VACANȚĂ ÎN UK

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Timp liber pe data 11 iulie 2016

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK_Londra

 

Londra, un „must see”

 

De ce să plănuiești un concediu într-o țară îndepărtată când ai „la doi pași” locuri ce merită a fi vizitate? Vorbim despre Anglia și Irlanda de Nord. În primul caz, destinațiile vă vor oferi șansa de a vedea obiective turistice renumite în toate colțurile lumii, majoritatea dintre ele fiind în Londra, capitala Angliei și a Regatului Unit al Marii Britanii. În al doilea caz, vorbind despre Irlanda de Nord, aveți oportunitatea de a vă reîncărca bateriile după ce veți petrece câteva zile în mijlocul veselilor irlandezi.

Fiind în același timp capitala Angliei, dar și a întregului Regat Unit al Marii Britanii, Londra este prezentă pe primele locuri în topul celor mai vizitate orașe din lume. Datorită numărului mare de obiective turistice și de evenimente ce se organizează în metropola de pe Tamisa, aceasta poate fi, cu siguranță, destinația unei vacanțe perfecte.

—————————————

„După cinci ani de când m-am stabilit în Londra, încă sunt zile când mă simt ca un turist. Această metropolă are atât de multe de oferit iubitorilor de istorie, de muzică, de fashion și de natură încât mereu găsești o nouă destinație unde să petreci o zi reușită. Celor care nu au ajuns până acum aici le pot spune doar atât: «Categoric, Londra este un must see!»”

Violeta, Londra

—————————————

Londra este una din destinațiile de vacanță care ar trebui să se afle cel puțin o dată pe lista dumneavoastră cu obiective, susțin și cei care au ajuns acolo în calitate de turiști.

Cristina, Gorj: „Cu siguranță, Londra este un oraș în care merită să ajungi măcar o dată în viață! Sfatul meu ar fi ca înainte de a porni la drum să faceți o mică documentare după care să stabiliți un plan, pe zile. Dacă mergeți la întâmplare, riscați să vă pierdeți timpul plimbându-vă aiurea și încercând să găsiți câteva obiective turistice. Eu mi-am petrecut vara trecută o săptămână în Londra și pot spune că a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe. Am venit împreună cu o prietenă și am încercat să exploatăm la maximum timpul petrecut în metropola de pe Tamisa. După câte am citit în presă despre familia regală, am ținut morțiș să vedem palatul Buckingham, unde am asistat la impresionanta ceremonie de schimbare a gărzii. Evenimentul a avut loc începând cu 11.30 și a fost ceva foarte frumos să-i vezi în realitate pe acei tineri voinici, în uniforme roșii și purtând pe cap imensele căciuli din blană de urs.

Pe lângă vizita la Buckingam Palace am fost și la Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Parlamentului care este simbolul Londrei. De asemenea, un moment frumos a fost acela când ne-am plimbat cu vaporașul pe Tamisa. În cele șapte zile petrecute în capitala Angliei am vizitat și câteva muzee de care am rămas plăcut impresionată. Fiind atât de mare, la sfârșitul vacanței am simțit că nici măcar o săptămână nu este suficientă să te bucuri de tot ce îți poate oferi această metropolă. În încercarea de a o vedea toată ne-am urcat în London Eye, celebra roată și timp de 30 de minute ne-am aflat la 135 de metri deasupra Tamisei și, implicit, deasupra Londrei. Ar fi de precizat că este un loc foarte aglomerat, ca multe alte obiective turistice din UK și că ar fi mai bine să vă faceți rezervare din timp, în caz contrar riscați să nu prindeți bilete și astfel să ratați o experiență unică.”

 

Turiști la ei acasă

În ultimii ani, Marea Britanie a devenit a doua casă pentru foarte mulți români. Stabiliți într-o nouă țară, aceștia au început să o viziteze imediat ce și-au permis. De fiecare dată a meritat fiecare liră cheltuită, susțin ei.

Vasile, Everton: „Eu locuiesc într-un orășel din apropiere de Liverpool și în cei trei ani de când m-am stabilit în UK am vizitat câteva obiective turistice renumite. În urmă cu două săptămâni am petrecut cinci zile în Londra. A fost practic o mini-vacanță în Anglia, înainte de a pleca în România.”

—————————————

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK_Londra_Plimbare pe Tamisa

„Luând în calcul cât am dat pe transport, cazare și biletele de intrare la obiectivele vizitate, nu pot spune că a fost o vacanță ieftină, dar a meritat toată cheltuiala. Două zile le-am petrecut prin muzeele celebre în toată lumea: British Museum, National Gallery, National History Museum, Science Museum, însă timpul s-a dovedit a fi insuficient comparativ cu imensitatea acestor locații. Restul timpului l-am petrecut hoinărind pe străduțele metropolei și plimbându-mă cu vaporașul pe Tamisa.”

—————————————

Iuliana, Windsford: „În ultimii doi ani am vizitat Londra de patru ori! Ultima dată, luna trecută, am stat o săptămână. Mi-au oferit cazare niște prieteni și tot ei mi-au fost și ghizi. De altfel, în opinia mea, aceasta este variantă cea mai bună. Scapi de cheltuieli mari și ai garanția că vizitezi cele mai frumoase și importante obiective turistice. Pentru că în curând o să plec în concediu în România, ultima dată când am mers în Londra am petrecut mare parte din timp prin magazine. Am cumpărat câteva cadouri pentru cei dragi, dar și destul de multe haine pentru mine. Pur și simplu nu poți să reziști în fața unor vitrine din Londra. Am trecut și pragul celebrelor Harrods și Selfridges. Prețurile produselor mi-au tăiat respirația și m-am mulțumit doar să le admir. Foarte multă lume însă părăsea magazinele cu mâinile pline de sacoșe.”

Maria, Manchester: „Până acum mi-am petrecut două concedii în Londra. Este un oraș imens în care pur și simplu nu poți să te plictisești. Eu am doi copii în vârstă de 7, respectiv 16 ani și, împreună cu soțul, am încercat de fiecare dată să plănuim concediul astfel încât fiecare dintre noi să fie entuziasmat de ce urmează să vadă. Am fost la Palatul Buckingam, la Madame Tussaud și London Sea Life Aquarium, unde cei mici nu își mai găseau cuvintele să-și exprime bucuria trăită. De asemenea, ne-am plimbat pe Tower Bridge și am urcat deasupra orașului cu London Eye. În opinia mea, Londra este o destinație de vacanță pentru toate vârstele, iar noi ne-am promis că o să o vizităm de câte ori o să avem posibilitatea.”

—————————————

„Bogățiile” Londrei

 • Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic din UK;
 • Turnul cu ceas al Palatului Parlamentului, Big Ben-ul este simbolul Londrei;
 • Găzduiește cinci orchestre simfonice;
 • Găzduiește carnavaluri și parade celebre cum ar fi carnavalul din Notting Hill, paradele de Sf. Partick și de Sf. Gheorghe;
 • În Londra sunt peste 30 de teatre;
 • Capitala UK are 240 de muzee;
 • Alături de Paris, Milano și New York, Londra este una dintre cele patru mari capitale ale modei;
 • Pe lângă supermagazinele celebre ca Harrods, Selfridges sau Harvey Nichols, aici găsești o mulțime de boutique-uri ale designerilor de top;
 • Este centrul vieții religioase din UK;
 • Londra este orașul cu cel mai bine pus la punct sistem de transport: are cel mai lung sistem de metrou din lume, fiind și primul oraș (n.r. – tot din lume) care a avut cale ferată subterană, are trenuri de mare viteză, rețeaua de autobuze este una dintre cele mai mari din lume, nu mai puțin de 8.000 de autobuze transportă zilnic locuitorii și turiștii Angliei;
 • Autobuzele roșii cu etaj și taxiurile negre sunt o marcă a transportului din Londra și sunt recunoscute pe plan internațional;
 • 8 aeroporturi folosesc cuvintele „London Airport” în numele lor (aeroportul Londra Heathrow este cel mai aglomerat din lume);
 • Ciclismul este din ce în ce mai popular în capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

Sursa: Wikipedia

—————————————

 

 

O vacanță… Irish

 

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK_Irlanda de nord

O destinație pentru petrecerea concediului în această vară poate fi și Irlanda de Nord. Această țară care face parte din Regatul Unit al Marii Britanii întâmpină turiștii cu peisaje care îți taie respirația și care te fac să regreți că nu ți-ai alocat mai mult timp pentru a o explora.

De astfel de sentimente a avut parte Iulian, un român stabilit în Crewe, un orășel din comitatul Cheshire. Acesta s-a întors recent din ceea ce a numit-o el o „vacanță irish”. Timp de o săptămână s-a bucurat de toate frumusețile Irlandei de Nord, iar ghid i-a fost un coleg de serviciu care i-a oferit și cazare în casa familiei sale. „Ce poate fi mai minunat de atât?”, s-a întrebat retoric românul.

Iulian, Crewe: „Ideea de a vizita Irlanda de Nord împreună cu familia colegului meu a venit din discuții în discuții. El mi-a povestit că urmează să își petreacă o săptămână la rude, iar eu îi spuneam că o parte din concediul din vara aceasta o voi petrece hoinărind printr-o zonă a Marii Britanii. Așa a venit invitația și la fel de repede, răspunsul afirmativ din partea mea. A fost un concediu reușit și deloc costisitor având în vedere că nu am plătit pentru cazare. Irlanda de Nord, ei bine… această țară este de o frumusețe rară. În opinia mea, dacă nu ar avea o vreme capricioasă, s-ar număra printre cele mai vizitate țări. Dacă ajungi pe acele meleaguri într-o zi însorită, așa cum a fost cazul meu, ai fi impresionat de culorile care îmbracă acea regiune, de la albastrul limpede al cerului până la verdele crud al vegetației.”

—————————————

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK_Irlanda de nord_Giant's Causeway

„Faptul că am avut drept ghid un localnic nu a făcut decât să aducă un mare plus vacanței mele. A avut grijă să mă introducă în atmosfera veselă a localnicilor: am mâncat irish stew făcut în casă (n.r. tocană din carne de oaie cu legume) și să bem pe săturate irish cider, asta după ce am luat la rând mai multe puburi, așa cum am aflat că le place irlandezilor să facă. În zilele în care am mai stat în Irlanda de Nord am vizitat Muzeul Titanic și am mers să vedem Giant’s Causeway (foto), obiectiv turistic ce se află în patrimoniu UNESCO și este format din aproximativ 40.000 de coloane, majoritatea hexagonale, urmarea unei erupții vulcanice. Aproape fiecare seară se încheia într-unul din puburile din zonă, acolo unde se cânta muzică live, iar petrecăreții țineau ritmul bătând din picioare. Era o atmosferă atât de veselă încât nu îți venea să te ridici de la masă oricât de obosit ai fi fost.”

Iulian, Crewe

—————————————

 

Vizitați Belfast!

Diaspora Romaneasca_Vacanta in UK_Irlanda de nord_Belfast pub

Capitala Irlandei de Nord, Belfast este un oraș ce merită a fi vizitat. Așa că, în cazul în care nu aveți alte planuri pentru această vară, puteți începe să căutați informații despre această destinație. Cei care au ajuns deja acolo spun că această călătorie le-a lăsat o plăcută impresie.

Ana, Liverpool: „În opinia mea, Belfast este un oraș efervescent, cu localnici dornici să ofere cât mai multe informații turiștilor. Au un fel de mândrie pe care rar am mai întâlnit-o cu alte ocazii când am vizitat diverse țări. De exemplu, mai toți te îndeamnă să vizitezi Muzeul Titanic și nu ezită să îți sublinieze cu fală că la ei în oraș a fost construit mărețul vapor, ignorând un aspect important, că acesta s-a scufundat, iar acel incident a fost catalogat ca fiind una dintre cele mai mari tragedii. Tot la îndemnul unui localnic, am vizitat St. George’s Market, una dintre cele mai mari și frumoase piețe acoperite. Acolo ai ocazia să găsești și, cel mai important, să deguști de toate: măsline, brânză, legume, pește, ciocolată, prăjituri de casă etc. Cireașa de pe tort, să-i spun așa, este aceea că toate acele delicatese cu specific local sunt savurate pe acordurile muzicii live. Pentru pasionații de cumpărături le recomand strada comercială a orașului Donegall Street care, susțin locuitorii, este un fel de Oxford Street al Belfastului.”

—————————————

„Am locuit în Belfast timp de o lună, ce să zic, super oraș! Pentru cei care vor să îl viziteze, îl recomand cu căldură, prețurile sunt ok cam peste tot, aveți ce alege dintre zecile de restaurante cu mâncare bună, puburi și cluburi. În ceea ce privește zonele de relaxare, acestea sunt mai puține… dar cine merge acolo să se odihnească?! Ar mai fi de precizat că locuiesc și români în Belfast, așa că aveți toate șansele să îi întâlniți și să vă ofere ponturi care să vă facă vacanța și mai frumoasă.”

Ivan

—————————————

 

 

Alte zone ce merită vizitate

 

uk_Lake District4

Anglia este cea mai mare și cea mai dens populată țară din Regatul Unit al Marii Britanii și chiar dacă Londra reprezintă destinația numărul unu pentru cei care vor un concediu pe aceste meleaguri, mai există și alte zone ce merită din plin atenția noastră.

Iată câteva exemple: Ținutul Lacurilor (foto) (n.r. The Lake District – denumirea în limba engleză) și Poole, cel mai mare port natural din Anglia.

De asemenea, o experiență unică puteți trăi vizitând Oxford, unul dintre cele mai importante centre universitare, dar, în același timp, un frumos oraș. Localitatea oferă celor care ajung în zonă o priveliște minunată: străduțe mici, case construite din piatră de culoarea mierii, străjuite de statui ce reprezintă animale fantastice. Tot acolo se află și Bodleian Library, una dintre primele biblioteci ale lumii ce găzduiește aproximativ cinci milioane de cărți.

Dacă aveți ocazia, nu ratați o vizită și la Cambridge, leagănul celei de-a doua universități britanice, ce și-a deschis porțile în secolul al XIII-lea și unde au învățat elevi de marcă, așa cum a fost prințul Charles.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!