Vacanţe pentru persoanele singure

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 28 aprilie 2014

holiday

Când vine vorba de oferte avantajoase pentru vacanţele destinate persoanelor singure, lucrurile încep să se schimbe. De-a lungul anilor, s-a scris de nenumărate ori despre problemele persoanelor care vor călătorească singure, mai ales de tarifele suplimentare impuse în mod automat şi de faptul că foarte puţine oferte satisfac nevoile acestora.

Probleme încă sunt, dar din ce în ce mai multe companii îşi dau seama că vacanţele de unul singur reprezintă un sector aflat într-o creştere accelerată. Conform Office for National Statistics (Oficiul Naţional de Statistică), aproape o treime din casele din Marea Britanie sunt ocupate în clipa de faţă de o singură persoană, procent care s-a dublat faţă de cel din anii ’60.

Ca o consecinţă, în vremuri în care multe agenţii de voiaj se chinuie să se menţină în activitate, specialiştii în „evadări” de unul singur spun că se vede un interes din ce în ce mai crescut pentru acest tip de vacanţe. De exemplu, rezervările pe site-ul Just You au crescut cu 12% anul trecut. Şi din ce în ce mai multe companii încep să facă eforturi pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor celor din acest segment de piaţă.

Mai jos am încercat să vă îndreptăm către unele din cele mai bune agenţii în domeniu, în funcţie de tipul de călătorie pe care îl plănuiţi.

 

Croaziere

Vasele de croazieră sunt un loc de convieţuire în care vă puteţi face cu uşurinţă prieteni la masă sau în timpul activităţilor de la bord, dar unde foarte rar se aplică reguli care să vă forţeze să socializaţi. Cea mai mare problemă pentru o persoană singură este costul: doar câteva vase au cabine pentru o singură persoană, aşa că de cele mai multe ori este nevoie să plătiţi sume mult mai mari pentru a ocupa o cabină de două persoane.

Nu este de mirare motivul pentru care Norwegian Epic, noua navă a flotei Norwegian Cruise Line, a generat atâtea discuţii. Ea dispune de 128 de camere accesibile pentru cei singuri, ocupanţii având acces şi la o cameră comună de zi, numai pentru ei.

Dacă aveţi peste 50 de ani, atunci Saga este o altă variantă. Pe cele două nave ale sale, aproape un sfert din cabine sunt destinate celor care călătoresc singuri, şi aproape întotdeauna se ocupă în totalitate, aşa că rezervaţi din timp. Seara, dansatorii angajaţi vă aşteaptă la dans.

 

Vacanţele pe plajă

Solo’s Holidays dispune, probabil, de una dintre cele mai mari selecţii de vacanţe pe plajă pentru cei singuri. În acest an au adăugat Sardinia şi staţiunile greceşti Parga şi Evia pe lista lor de destinaţii.

Toate excursiile se fac alături de un ghid acreditat, care aranjează lucruri cum ar fi luarea mesei de seară împreună.

Merită să luaţi în considerare şi Travel One, care s-a specializat în vacanţe single, majoritatea dintre ele pentru persoane cu vârste între 40 şi 60 de ani. Turcia şi Cuba sunt în topul celor mai bine vândute vacanţe.

O a treia opţiune poate fi „house party”, organizată de Friendship Travel. Compania închiriază complet câteva hoteluri mai mici din Grecia şi Turcia, pentru câteva săptămâni din vară.

 

Vacanţele-excursie

Specialistul de top Just You vă oferă o gamă de opţiuni exotice în ceea ce priveşte vacanţele-excursie („touring holidays” – se face un tur al regiunii/ţării/continentului), cum ar fi un „Wonder of China (Minunile Chinei)” de 10 zile, care se dovedeşte a fi cea mai populară alegere.

Alternativ, puteţi alege un tur obişnuit, dar unul în care călătorii singuri nu plătesc penalităţi sau sume suplimentare pentru data de plecare. De exemplu, Voyages Jules Verne dispune de o varietate de oferte care, în anumite date, nu necesită un supliment financiar pentru a călători singuri. Destinaţiile includ Islanda şi Cipru.

Călătoriile feroviare cu escortă sunt şi ele în expansiune. Great Rail Journeys, cel mai bun operator din piaţă pe acest segment, spune că un sfert dintre clienţii care apelează la acest gen de călătorie de lux călătoresc singuri. Iar compania oferă cinci tururi distincte pentru cei care aleg să călătorească singuri, fără a fi nevoie să plătească vreun supliment financiar pentru asta.

Cel mai ieftin tur este cel de 5 zile la Black Forest (Pădurea Neagră).

 

Vacanţele de aventuri

Provocările fizice şi greutăţile comune sunt un mod bun de a vă împrieteni.

Aproape jumătate din cei care aleg astfel de vacanţe sunt persoane singure.

În timpul acestor vacanţe, persoanele singure pot împărţi cazarea împreună cu alte persoane de acelaşi sex, evitând astfel plata unor suplimente financiare. În acest an, Explore a introdus vacanţe către ţări cum sunt Cuba, Thailanda sau Maroc, destinate în exclusivitate celor care călătoresc singuri. The Adventure Company oferă peste douăzeci de tururi pentru acest gen de călători, incluzând o excursie pe Muntele Kilimanjaro şi o vacanţă extraordinară care explorează Iordania.

Exodus dispune şi ea de o ofertă bogată pentru cei care vor să călătorească singuri.

 

Mini-vacanţe în marile oraşe ale lumii

Din experienţă, vizitele de unul singur sunt oricând de preferat, datorită faptului că puteţi face absolut tot ce doriţi. Dar a fi într-un oraş, fără companie, nu este chiar modul cel mai plăcut de a vă petrece seara. Friedship Travel, care oferă astfel de mini-vacanţe în Barcelona, Istanbul, Marrakech, Dublin sau Dubrovnik, înţelege acest lucru. Oaspeţii aleg ce vor să facă şi cât de sociabili doresc să fie, dar în acelaşi timp există şi varianta de a lua cina alături de ghidul excursiei, dacă asta de doreşte.

Solitair dispune şi el de multe oferte cu ghid la Barcelona, Istanbul şi Marrakech, iar în curând Just You va lansa un ghid referitor la acest gen de vacanţă.

 

Mini-vacanţe active

Unul dintre cele mai bune locuri destinate celor care sunt sportivi şi iubesc spa-ul este BodyHolliday LeSport (nefericită denumire, dacă este să fim sinceri). Stilatul hotel din St. Lucia, cu cele 29 camere single, şi cu tratamentele de înfrumuseţare şi sporturile nautice sunt incluse în pachetul all-inclusive. Rezervările se pot face prin Friendship Travel.

Solo’s Holidays dispune de un program de golf pentru cei singuri, cu lecţii pentru începători şi opţiuni pentru toţi jucătorii şi abilităţile. Oferă vacanţe de profil în Marea Britanie, sudul Spaniei, Algarve şi în Turcia.

Dacă sunteţi un schior competent, atunci Red Point dispune de o varietate de oferte pentru un schior singuratic. Vacanţele oferă lecţii de schi în fiecare zi a sejurului. Camerele single şi mesele comune sunt de găsit la hotelurile din staţiunea austriacă Fugen. Pentru a alege alte destinaţii, atunci merită să căutaţi la Solo’s Holidays şi Ski Pals.

 

Vacanţe pentru părinţii singuri

Un părinte singur, călătorind alături de copii, este de cele mai multe ori împovărat de suplimentele pe care trebuie să le plătească, de vreme ce preţurile hotelurilor se bazează mai ales pe doi adulţi care împart o cameră. Mai mult decât atât, poate fi o vacanţă extrem de singuratică pentru părinte, în special serile, când copiii dorm, iar adolescenţii sunt plecaţi la discotecă.

Small Families are câteva oferte atrăgătoare pentru familiile cu un singur părinte, una dintre acestea fiind safari-ul kenyan din aprilie.

Friendship Travel a inaugurat de curând un brand ce poartă numele de Single Parent Holidays, iar o vacanţă turcească în august nu sună deloc rău.

 

Contacte

Exodus: 0845 287 7518, www.exodus.co.uk.

Explore: 0844 499 0901, www.explore.co.uk.

Friendship Travel: 0871 200 2035, www.friendshiptravel.com.

Great Rail Journeys: 01904 734 154, www.greatrail.com).

Just You: 0844 567 8831, www.justyou.co.uk.

Norwegian Cruise Line: 0845 201 8900, www.ncl.co.uk.

Red Point: 0845 680 1214, www.redpoint.co.uk.

Saga Holidays: 0800 096 0079, www.sagaholidays.co.uk.

Single Parent Holidays: 0871 200 2228, www.holidaysforsingleparents.com.

Ski Pals: www.skipals.co.uk.

Small Families: 0845 900 0895, www.smallfamilies.co.uk.

Solitair: 0845 123 5515, www.solitairhols.com.

Solo’s Holidays: 0844 815 0005, www.solosholidays.co.uk.

The Adventure Company: 0845 287 5480, www.adventurecompany.co.uk.

Travel One: 020 7392 8988, www.travelone.co.uk.

Voyages Jules Verne: 0845 166 7035, www.vjv.com.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!