cum se spune în psihologie, din diferite motive. Pentru a ascunde ceva. Pentru a ascunde intenţia sau pentru a ascunde temerile. Nu spun ceea ce își doresc cu adevărat, încearcă să coafeze un pic realitatea şi de aceea, e important de aflat cât de sinceră este persoana cu care discuţi”, este de părere românul de 47 de ani.

————————————–

„Trebuie să ai răbdare. Eu chiar dacă am simţit nevoia să vorbesc după trei zile, am lăsat, totuşi, să treacă o săptămână-două. Până la urmă, i-am spus toate jocurile pe care le-am făcut. Îi spuneam că nu am timp, că nu pot astăzi, ca să văd cum reacţionează. Dacă era cineva pe interes, renunţa. Dacă are un alt interes în afară de o relaţie stabilă, va renunţa. Ne-am întâlnit după două săptămâni, la mijlocul distanţei. Ne-am întâlnit pe teren neutru… Totul a venit de la sine, a avut un ritm rapid. Discutasem la telefon, ştiam fiecare traseul vieţii fiecăruia. Ne-am apropiat unul de celălalt. A fost ceva firesc…”

Gelu Buleandră

————————————–

Povestea lui Gelu poate da celor care au avut experienţe neplăcute în trecut un strop de încredere că undeva există şi jumătatea lor.

„Suntem în secolul vitezei, nu este nimic ieşit din comun ca oamenii să se cunoască de pe internet. Dacă înainte băieţii mergeau la baluri ca să cunoască fete, acum ei intră pe internet. Ne-am întâlnit, ne-am plăcut şi am cerut-o în căsătorie după o lună de zile. Suntem căsătoriţi, simt eu că de o viaţă, dar dacă stau să calculez calendaristic, de aproape un an… pe 20 februarie facem un an de când ne-am căsătorit”, a declarat, pentru Diaspora Românească, Gelu Buleandră.

————————————–

Dispensa, canon al Bisericii Ortodoxe

 

Potrivit preoţilor români, pentru celebrarea unei căsătorii în Biserica Ortodoxă trebuie să se ţină seama de canoanele hotărâte de sinoadele ecumenice şi sinoadele locale ale Bisericii Ortodoxe, căsătoria fiind o Taină a Bisericii. De aceea, pentru oficierea Tainei Cununiei în Biserica Ortodoxă, trebuie să se ţină seama de câteva lucruri, printre care şi dispensa religioasă (pentru cei care au nevoie). Acestea sunt doar două din cele peste zece cereri necesare unui cuplu pentru a se căsători religios.

 • Dacă unul sau amândoi sunt divorţaţi şi doresc a se căsători, atunci vor trebui să obţină o dispensă pentru căsătorie din partea episcopului locului înainte de a se oficia slujba cununiei; cei în cauză şi preotul oficiant trebuie să adreseze o scrisoare episcopului pentru dispensa de căsătorie.
 • Dispensa este necesară pentru că nu sunt permise mai mult de trei cununii în Biserica Ortodoxă; trebuie menţionat că a doua şi a treia cununie NU mai sunt taine ale Bisericii, ci rămân a fi un pogorământ al Bisericii.

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

12 pareri la “Vă căsătoriţi, religios, a doua oară? Nu fără dispensă!”

 1. anton liliana Spune:

  Cum procedez sa primesc dispena ca pot sa ma casatorec a doua oara

 2. anton liliana Spune:

  Va rog ajutatima

 3. maria Spune:

  Este foarte bine cu această dispensă,de care eu nu stiam…este chiar un fapt de laudă pentru crestinii ortodocsi,că in felul ăsta se vor osîndi mai putini,….insă este foarte trist că din aceasta se face comert…căci la doua căsătorie sînt niste conditii serioase care le impune Sf Biserică,ca aceste cununii să fie valabile si să poată coborâ Harul Lui Dumnezeu să le bineuvinteze…căci dacă ele nu sînt făcute conform legilor lui Dumnezeu ele nu sînt valabile,…si asta ar trebui să facă ierarhii nostri…să avertizeze pe cei in cauză si să-i invete ce si cum se pot căsători,nu să facă comert din Harul lui Dumnezeu osîndind lumea…să-i avertizeze pe cei in cauză că dacvă nu indeplinesc acele conditii cerute de Sfintii Părinti,cununia lor nu este valabilă,si ei tot in desfrânare trăiesc.Asta ar trebui să facă ierarhii nostri nu să facă comert cu asa ceva!!
  cei care vor să afle mai multe despre care sînt conditiile si cum ne putem căsători a doua si a treia oara cititi aici:
  https://wordpress.com/post/deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/879

 4. maria Spune:
 5. Bajinaru Georgiana Spune:

  Eu am un frate care a fost casatorit,iar din casatorie au rezultat doi copii minunati.El si sotia s-au cunoscut inainte de casatorie cu 5 ani,dupa care s-au cununat religios.Dupa casatorie au mai convietuit inca 9 ani impreuna.El a cunoscut o alta fata,aceasta fiind si neam cu noi.Adica el si mama ei sunt veri de-al doilea,in timp ce el era casatorit cu sotia lui.Aceasta fata i-a despartit pe ei.Intrebarea mea este:Credinta ortodoxa le da voie sa se casatoreasca acestor oameni?

 6. Pytyc Spune:

  Frumoasa poveste de dragoste .păcat ca nu toate poveștile devin realitate. Tot binele din lume.

 7. Ce sînt căsătoriile necanonice… | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE Spune:

  […] deci e limpede comerțul pe care-l face ierarhii noștri cu bietele suflete neștiutoare?!!.Cei ce nu caută să afle adevărul , deja își primesc răsplata încă de aici. http://www.diasporaro.com/va-casatoriti-religios-doua-oara-nu-fara-dispensa/ […]

 8. „Dispensa contra cost?!!”…Feriţi-vă de proorocii mincinoşi care vă tot ademenesc cu tot felul de otrăvuri frumos ambalate pentru a vă osîndi la munca veșnică…. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE Spune:

  […] Vă căsătoriţi, religios, a doua oară? Nu fără dispensă! […]

 9. „Dispensa contra cost?!”…Feriţi-vă de proorocii mincinoşi care vă tot ademenesc cu tot felul de otrăvuri frumos ambalate pentru a vă osîndi la munca veșnică…. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE Spune:

  […] Vă căsătoriţi, religios, a doua oară? Nu fără dispensă! […]

 10. Lucian Spune:

  Salut cine ma poate ajuta as vrea sa stiu cum arata si ce scrie intro dispensa de divort bisericesc ,ma poate ajuta cineva?va multumesc.

 11. anonim Spune:

  Societatea traieste intro anormalitate profunda.
  Fiind obligat international sa trateze la fel numeroase religii si secte, Statul nu recunoaste casatoria religioasa.
  Credinciosii de diferite religii sunt obligati astfel sa faca o dubla casatorie, una la Stat si alta la Biserica.
  Poate nu o sa va vina sa credeti, dar actele oficiale intocmite sunt complet FALSE, reprezentand o fuziune intre 2 persoane fizice, dupa modelul fuziunii dintre marile companii internationale.

 12. daniel Spune:

  te duci in Olanda sau Belgia si te casatoresti de 10 ori.

Spune-ti si tu parerea!